Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2851 vizualizări 21 aug 2017
Vizita Eminenţei Sale are două componente. Cea diplomatică, aşa cum rezultă din calitatea sa de reprezentant al Statului Vatican, fapt pentru care se va întâlni mâine dimineaţă la Kremlin cu omologul său Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, şi poimâine cu preşedintele Putin la casa sa de vacanţă din Soci. În al doilea rând, în calitatea spirituală de reprezentant al Bisericii Romano-Catolice, cardinalul Parolin a avut chiar astăzi o convorbire cu Înaltpreasfinţitul Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, o personalitate excepţională a ortodoxiei ruse, iar mâine seară va avea o întrevedere cu Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.
 
Dialogul la nivel înalt dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Romano-Catolică nu e unul teologic, ci una moral şi umanitar, a cărui piatră de temelie a fost pusă în februarie 2016, cu ocazia întâlnirii istorice dintre Patriarul Kiril şi Papa Francisc pe aeroportul din Havana (la a cărei pregătire a contribuit, dându-şi măsura iscusinţei diplomatice, şi mitropolitul Ilarion). Două teme majore se vor regăsi pe agenda convorbirilor dintre înalţii ierarhi: Ucraina şi Orientul Mijlociu, dar şi soarta săracilor lumii, prigoana împotriva creştinilor, secularizarea Occidentului, terorismul.
 
Încă de la “întâlnirea frăţească” (aşa cum au caracterizat-o ambele părţi) de la Havana, Suveranul Pontif şi Preafericitul Patriarh au exprimat “conştientizarea deplină a responsabilităţii” celor două Biserici “pentru viitorul creştinismului şi pentru viitorul civilizaţiei umane”. Sub acest semn se vor desfăşura şi convorbirile de la Moscova.

Citește și: