Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1635 vizualizări 12 mai 2017

Eu nu cred că PSD a făcut blat cu Băsescu. Nici cu Vanghelie. Cred doar că e vorba despre o „sinergie a faptelor”, vorba lui Ion Iliescu. Interese care converg, astăzi, după atâţia ani.

Sătui să fie luaţi la anchetă de DNA şi Parchete, parlamentarii şi-au înfiinţat  - potrivit „separaţiei” puterilor în stat – propriul lor parchet, de care să-i dea cu capul pe duşmanii consacraţi – de la magistraţi la sereişti, de la politicieni inamici la softişti electorali, şi de la ambasadori la votanţii din Diaspora.

Declarat, primii vizaţi sunt capii sistemului – convocaţi în sufrageria generalului, unde-ar fi croit la planuri „din cuţite şi pahară” -, după care, statul major, însuşi.  

În acest preambul al declanşării ostilităţilor, invitat la România TV, Marian Vanghelie îşi aminteşte, între altele:

"Ponta l-a trimis pe Rus la Kovesi să spună că el e omul. Nu ştiam că a recunoscut Rus că s-au văzut. S-a aflat în partid că Ponta s-a dus să o pună pe Kovesi cu Udrea şi cu Ghiţă. Eram în birou la guvern când era Ponta premier. Eu credeam că Ghiţă are alt interes, dar nu m-am băgat în discuţii. Discuţia şi cred că poate confirma Ghiţă. La un moment dat Ghiţă spunea că o vor americanii. Mă duceam la Ponta, el mă scana pe mine, mă duceam mereu la el.

Mie îmi era frică de faptul că Ponta poate să îmi facă dosare. Ponta prin procurorul Niţu, prin puterea lui Gabriel Oprea au numit şefii Parchetelor unde aveau interes. Totul se făcea cu acceptul lui Ponta, dar nu se băga că era fricos. Gabriel Oprea făcea numirile şi spera să ajungă şef la SRI. Oprea îi spunea lui Ponta că să facă ceva cu Vanghelie, că e golan, că e ţigan. Şi Victor cu capul în jos îi spunea să se ocupe. Aşa făcea despre mulţi. Gabriel Oprea a comandat în justiţie dinainte să intre în politică. (…) Când Băsescu era primar, Oprea intra la Curtea de Apel şi ştia ce se întâmplă acolo. Aţi auzit de şpriţurile lui Oprea cu procurorii seară de seară?", a povestit Vanghelie.

Deci, ce aflăm noi de la Vanghelie?! Că Gabriel Oprea, omul cu agapa, este tartorul sistemului şi al binomului embrionar. Că îi controla şi chema la ordin pe diverşi decidenţi, încă „înainte de a intra în politică”. Şi că, după „noaptea generalilor” – atunci când s-au întâmplat, sau nu, lucruri despre care vor să afle, nemijlocit, parlamentarii, în comisia lor de anchetă -, a permutat, cu ajutorul premierului Ponta  (care, nota bene, ar fi jucat un rol important în traficul de informaţii din noaptea alegerilor, etalându-şi, implicit, rolul de defector în staff-ul lui Geoană, printr-o declaraţie potrivit căreia, nici chiar el nu l-a votat pe candidatul PSD) – pionii de care dispunea, folosiţi sau nu, în noaptea de pomină, spre a crea condiţii de maturizare rapidă a binomului.

Bref, Băsescu a folosit sistemul, prin binom - bordul acestuia -, structură pusă în operă şi controlată, până la un punct, de tandemul Oprea-Ponta (de unde şi reevaluarea lui Oprea şi „coabitarea”/blatul cu Ponta).

Al dracului Marian!... Săracul!...

Sigur, Traian Băsescu a folosit binomul doar cât s-a lăsat acesta folosit, anume, cât interesele au fost convergente. Apoi, gata! Văzându-se abandonat, ex-preşedintele a început războiul.

