Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
982 vizualizări 25 aug 2017

Mult mai puţin sonoră decât GBU-43/B, noua strategie pentru Afganistan e o colecţie de sloganuri vechi, asezonate cu câteva iniţiative noi: mai multe trupe americane în Afganistan, renunţarea la exportul de democraţie, atenţionarea severă a Pakistanului (preşedintele Trump a aflat abia acum că regimul de la Islamabad, prin serviciile secrete, a făcut mereu un joc dublu; n-ar fi rău să-l informeze cineva în timp util că Pakistanul e şi o putere nucleară), introducerea în cărţi a Indiei (gogomănie periculoasă, care ar putea încălzi războiul rece indo-pakistanez).

În cazul în care nu-i consideră pe talibani terorişti (acum trei zile, Secretarul de Stat Tillerson îi chema la masa negocierilor), în Afganistan există în clipa de faţă vreo douăzeci de grupări teroriste, între care cele mai puternice sunt ISIS-ul în ascensiune, Al-Qaeda în recesiune.

Pakistanul şi-a întrunit Consiliul Naţional de Securitate ca să replice Strategiei Trump, negând - cum altfel? – jocul dublu şi declarând (cu superioritatea celor care ştiu că fără ajutorul Islamabadului nu se poate întreprinde nimic) că America n-ar trebui să facă din ţara lor ţapul ispăşitor al eşecurilor sale în regiune.

Lui Donald J. Trump i-au replicat şi talibanii: nu vor depune armele, până când ultimul soldat străin va părăsi teritoriul Afganistanului. Sprijiniţi de iranieni şi de ruşi, n-au a se teme că li se va termina muniţia. Dar la marii jucători din zonă Strategia Trump nu se referă. Iranul, Rusia, China, Arabia Saudită pot dejuca cel mai iscusit plan, iar spre deosebire de preşedintele Americii cunosc tot hăţişul intertribal afgan.

“Victoria” clamată de Trump nu poate exista, nici peste încă 16 ani, câtă vreme noua strategie a Washingtonului împrăştie  doar gloanţe. Dar “victoria” n-o pot aduce nici apeluri ca al liricului general Nicholson, comandatul forţelor armate din Afganistan, către talibani: “Vă spun că aveţi o alegere simplă - încetaţi lupta împotriva conaţionalilor voştri! Opriţi uciderea civililor nevinovaţi! Nu mai provocaţi greutăţi şi mizerie poporului afgan! Predaţi armele şi alăturaţi-vă societăţii afgane! Ajutaţi la construirea unui viitor mai bun pentru această ţară şi propriii voştri copii!”. Parcă-i văd făcând din kalaşnikoave seceri şi pierzându-se printre lanurile de mac.

Citește și: