Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1629 vizualizări 16 sep 2017

Ce spunea Tudose, pe 25 august, anul curent: "Supraacciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamna aceasta, dar încă se negociază cu producătorii. Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni. Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii".  

Prima declaraţie, primele abureli: „nu s-a văzut nicio îmbunătăţire”; „măcar să facem un spital”.

Fără să intrăm, aici, adânc, în structura preţului la carburant, din primele săptămâni ale lui 2017, putem aminti următoarele: datorită eliminării supraaccizei, măsură coroborată cu reducerea TVA cu un punct procentual, preţul mediu a unui litrului de benzină „95”  a scăzut, în medie, cu 0,50 lei, ajungând undeva la 4,80-4,90 lei – în condiţiile în care, benzinarii au majorat preţul carburantului, în decembrie, ulterior anunţului vizând eliminarea supraaccizei.

Aproximativ, aceeaşi scădere, în medie, s-a înregistrat şi la motorină.

Pe parcursul primelor opt luni ale anului, preţul carburantului la pompă a continuat să scadă, odată cu scăderea preţului la nivel mondial, ajungând, în medie, la 4,65-4,70 lei.

Din ce motive, prim-ministrul Tudose consideră că 50 de bani mai puţin la litrul de carburant e „nimic”, povestea nu spune. Dar dacă rememorăm declaraţiile sale, putem trage concluzia că banii, pe care îi ia, dânsul, la plic, de la unitate, îi livrează doamnei, fără ca domnul să aibă habar care mai e valoarea banului, a leului, a centului…

Ce spunea Tudose pe 10 august, anul curent: ”Introducerea supraaccizei nu-i va influenţa negativ pe români, pot sa-i asigur. Avem discuţii şi, dacă ne înţelegem (cu benzinarii), asta e, o facem. (…) Să vedem, dacă punem acciza la loc vor creşte preţurile? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”.

Hai, că murim de râs.

Ameninţările cu mantă ale lui Tudose nu au speriat pe nimeni. Benzinarii n-au dat două parale pe „burzuluielile” sale, ba, mai mult, chiar i-au dat cu tifla.

La fel cum procedaseră în decembrie 2016, înainte de eliminarea supraaccizei, oamenii au mărit preţul la pompă cu până la 10 bani, înainte de reintroducerea „taxei”, iar de la 15 septembrie, după introducerea primei jumătăţi de acciză, cu încă 10 bani. În consecinţă cu mai mult de 0,16 lei, cât anunţase ministrul de Finanţe că va „aplica” în primă rată.

Cât de necruţător a reacţionat Mihai Tudose, premierul, care pune în practică programul lapte şi miere al PSD, anunţat de Dragnea?! Iată: Ziarist: „Ce părere aveţi despre scumpirile deja înregistrate la benzinării, înainte de aplicarea primei jumătăţi de acciză?”. Mihai Tudose: "E problema lor, nu?". Ziarist: "Da, dar e şi problema noastră". Mihai Tudose: "Dacă ei continuă, vedem şi noi cum putem să reglăm situaţia. Preţul nu poate doar să scadă. În mod cert nu e influenţa accizei, fiindcă nu a intrat încă în vigoare... O să avem o discuţie săptămâna viitoare, să vedem exact care a fost influenţa. Dacă barilul a crescut e o discuţie, dacă au avut alte cheltuieli e o altă discuţie, dacă au crescut artificial nu mai avem nici o discuţie".

Mai pe scurt, vai de economia noastră, de buzunarele noastre, de salariile „mărite” din care, în realitate, nu va mai rămâne nimic, odată cu explozia preţurilor din piaţă, consecinţă a creşterii preţului carburanţilor, de la 1 octombrie 2017, până la 5,10-5,15 bani litrul.

Asta pentru că suntem noi optimişti, iar premierul Tudose, absolut habarnist. Auzi glumă: „În mod cert nu e influenţa accizei, fiindcă nu a intrat încă în vigoare...”.

Am auzit eu că există extratereştri, dar chiar aici, lângă noi?!

Citește și: