Publicat

19

mai

2017

20:59

1917

vizualizări

Trump şi saudiţii, în vremea holerei

În Yemen e iarăşi epidemie de holeră. 250 de morţi până astăzi

Trump şi saudiţii, în vremea holerei

În Yemen e iarăşi epidemie de holeră. 250 de morţi până astăzi

În Arabia Saudită entuziasmul dă în clocot, cu o zi înainte de vizita preşedintelui Trump.

Yemen e cea mai amărâtă ţară arabă, în care putred de bogaţii saudiţi dau cu bombardele “made in America”. Statele Unite însele, sub Administraţia Trump, au lansat luna trecută 70 de atacuri cu drone, de două ori mai multe decât în întregul an 2016, închipuindu-şi că se bat cu Al-Qaeda franciza Yemen, dar făcând sute de victime în rândul civililor.

Probabil chiar mâine, la Riyadh, preşedintele Donald J. Trump va anunţa una dintre cele mai importante tranzacţii cu armament din istorie – 350 miliarde de dolari, pe durata unui deceniu, cu Arabia Saudită – şi va pleda pentru un “NATO Arab” (alcătuit de monarhiile din Golf, coordonat de saudiţi). “NATO Arab” - o aventură militaristă sunnită despre care merită scris mai pe larg.

Trei reuniuni la nivel înalt se vor desfăşura sâmbătă şi duminică, în cele două zile ale vizitei preşedintelui american. Prima – între oaspeţi şi gazde, a doua – între oaspeţi şi Consiliul de Cooperare al Golfului, a treia – un summit arabo-american despre parteneriat, toleranţă şi alte idei frumoase.

Între cei aproximativ 50 de lideri din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu invitaţi la Riyadh se află preşedintele sudanez, sângerosul dictator Umar al-Bashir. Mai sunt aşteptate şi alte personaje dubioase, dar al-Bashir e cel mai bătător la ochi, urmărit pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în Darfur.

Potrivit experimentatului Patrick Cockburn, unul dintre jurnaliştii specializaţi ai zonei Orientului Mijlociu, mâine (nu există diferenţă de fus orar între România şi Arabia Saudită) se vor întâlni cei mai periculoşi oameni de pe planetă: preşedintele Trump (71 de ani)  şi prinţul Muhammad bin Salman Al Saud (31 de ani).

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Trump, izbucnire nervoasă: "Afară cu acel fiu de cvă!" Preşedintele SUA, pus la zid după acest moment

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info