Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1493 vizualizări 8 aug 2017

Însoţit de o numeroasă delegaţie, în prima vizită din ultimii  cinci ani, regele Iordaniei n-a zăbovit mai mult de o oră şi jumătate, punând la socoteală şi complicatele îmbrăţişări de bun venit şi bun rămas.

Custode al Esplanadei Moscheilor, Abdullah al II-lea nu s-a oprit şi la Ierusalim cu prilejul deplasării în Cisiordania, fapt rarissim.

Vizita, aşa cum arată searbedele comunicate oficiale, a fost menită să consolideze relaţiile bilaterale şi să ofere o perspectivă optimistă problemei palestiniene.  În ce priveşte acest din urmă aspect, tot ce a putut produce ieri regele Iordaniei a fost susţinerea entuziastă a soluţiei americane (care n-a fost încă formulată).

Întâlnirea dintre Abdullah al II-lea şi Muhammad Abbas vine după criza de la Esplanada Moscheilor  şi după incidentul din faţa ambasadei israeliene din Amman. Însă tocmai pentru aprofundarea acestor două chestiuni nu s-a găsit timp suficient.

Regele Iordaniei este, ca şi ceilalţi liderii din regiune, îngrijorat de sănătatea lui Abbas (82 de ani), care atunci când a izbucnit conflictul de la moscheea Al-Aqsa a fost nevoit să-şi întrerupă vizita în China, iar apoi să se interneze în spital pentru ceea ce staff-ul său a numit “un control de rutină”, însă toată lumea ştie că există serioase motive de îngrijorare asupra stării sale de sănătate. Poate că regele i-a propus să-l transporte la Amman cu elicopterul cu care venise, fiindcă - îngheţând relaţiile cu Ierusalimul - şubredul preşedinte nu mai are libertate de  mişcare.

Cea mai preţioasă informaţie cu care Abdullah al II-lea se întoarce acasă e starea de sănătate a liderului palestinian.  Dispariţia sa ar complica până la paroxism situaţia din Orientul Mijlociu.  

 

Citește și: