Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3121 vizualizări 14 apr 2017

Mâine se împlinesc 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-sen, bunicul actualului preşedinte Kim Jong-un.

Agenţia oficială de presă a anunţat astăzi că la eveniment au sosit şi oaspeţi străini, majoritatea din Asia, “manifestând solidaritate cu Phenianul, într-un moment în care tensiunile sunt foarte mari între Republica Populară Democrată Coreeană şi Statele Unite, în contextul ameninţării preşedintelui Donald Trump cu atacarea ţării, în cazul în care va mai efectua teste nucleare sau cu rachete”.

Tocmai asta e îngrijorarea: că preşedinte Kim Jong-un (personaj iraţional, crud, imprevizibil) îl va aniversa pe Kim Ir-sen, “Preşedintele Etern”, cu un nou test nuclear. Ar fi al şaselea.

Ieri, preşedintele Donald J. Trump twitterise, pentru a doua oară într-o săptămână, că – daca China nu e capabilă – va rezolva America prroblema. Presiunile asupra Chinei sunt inutile. Nu poate face mai mult decât a făcut – să aplice sancţiuni economice severe asupra aliatului său, Coreea de Nord. Şi să nu-şi schimbe părerea cimentată în decenii – diplomaţie, nu forţă. De altfel, după postarea de ieri a lui Trump, ministrul de Externe de la Beijing, Wang Yi, a declarat că oricând ar putea izbucni un conflict în Peninsula Coreeană, din care nimeni nu va ieşi învingător. O formulă diplomatică de a spune că orice escaladare poate duce spre catastrofă.

E foarte greu de desluşit ce se petrece astăzi în interiorul Coreei de Nord: o dictatură crâncenă, în care Kim Ir-sen a înlocuit, în urmă cu 45 de ani, ideologia marxist-leninistă cu ideologia ideile ciuce – un soi de naţional- socialism asiatic.

Ce s-ar putea întâmpla mâine, punând răul în faţă? Un nou test nord-coreean, care să declanşeze un aşa-numit atac preventiv al Statelor Unite.

Citește și: