Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2427 vizualizări 10 iul 2017

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a ajuns astăzi în Kuweit, ţara care şi-a asumat rolul de mediator între Qatar şi coaliţia arabă condusă de saudiţi. Urmează să ajungă la Doha şi la Riyadh. Sâmbătă, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, fusese şi el în Kuweit, apoi a făcut un tur al regiunii. Sultan Erdoğan şi-a anunţat, la rândul său, prezenţa în Golf  la sfârşitul acestei săptămâni.

Spre deosebire de celelalte mari puteri, Turcia şi-a declarat din 5 iunie, de la începutul conflictului, sprijinul ferm pentru Qatar. Preşedintele Statelor Unite, care prin vizita din mai de la Riyadh le-a suflat saudiţilor în pânze, şi ministrul său de Externe, Tillerson, au vorbit în ultima lună pe două voci: Trump cu un ton tăios, Tillerson cu unul împăciuitor.

Nu trebuie să ne forţăm prea mult memoria ca să ne amintim că pe turci şi pe qatarezi nu-i leagă doar baza militară turcă – aflată între cele 13 puncte ale ultimatului, cu cerinţa de a fi închisă. Cei doi aliaţi strategic ai Americii au susţinut aceleaşi grupări teroriste în Siria şi au spălat în aceeaşi manieră bani pentru a le sponsoriza.

Problema crizei din Golf s-a pus şi la recent încheiatul summit G20, unde regele Arabiei Saudite şi prinţul său moştenitor au decis în ultima clipă să nu se arate.

Cum vor putea gestiona, în continuare, saudiţii toate fronturile de luptă pe care le-au deschis e greu de anticipat, cu un preţ petrolului care nu va urca spectaculos în viitorul previzibil şi o economie în declin accentuat.   

Declanşat la începutul anului 2015, războiul catastrofal din Yemen stagnează, iar dacă Congresul american va condiţiona livrarea de arme către Arabia Saudită cu soluţionarea crizei din Golf, aşa cum s-a declarat, agresivul prinţ moştenitor Muhammad bin Salman Al Saud, ministrul Apărării, s-ar putea să intre în mare impas.

În 21 din cele 22 de guvernorate ale Yemenului bântuie holera şi pretutindeni în aşa-numita lume arabă ura fratricidă îşi arată colţii.     

Citește și: