Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4101 vizualizări 29 dec 2016
“Gândurile sincere”, cum precaut le-a numit chiar John Kerry, vin din păcate prea târziu. Dar mai bine prea târziu decât niciodată.
 
Iată câteva dintre adevărurile pe care, la sfârşitul mandatului, Secretarul de Stat al SUA s-a hotărât să le dezvăluie explicit: “Israelul trebuie salvat de elementele extremiste din cadrul propriului Guvern”; “actuala coaliţie guvernamentală este cea mai de dreapta din istoria Israelului, având o agendă dirijată de cele mai extreme elemente. Rezultatul este că politicile guvernamentale - pe care  premierul însuşi le-a definit ca fiind cele mai angajate din istoria Israelului în sensul colonizării - conduc în direcţia opusă, spre un singur stat”; “Israelul nu va avea o pace adevărată cu lumea arabă, până nu va ajunge la un acord care să permită existenţa două state (...) soluţia coexistenţei a două state este în mare pericol. Dacă avem conştiinţele curate, nu putem să nu spunem nimic când vedem că speranţele păcii tind să dispară. Adevărul este că tendinţele de pe teren - violenţa, terorismul, actele de instigare, extinderea coloniilor şi ocupaţia aparent fără sfârşit - distrug speranţele de pace ale ambelor părţi, consolidând tot mai mult realitatea ireversibilă a unui singur stat, soluţie pe care cei mai mulţi oameni nu o vor”; “Unii consideră că prietenia Statelor Unite faţă de Israel înseamnă că Statele Unite trebuie să accepte orice politici, indiferent de interesele proprii, de propriile poziţii, de propriile principii, chiar dacă am repetat de multe ori că politica favorabilă colonizării trebuie să se schimbe. Prietenii trebuie să îşi spună unii altora adevăruri dure, iar prieteniile presupun respect reciproc”; “votul de la ONU a fost menit să menţină soluţia a două state”; “soluţia a două state este singura modalitate de a realiza o pace justă şi durabilă între israelieni şi palestinieni”.
 
Avertizând din timp că îi va da o replică lui Kerry, premierul Netanyahu a făcut-o aseară, bilingv. În ivrit, la televiziune: “Nu trebuie să luăm lecţii de la lideri străini!”. L-a acuzat pe Kerry că a dezvoltat o obsesie pentru problema coloniilor şi că o aşează într-o ecuaţie lipsită de moralitate cu terorismul palestinian. În alocuţiunea rostită în  engleză (engleza lui excelentă), Netanyahu a mărturisit că abia aşteaptă ca administraţia Trump să-şi intre în atribuţii, pentru ca Rezoluţia ONU să fie abrogată.
 
Când premierul Israelului vorbea despre abrogarea Rezoluţiei 2334, avea de câteva ore în buzunar tweet-ul preşedintelui ales Donald J. Trump: “Rămâi puternic, Israel, 20 ianuarie se apropie rapid!”.

Citește și: