Publicat

11

martie

2017

22:19

2072

vizualizări

Şoarecele

Fiindcă de poveştilor alor noştri m-am săturat tot ascultându-le în prime time, astăzi am citit, de dimineaţa până seara, vechi basme africane.

Şoarecele

Fiindcă de poveştilor alor noştri m-am săturat tot ascultându-le în prime time, astăzi am citit, de dimineaţa până seara, vechi basme africane.

Un povestaş e, în Africa, mai delicios decât o lăcustă, mai respectat decât Nguarangurane, Fiul Crocodilului, mai căutat decât praful de aur de pe Muira, mai la preţ decât un colier din dinţi de maimuţă.

Ca dovadă, istoria lui Farlima: “Când Farlima şi-a început povestea, negusul asculta. Supuşii negusului ascultau. Musafirii ascultau. Uitaseră să mai bea. Uitaseră până şi să respire. Sclavii uitaseră să servească. Povestea lui Farlima era ca haşişul. Când a isprăvit-o, toţi erau cufundaţi în visare. Nici unul nu-şi dăduse seama că Farlima povestise zile în şir...”.

Basme malgaşe, basme kabile, basme haussa, berbere, bambara, baluba, hotentote, mi-au trecut prin faţa ochilor, ca o lungă caravană de cuvinte.
 
“Moartea e asemenea lunii. Cine i-a văzut partea cealaltă?”...

Dintre toate, povestea orbului mi s-a părut că am mai auzit-o de curând. Amrar Asemeni, Povestaşul, a început aşa: a fost odată un orb din naştere, ca mulţi dintre noi. Lui însă zeii tribului i-au făcut un dar: i-au permis să întrezărească lumea pentru câteva clipe. Iar în cele câteva clipe a văzut un şoarece. De atunci, de câte ori i se explica despre orice - despre soare, de pildă - orbul întreba străluminat: e mai mare sau mai mic decât un şoarece...?     

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Moment istoric! Simona Halep toate motivele să sărbătorească. Anunţul făcut astăzi

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info