Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2197 vizualizări 20 aug 2017

Mărturisesc că declaraţia de anul trecut a omului de afaceri, Ion Ţiriac, m-a revoltat. Mi s-a părut dură şi nedreaptă. M-am întrebat, atunci, din ce motive nu s-a implicat mai hotărât în preluarea şi renovarea/reabilitarea Arenelor BNR? De ce a renunţat atât de uşor la un „bun”/turneu care, la urma urmei, consideram că nu-i mai aparţine, exclusiv, ci că aparţine românilor, în general.

"Neavând unde, jucându-l în ţigănie acolo (turneul BRD Năstase -Ţiriac Trophy, n.a.), făcând o treabă doar să nu ne ia licenţa, am plecat, turneul se joacă la Budapesta. Deci s-a terminat treaba, să-l facă şi alţii", a spus atunci Ţiriac.

Apoi, m-am mai „liniştit”. Turneul era, de fapt, proprietatea lui, şi putea face cu ea orice dorea. Altminteri, eram în stare să înţeleg, dincolo de orgolii, că, de vreme ce Arenele erau ale BNR, doar instituţia în discuţie putea rezolva, într-un fel sau altul, consolidarea, poate reabilitarea/reconstrucţia terenurilor, patronul turneului neavând obligaţia să reconstruiască el un complex care nu-i aparţine – chiar dacă trăim în România, şi ne-am obişnuit ca, în loc să tragem statul (pe şefii instituţiilor sale) la răspundere pentru ceea ce nu face, să-i înjurăm tot pe ăia puţini, care mai investesc în sportul românesc, pentru că nu dau statului cerşetor, mereu, de pomană.

Aflu, acum, după un an de la acel moment, că atât Ion Ţiriac, cât şi Ilie Năstase încercaseră deja, la vremea respectivă, să facă cele necesare pentru a păstra turneul în România.

"Pe noi ne doare foarte tare. Nu e normal ca noi să clădim un turneu, 20 de ani, mai ales la început, când nu erau bani, se pierdeau bani. Domnul Ţiriac a scos bani din buzunar să ţină turneul. Eu să fiu în locul domnului Ţiriac l-aş da în judecată pe domnul Isărescu. Nu Banca Naţională, pe el personal. Păi, mi-a luat nişte bani din buzunar. Ca să pierdem un turneu la 20 de ani, prematur. Eu un singur lucru îi spun domnului Isărescu - Dumnezeu să-l ierte! Pe el, pentru ceea ce a făcut. Nu e normal ce a făcut. Nu e terenul dânsului, de unde e el, e terenul românilor. Şi Banca Naţională ar trebui să se numească Banca Românilor că e a românilor. Nu e de la mama lui terenul ăla. Cineva care a stat 27 de ani în postul ăla, mai mult decât a stat Ceauşescu, nu e normal. Cine e persoana care poate să ne dea terenul înapoi? Cine, domnul Dragnea? Cine? Facem un apel la toată lumea, să ne dea terenul. De ce ai pus numele Arenele BNR Ţiriac - Năstase dacă ne-ai luat terenul? Am făcut ceva, am furat pe acolo? Doar am ţinut în viaţă un turneu care a murit la 20 de ani. Tânăr", a spus Năstase.

Iar Ţiriac a completat: "Au fost încercări pe vremea guvernului Ponta, să se facă un schimb cu complexul ăsta, să le dea altceva. Pe vremea mea, la COR, făcusem o lege că nicio bază sportivă nu are cum să se schimbe. Banca Naţională a luat acest parc, în 1991, după părerea mea, ilegal. Pentru că el era dintotdeauna o bază sportivă, nu era a băncii. Domnul Năstase s-a născut pe baza aia, Ceauşescu a făcut-o în şapte zile. Că tribuna nu mai era sigură, am spus că o facem noi. Nu se poate, e proprietatea noastră (a răspuns BNR). De ce nu se poate? Pompierii care au datoria lor. Mie mi-a pus capac că au pus lanţuri acolo şi nu am putut să fac o poză cu domnul Năstase. Nu ştiu dacă e legală treaba, dar o să aflu".

Revoltător: adică vine BNR, în ’91, pune mâna pe un parc şi pe un întreg complex sportiv – terenuri de tenis şi de fotbal –, apoi pune lacătul pe ele, le lasă să se degradeze până la ruină, nu investeşte nici un ban, pentru că, deşi le deţine „legea nu-i permite să investească în modernizarea lor”, dar nici pe alţii nu-i lasă să le „repare”, întrucât „nu se poate” pentru că le aparţine.

Eu nu ştiu cum se numeşte manevra asta, dar nu m-aş sfii să spun că atare concepţie sabotează, în cel mai direct mod, performanţa şi imagine sportului românesc.

Aş face un apel, vorba lui Năstase (când ştie să se exprime serios), la Liviu Dragnea şi la mâna lui dreaptă, cu pix în ea, Sevil Shhaideh (precum şi la mâna lui stângă, Gabriela Firea, care ar putea fi mai incisivă pe temă), să renunţe pentru vreo 10-15 ani la construcţia inutilului stadion din Alexandria, şi să bage milioanele respective în arenele de tenis din Parcul cu Platani, după ce le va reda, împreună cu stadionul şi cu întreaga zonă verde, bucureştenilor, pentru că ale lor sunt, şi nu ale BNR.

Sau vrea să organizeze, acolo, Mugur Isărescu „Turneul bancherilor nonprofit”?! 

Citește și: