Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1224 vizualizări 9 sep 2017

Pentru noi, românii, obişnuiţi ca procurorii să ne livreze  furăciuni de sute de milioane, suma poate părea derizorie, la fel ca motivul fraudării: cheltuieli supraevaluate cu cateringul pentru reşedinţa premierului. Sara Netanyahu ar fi minţit că nu are bucătar, ca să poată comanda meniuri sophisticate de la cele mai scumpe restaurante din Ierusalim.

Faptul că Procurorul General se uită în gura primului ministru şi a invitaţilor săi i-a scos din pepeni pe susţinătorii lui Benjamin Netanyahu (în majoritate membri Likud, partidul pe care îl conduce). Sofistica argumentelor lor: nu se poate ca acum, când ţara trece prin moment grele, când Iranul îşi întăreşte poziţiile în Siria, iar Hizballah devine din ce în ce mai agresiv, când premierul se zbate pentru securitatea Israelului, procurori nerecunoscători şi lipsiţi de patriotism să-i hărţuiască familia. De ce - se întreabă susţinătorii – nu s-au verificat cheltuielile de protocol ale celorlalţi demnitari, chiar ale defunctului fost preşedinte Simon Peres, a cărui risipă  întrecea cu mult derizoria sumă de câteva sute de mii de shekeli?

Aseară, Canal 10 a prezentat o ciornă a rechizitoriului, împănat cu picanterii - o lungă listă de restaurante de top, de unde s-ar fi comandat mâncarea.

Procurorul General se află sub presiunea protestelor săptămânale anti-corupţie, organizate de Opoziţia israeliană, în care familia Netanyahu e subiectul principal, dar şi sub presiunea propriei promisiuni, aceea că în zece zile (au trecut şase) va trimite rechizitoriul în instanţă.

Vestea bună pentru soţia prim-ministrului e că alte trei dosare pe numele său s-au închis din lipsă de probe. În primele două e vorba despre angajări de personal (cu încălcarea prevederilor legale şi cu remuneraţii umflate) la reşedinţa din Cezareea, iar în cel de-al treilea despre cheltuieli din fonduri de stat pentru îngrijirea tatălui său, aflat pe patul de suferinţă.

Premierul Netanyahu a reacţionat imediat pe pagina sa de Facebook, negând toate acuzaţiile şi dând vina pe fostul administrator al reşedinţei de la Ierusalim, Menny Naftali, principalul martor al acuzării, “un mincinos în serie”, care a comandat mâncarea pentru invitaţi inventaţi şi ar fi furat-o, aducând ca probă scăderea cheltuielilor după ce Naftali a părăsit postul.   

Acuzaţiile, declară premierul Netanyahu, “sunt absurde şi se vor dovedi nefondate. Sara Netanyahu e o femeie curajoasă şi onestă şi nu a făcut niciodată nimic greşit. Pe lângă munca ei de  psiholog expert în tratarea copiilor, petrece o mulţime de timp ajutând copiii bolnavi de cancer, supravieţuitorii Holocaustului şi soldaţii fără familie”. 

Citește și: