Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2862 vizualizări 9 aug 2017

E posibil ca ameninţarea cu ”foc” a preşedintelui Trump să nu ţină exclusiv de retorica descurajării (limbajul diplomatic s-a epuizat demult).

În iulie, coreenii testaseră două rachete balistice intercontinentale, iar la scurt timp presa americană a dezvăluit, citând un raport al Agenţiei de Informaţii Militare a SUA, că Phenianul ”a produs cu succes un focos nuclear miniaturizat, care poate încăpea pe rachetele sale intercontinentale, depăşind astfel un prag-cheie în drumul  către o putere nucleară”. Drept urmare, sâmbătă, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat sancţiuni noi împotriva Phenianului, semn că Washingtonul, Beijingul şi Moscova au ajuns la consens. (Toate aceste sancţiuni se sparg în capul Chinei, principalul partener comercial al Coreei de Nord).

Ieri, Preşedintele, salutând pe Twitter decizia Consiliului de Securitate, a dat cu entuziasm un link spre Fox News către o informaţie care ar putea fi catalogată drept secret militar: armata nord-coreeană a deplasat rachete de croazieră pe o navă din largul coastei de Est a Asiei. Apoi, tot din vacanţă, de la  unul dintre cluburile sale de golf, Donald J. Trump a făcut presei o declaraţie apocalipticoidă: ”Coreea de Nord ar face bine să nu mai ameninţe Statele Unite. I se va ţine piept cu foc şi furie, cum n-a mai văzut lumea”. La câteva ore, nord-coreenii au ripostat cu nervozitate: ”Suntem gata de măsuri strategice nemiloase”, iar ceva mai târziu, după ce au căutat o metaforă pe măsură, au declarat că vor aprinde cu rachete Guam-ul (teritoriu american şi bază militară).

Nord-coreenii nu se vor atinge de insula Guam, nu au vocaţie de sinucigaşi. Profită că sunt atât de băgaţi în seamă şi că pot consemna în cărţile de istorie că au ameninţă cea mai mare putere a lumii.

Cât despre Donald J. Trump, preşedintele crede că prin astfel de afirmaţii enorme poate presa China să îi rezolve problema Coreei de Nord.

“Foc şi furie”! Toată lumea a înţeles ce înseamnă “foc”, dar de ce şi “furie”? Sună nu atât înfricoşător, cât iresponsabil.

Citește și: