Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4795 vizualizări 28 dec 2016
Am reprodus mai sus întrebarea pe care şi-o pune Gideon Levy la finalul editorialului său din Haaretz.
 
Nu mă aşteptam ca premierul Netanyahu – după o decizie luată în Consiliul de Securitate al ONU, cu 14 voturi pentru şi o abţinere istorică a Statelor Unite – să-şi ia un timp de reflecţie, să înţeleagă că ţării sale i se oferă posibilitatea de a resuscita dialogul pentru pace, în singura variantă posibilă: două state.
 
Marea Britanie, Rusia, China şi Franţa s-au unit, iar Statele Unite a renunţat la eternul drept de veto, pentru a cere, în sfârşit, Israelului să pună capăt imediat colonizării teritoriilor palestiniene şi a estului Ierusalimului. Răspunsul lui Bibi? “Antisemitism!”, “acţiune ruşinoasă!”, demers anti-israelian!”.
 
Documentul fusese redactat de Egipt, în termeni cât se poate de rezonabili, dar la presiunea lui Netanyahu asupra lui Trump şi a lui Trump asupra preşedintelui Al-Sisi, a fost retras în penultimul moment. Noua Zeelandă, Malaezia, Venezuela şi Senegal au fost ţările care l-au repus în discuţie. Cele patru, alături de Angola, Egipt, Japonia, Spania, Uruguay şi Ucraina, se întâmplă să deţină acum mandatul de membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate. Împotriva acestora încep represaliile. De pildă, vizita prim ministrului ucrainean, programată pentru săptămâna viitoare, a fost anulată, ambasadorii israelieni din Senegal şi Noua Zeelandă (urmează ceilalţi) – chemaţi în centrală pentru consultări. Mai mult, Netanyahu a decis fulgerător blocarea finanţării unor instituţii ale Naţiunilor Unite.
 
Răzbunarea lui  Bibi se anunţă cruntă şi nici măcar n-are răbdarea, conform unui proverb oriental, s-o savureze rece. Problema e că neacceptând Rezoluţia 2334, premierul Israelului se răzbună, în primul rând, pe propriul popor.
 
Cine va pierde, pe termen lung, de pe urma Rezoluţiei ONU? Cea mai importantă organizaţie internaţională din lume? Tot ce se poate, dacă Bibi îl convinge pe Trump să-i taie din finanţări. Va pierde, pe termen lung, Israelul? Dacă nu se va supune Rezoluţiei, cu siguranţă. Va pierde Barack Obama, pe care Netanyahu îl acuză de complot şi trădare? Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite nu şi-a spus încă ultimul cuvânt – urmează, pe 15 ianuarie, la Paris, conferinţa internaţională pentru pace, care (se teme guvernul de la Ierusalim) s-ar putea încheia cu o nouă rezoluţie. E foarte posibil ca Obama să fie urmărit, din momentul în care va ieşi din mandat până la sfârşitul zilelor, “blestemul Jimmy Carter”, căruia, considerat “duşman al Israelului”, i s-au închis uşi, i s-au refuzat fonduri pentru fundaţie, i s-au limitat drastic invitaţiile la prelegeri.  Va pierde Trump? După cum arată primele sale iniţiative, nu va mai câştiga în viitorul previzibil influenţa pierdută de Obama în Orientul Mijlociu.    

Citește și: