Publicat

15

martie

2017

21:06

3298

vizualizări

“Vampir dement!”. Ultimul scandal academic din Orientul Mijlociu

Scandalul a început săptămâna trecută la Moscova, când - la întâlnirea cu preşedintele Putin - premierul Netanyahu, felicitat cu prilejul Purim-ului, s-a lansat în consideraţii istorice.

“Vampir dement!”. Ultimul scandal academic din Orientul Mijlociu

Scandalul a început săptămâna trecută la Moscova, când - la întâlnirea cu preşedintele Putin - premierul Netanyahu, felicitat cu prilejul Purim-ului, s-a lansat în consideraţii istorice.

“În urmă cu două mii cinci sute de ani, în vechea Persie, a existat o încercare de a distruge naţiunea evreiască, fără succes, moment marcat de această sărbătoare. Astăzi există o încercare a moştenitorului Persiei, Iranul, de a distruge statul evreilor. Ei spun asta cât se poate de limpede şi o inscripţionează pe rachetele lor balistice”.

Nu e prima oară când Netanyahu mistifică istoria. Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, i-a replicat imediat: “Persanii i-au eliberat pe evrei din robia babiloniană în secolul al V-lea înainte de Hristos, a doua oară în anii întunecaţi ai Evului Mediu, iar a treia oară iranienii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Ieri, de la tribuna Legislativului, parlamentarul iranian Siamak Moreh Sedgh, reprezentantul minorităţii evreieşti, s-a dezlănţuit: “Prim ministrul Israelului e un vampir dement, băgat în crime până-n gât, care n-a avut alt rol decât să otrăvească  atmosfera, sacrificând copii nevinovaţi şi femei, ocupând cu cruzime pământurile poporului palestinian...”.

Moreh Sedgh, chirurg de meserie, directorul Spitalului evreiesc din Tehran, e un vechi inamic al lui Netanyahu şi a avut mereu gura mare. Nu s-a scumpit la invective nici atunci când  fostul preşedinte iranian Ahmadinejad nega Holocaustul, dar nici în vara lui 2014, când războiului din Gaza s-a soldat cu 2.200 de palestinieni morţi, majoritatea civili. Şi tot el, deputatul iranian de origine evreiască Moreh Sedgh, l-a însoţit pe Ruhani, actualul preşedinte, la ONU, în 2013, pentru a garanta buna credinţă a regimului în ce priveşte programul nuclear.

Există dintotdeauna şi pretutindeni o loialitate admirabilă a minorităţilor evreieşti faţă de ţara în care s-au născut şi trăiesc, care adăposteşte mormintele strămoşilor lor. Pe teritoriul Iranului evreii trăiesc de două milenii şi jumătate. Au dus-o şi mai bine şi mai rău, dar n-au trădat.

Dacă înainte de revoluţia islamică a lui Khomeini, Iranul adăpostea peste 100.000 de evrei, astăzi statisticile oficiale mai consemnează aproximativ 10.000. Sub dinastia Pahlavi au dus o existenţă înfloritoare. După 1979 unii au căzut victime băii de sânge care a instaurat regimul teocratic, alţii au fost siliţi să fugă – cei mai bogaţi în America, cei mai săraci în Israel (unde statul a oferit un ajutor de stabilire de 10.000 dolari de persoană sau 61.000 dolari de familie). A rămas pe loc clasa de mijloc.

O fatwa a Ayatollahului Khomeini i-a transformat în “dhimmi” - cetăţeni protejaţi, dar de mâna a doua, lipsiţi de o serie de drepturi civile (de a accede în posturi înalte din administraţie, de exemplu).

Au nu doar dreptul de a vota, dar şi un loc în Parlament, dreptul de a-şi exercita liber credinţa (numai în Tehran există 11 sinagogi funcţionale liturgic, 5 şcoli confesionale, două grădiniţe, o bibliotecă mare cu 20.000 de volume, spitalul cu 100 de paturi pe care îl conduce Sedgh), dreptul de a-şi respecta Shabbatul (de a celebra sâmbăta, într-o ţară islamică în care vinerea e zi de sărbătoare). Sunt interzise călătoriile în Israel, sub sancţiunea puşcăriei (20 de zile după gratii), dar oamenii au găsit soluţia de a o evita, stabilind un traseu prin mai multe state până la destinaţie şi retur, iar autorităţile închid ochii. “Nu există opresiune, dar există limitări” e concluzia liderului  comunităţii, Haroun Yashayaei, un alt critic furibund al lui Netanyahu, ale cărui scopuri politice le-a caracterizat nu o dată drept “delirante”.
 
Diaspora evreiască din Iran este, numeric, cea mai importantă din Orientul Mijlociu. Şi, cu toate că regimul ayatollahilor înjură şi ameninţă “Statul sionist”, sinagogile - spun fruntaşii comunităţii - sunt, spre deosebire de cele din Europa, locurile cele mai sigure din lume, iar anti-semitism nu există.

Revenind la declaraţia premierului Netanyahu, care a declaşat acest scandal academic: Cartea Esterei, specifică sărbătorii de Purim, nu e un izvor istoric (multe dintre faptele relatate acolo sunt inexacte), ci unul teologic. Însă, dintre hagiografe, ar fi putut face referire la Cartea lui Daniel, a lui Ezra şi Neemia, care atestă relaţii bune dintre iudei şi perşi, relatând evenimentul reconstruirii Templului cu acceptul împăraţilor persani.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Moment istoric! Simona Halep toate motivele să sărbătorească. Anunţul făcut astăzi

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info