Ca o părere personală, cred că pe Băsescu l-a deranjat cel mai tare, în conjunctura amintită, propria-i naivitate: credinţa că el este tăticul binomului, şi că acesta îi va fi loial până la moarte şi dincolo de ea, indiferent de împrejurări. Greşit!

Ce răspunsuri există într-o atare situaţie?

Fie că, odată ce i s-a dat mână liberă să facă ordine, binomul nu s-a mai putut decupla de la butoane, spre a face diferenţa între „ai noştri” şi „restul lumii”, fie a schimbat şeful, trecând de la un preşedinte la altul, în folosul său şi al noii garnituri.

Situaţie care l-a făcut pe Băsescu să posteze pe Facebook – încercând să prindă siajul comisiei parlamentare de anchetă – un text mai limpede ca niciodată, vizavi de propria gâlceava cu sistemul.

„Mai târziu, va fi prea târziu”, este titlul textului postat, care curge, astfel, la vale: „Combaterea corupţiei pare a fi aproape compromisă din punct de vedere al imaginii.

Cine a compromis-o?

Exact aceia care, aflaţi în funcţii în ultimii trei ani, trebuiau s-o ducă cu decenţă, cu probe şi cu respectarea drepturilor fundamentale. Din păcate, n-au făcut-o şi au compromis credibilitatea acţiunilor de combatere a corupţiei.

Mai mult, practica „relaxării” în vilele SRI cu şpriţuri şi petreceri ale procurorilor, ofiţerilor SRI, judecătorilor şi a oamenilor politici laolaltă, este deja un tablou public ce compromite, în mod egal, pe toţi participanţii şi, din păcate, în mod nedrept, aruncă neîncrederea asupra a mii de procurori, judecători, ofiţeri SRI şi politicieni corecţi.

Aceste realităţi sunt pe punctul de a compromite o activitate esenţială şi necesară, decredibilizând chiar lupta instituţiilor statului împotriva corupţiei.

Asupra acestor deviaţii inadmisibile şi a consecinţelor, am avertizat public în mod repetat, încă din 2015, dar corul „intransigenţilor” m-a declarat apărător al corupţilor, ceea ce este o mare minciună. A...dacă vreţi apărător al drepturilor fundamentale, de acord, dar asta nu înseamnă apărător al corupţilor.

Din cauza decredibilizării combaterii corupţiei, un individ instruit, dar putred de corupt şi laş, de teapa lui Adrian Năstase, a ajuns să pară azi un nedreptăţit, uitând că era „Bombo de care fugeai în Congo” sau „Năstase, şapte case”. Norocul lui că Mătuşa Tamara nu poate depune mărturie, iar Petrache şi Bittner au „uitat” să-i mai înapoieze averea „împrumutată”. (…) Din păcate, procurori, judecători şi ofiţeri SRI, prin abuzurile lor şi prin utilizarea discreţionară a puterii, au dat ocazia acestei pelagre a tranziţiei să se reinventeze.

Pentru acest eşec, generat de abuzurile ultimilor trei ani, procurori, judecători, ofiţeri SRI precum Coldea, Koveşi, Şelaru, Roşu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin şi mulţi, mulţi alţii, care au confundat instituţiile statului cu nişte instrumente aflate la dispoziţia lor pentru a acapara o putere personală nemărginită, nelegitimă, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie să dispară din magistratură şi din SRI. Dar nu trebuie să dispară oricum. Ei trebuie să răspundă în faţa legii pentru compromiterea luptei împotriva corupţiei prin abuzuri, prin represiune nedreaptă şi implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice”.

Aşa stând lucrurile, declaraţiile belicoase înmulţindu-se, amplificându-se, sporindu-şi numărul de decibelii, e posibil ca numita comisie parlamentară de anchetă să aibă şi ea, rostul ei, măcar pentru a le da posibilitatea celor nominalizaţi, să dispună de „dreptul la replică”…

P.S. Întregul text al lui Traian Băsescu poate fi citit pe pagina sa de Facebook.

Citește și: