Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1584 vizualizări 28 sep 2017

Saad al-Hajari, liderul religios din Assir, s-a trezit vorbind  despre femei: “Nu e vina lor, însă femeile au un deficit de intelect (...). Deficitul de intelect nu le dăunează pietăţii, fiindcă aşa sunt ele făcute (...). I-aţi da permis de conducere  unui bărbat cu o jumătate de creier? Cum să i-l daţi atunci unei femei, când ea are o jumătate de creier?”. Şeicul a fost mustrat şi sancţionat pentru declaraţiile sale.

Există varii puncte de vedere în legătură cu decretul care, în sfârşit, le dă dreptul femeilor să-şi ia carnet de şofer. De la entuziasm (saudiţii fac un pas uriaş, revoluţionar) la scepticism (e un gest de PR, un demers menit să spele imaginea dezastruoasă a Regatului la capitolul drepturilor  omului). Atât entuziaştii cât şi scepticii trebuie să recunoască schimbarea (un cuvânt ocolit vreme îndelungată de regimul de la Riyadh). Aceasta vine după ce, în 2011, a fost admisă în Consiliul Consultativ (un fel de parlament al monarhiei absolute, în care proiectele de legi sunt aprobate de rege), iar apoi femeilor li s-a permis să voteze şi să candideze în alegeri municipale.

Constituţia Arabiei Saudite (sharia, legea islamică) nu interzice, fireşte, dreptul femeilor de a şofa. Deplasându-se cu cămila, Profetul n-ar fi putut reglementa în această materie. Există, în schimb alte reglementări care trebuie revizuite de o comisie specială, în treizeci de zile, şi cea mai importantă e tutela masculină. O femeie nu poate întreprinde nimic fără aprobarea tutorelui masculin (bunic, tată, frate, văr) şi nici nu se poate deplasa neînsoţită. Ambasadorul saudit în Statele Unite, prinţul Khaled bin Salman, anunţând primul decizia, a lămurit o parte a problemei: femeile nu vor avea nevoie de permisiunea tutorelui. Dar cum vor relaţiona în trafic cu poliţiştii? Vor putea conduce având în maşină un bărbat străin, instructorul auto, de pildă? Cum va reacţiona poliţia de moravuri, mai temută decât orice poliţie?

Dacă decizia va fi pusă în practică, din iunie anul viitor peste un milion de şoferi de taxi (imigranţi) vor intra în şomaj. În schimb, Toyota şi Hyundai (lideri pe piaţa importurilor saudite de automobile) îşi vor creşte cifra de afaceri.  Piaţa asigurărilor va exploda. Însă poate cea mai importantă consecinţă a faptului că femeile vor avea permis de conducere se va răsfrânge asupra pieţei muncii. E unul dintre motivele pentru care toţi comentatorii consideră că în spatele decretului regal se află prinţul moştenitor Muhammad şi programul său economic “Viziunea 2030”. (Astăzi, în Arabia Saudită femeile reprezintă doar 22 la sută din numărul angajaţilor, spre deosebire de 42 la sută în celelalte ţări din Golf).

Discriminarea femeilor e doar un aspect din problematica largă a drepturilor omului care ar trebui măcar aduse mai aproape de secolul XXI. 

Citește și: