Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
7722 vizualizări 21 apr 2017

Bravului general McMaster i-a scăpat, de altfel, într-un interviu acordat ABC, motivul satisfacţiei lui Donald Trump, după întâlnirea cu preşedintele Xi: a reuşit să-l îndepărteze de Rusia.

Puterea de autoînşelare a preşedintelui Statelor Unite e remarcabilă. A crezut şi că, promiţându-i omologului său chinez viitoare tranzacţii excelente, acela - entuziasmat - va denucleariza Coreea de Nord. China a respectat toate sancţiunile convenite la ONU, ar  mai adăuga şi altele, dar n-ar stinge niciodată lumina nord-coreenilor, nu din umanism, ci fiindcă reprezintă o zonă-tampon în complicata configuraţie a regiunii. Şi fiindcă, spre deosebire de Trump, înţelege că – în butoiul de pulbere al Asiei - o eroare cât de mică l-ar putea pune în confruntare directă cu Statele Unite.

Nu doar că după întâlnirea de la Mar-a-Lago relaţiile cu Rusia nu s-au răcit, dar China i-a cerut ajutorul. Nediplomatic spus: a dorit să sublineze că o implică.

La două zile după convorbirea telefonică Xi-Trump, ministrul de Externe chinez l-a sunat pe omologul său rus. Wang Yi a declarat apoi că a convenit cu Serghei Lavrov să se “coordoneze îndeaproape” pentru a calma situaţia din Peninsula Coreea şi pentru a aduce părţile la masa negocierilor. Interesul comun ruso-chinez este de “a preveni războiul şi haosul” în zonă.

În afara unor vase-spion, cum are şi Beijingul, Moscova a început să-şi plimbe navele prin împrejurimi, în aşteptarea “armadei” promise de Trump. Ieri, de pildă, crucişătorul rusesc Varyag a făcut o... vizită de prietenie la Manila, în cinstea apropiatei vizite la Moscova a preşedintelui Rodrigo Duterte. (Filipinele sunt o bază militară americană, căreia Duterte încearcă să-i schimbe cursul politicii externe, făcându-şi bezele când cu Rusia, când cu China).
 
Cea mai scurtă dintre graniţele Rusiei e cu Coreea de Nord – nici 20 de kilometri de graniţă terestră şi 22 de kilometri de graniţă maritimă. Preşedintelui Americii, care gândeşte în stil mare, i se pare o nimica toată şi un bun motiv să ignore Rusia în problematica legată de Coreea de Nord. Poate că nici consilierul său pe probleme de securitate naţională, generalul McMaster, n-a prins răgazul unui desert la Mar-a-Lago să-i spună că rachetele cu rază scurtă şi medie ale nord-coreenilor, cele cu care era ameninţat Barack Obama în vremea primului său mandat, purtau semnătura specialiştilor ruşi concediaţi după colapsul Uniunii Sovietice. Probabil şi rachetele mai pricopsite cu care au defilat zilele trecute au cam acelaşi know-how.

McMaster e singurul care ar putea să-i predea rapid preşedintelui Donald J. Trump un curs scurt de istorie aplicată.

Citește și: