Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3003 vizualizări 28 iul 2017
După rugăciunea de vineri, sute (sau mii, cifrele diferă de la o sursă la alta) de oameni s-au deplasat în faţa ambasadei israeliene, încercând chiar să treacă de barajul forţelor de ordine pentru a intra în clădirea goală.
 
Au fost strigate sloganuri care în Iordania nu s-au mai auzit demult: “Moarte Israelului” şi ”Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian”. S-a cerut ruperea tratatului de pace din 1994.
 
Situaţia e cum nu se poate mai complicată. Pe de o parte legăturile puternice ale Iordaniei cu Israelul (esenţiale la nivel de securitate), pe de altă parte vocea străzii, îl pun pe regele Abdullah al II-lea (sosit de curând dintr-o vacanţă în Statele Unite) într-o poziţie imposibilă. Ultimul lucru pe care şi l-ar dori e o revoltă populară, dar nici nu-şi poate permite – în noua conjunctură geopolitică din regiune – să înăsprească relaţiile cu Israelul.
 
Pacea cu Israelul (doar Egiptul, în zonă, a mai semnat un astfel de tratat), parafată în 1994, conţine şi un articol care  consacră rolul Regatului Haşemit ca administrator al locurilor sfinte ale Islamului din Ierusalim. Astăzi, acolo, după două săptămâni, credincioşii musulmani au acceptat să intre în Al-Aqsa, dar lucrurile nu s-au liniştit. Israelienii au menţinut restricţia asupra bărbaţilor de sub 50 de ani de a intra în moschee, fapt pentru care s-au petrecut  noi ciocniri cu forţele de ordine – pietre de o parte, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc de cealaltă parte.
 
Regele Abdullah al II-lea are de gestionat două situaţii cu potenţial exploziv: criza din Ierusalimul de Est, dar şi cazul celor doi iordanieni împuşcaţi de soldatul israelian. De fapt, nu incidentul sângeros ca atare, ci ceea ce a numit într-o declaraţie “sfidarea” premierului Netanyahu prin repatrierea întregului personal al ambasadei, ca să îl poată recupera pe soldat şi să-l eroizeze.  
 
În acest context care se acutizează pe zi ce trece, în ciuda eforturilor saudite de a aplana lucrurile, preşedintele Erdoğan n-a scăpat prilejul de a încerca să se poziţioneze cum demult se visează – lider al lumii musulmane. După declaraţiile incitatoare din ultimele zile, Sultanul a cerut convocarea, pe 1 august la Istanbul, a miniştrilor de Externe ai Organizaţiei Cooperării Islamice, o instituţie mondială, impresionantă ca mărime, însă mai mult decorativă, cu reprezentanţi în aproape 60 de ţări de pe patru continente. Subiectul: pericolul în care se află cel de-al treilea loc sfânt al musulmanilor, după ce restricţiile de vârstă (numai pentru bărbaţi) au fost menţinute şi astăzi.
 
Unul dintre membrii Organizaţiei Cooperării Islamice e Iranul. 

Citește și: