Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1125 vizualizări 18 sep 2017

Pe 27 decembrie, la numai câteva zile după ce s-a instalat la Casa Albă, preşedintle Americii a tweetuit amar (probabil sub impresia faptului că Barack Obama refuzase să exercite dreptul de veto al Americii, în legătură cu rezoluţia anticolonizare privitoare la Israel): “Organizaţia Naţiunilor Unite are un potenţial atât de mare, dar acum e doar un club pentru nişte oameni care se întâlnesc, discută şi petrec momente bune. Ce trist!”. Atunci, premierul Netanyahu anunţase că va suspenda finanţarea instituţiilor ONU şi chiar a retras imediat vreo echivalentul a vreo 7,5 milioane de euro.

Oricum, întreprinzătorul Trump e convins că Statele Unite (principalul donator: 2.080.500.000 dolari pentru cheltuieli cu operaţiunile de pace plus 1.188.000.000 în bugetul instituţiei, o dată la doi ani) cheltuie prea mult susţinerea Naţiunilor Unite, cu beneficii prea mici.

Fapt pentru care preşedintele Americii va propane astăzi celorlalte 192 de state membre un proiect de reformă, destul de vagă în conţinut, dar cu un obiectiv puternic – eficientizarea (reducerea) cheltuielilor.  Întrebată câte ţări şi-au dat acordul pentru acest proiect, ambasadoarea SUA la ONU, surescitata doamnă Haley, a răspuns că e vorba despre o “cifră miraculoasă”.

Între semnatari nu intră Rusia, care n-a exprimat încă un punct de vedere. Preşedintele Putin nu va fi prezent la New York. Inspectează astăzi, în calitate de comandant  suprem al Armatei, Zapad-2017, manevrele militare desfăşurate cu Belarus până pe 20 septembrie. Diplomaţia de la Moscova a ţinut să precizeze că absenţa preşedintelui nu e o noutate şi că reprezentanţii Federaţiei Ruse vor avea convorbiri intensive în marja reuniunii. Chiar aseară ministrul Lavrov s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei americane, Tillerson, şi chiar dacă nu au făcut declaraţii presei, atât comunicatul Kremlinului, cât şi al Departamentului de Stat invocă laconic două subiecte dezbătute: Ucraina şi Siria.

În cursul acestei zile, preşedintele Trump urmează să-i întâlnească pe premierul israelian şi pe preşedintele Franţei.

Citește și: