Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1566 vizualizări 30 aug 2017
Discursul – la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, alocuţiunea – cu ocazia ceremoniei de depunere a jurământului de credinţă de către noii ambasadori ai României.
 
O construcţie de locuri comune aşezate cu grijă, întreţesute cu migală. Ceea ce lipseşte fiecărui discurs al Preşedintelui care vizează politica internă sau politica externă e steaua polară a unui proiect de ţară. Restul pare o însăilare de vorbe rostite cu emfază, punctată pe alocuri de o amară ironie involuntară, începând cu faptul că se adresează sublimei diplomaţii româneşti.
 
Klaus Iohannis sfătuieşte auditoriul să nu piardă “oportunitatea de a consolida viziunea politică românească asupra Europei” şi insistă:  “România trebuie să contribuie activ la procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene”. Însă “o viziune politică românească asupra Europei” nu există. Avem câteva formule-tip şi un soi de mantră (parteneriatul strategic cu Statele Unite, apartenenţa la NATO şi UE). Cum am putea avea o imagine asupra locului şi rolului României în Europa în lipsa unui proiect de ţară?
 
De-aici încolo n-ar mai fi nimic de spus. Şi totuşi.
 
Preşedintele e perseverent în demersul său de negare – nu va există o Europă cu mai multe viteze. Şi tocmai ce a avut în faţă, zilele trecute, întruchiparea însăşi a Europei cu mai multe viteze, preşedintele Macron.
 
Vorbeşte despre proiectata armată a Europei, subliniind judicios  că aceasta trebuie gândită “în deplină complementaritate cu NATO, în nici un caz concurenţial cu NATO”.  Dar imediat simte nevoia să bată, straniu, un apropo:  “există lideri relevanţi în Uniune care îşi imaginează aproape o abordare concurenţială. Unii lideri tineri”.  
Un derapaj stilistic inexplicabil: “civilizaţiei democratice occidentale, din care zicem noi că facem parte”. Adică, în mijlocul unui cuvântări care se vrea scrobită, Preşedintele ne face cu ochiul -  zicem şi noi, aşa...
 
Şi - şoc! - discursul se încheie de-a dreptul vanghelizant: “Aşadar, nu vă imaginaţi că vă doresc succes numai pentru dumneavoastră, pe persoană fizică. Vă doresc succes pentru ca noi toţi împreună să facem o politică externă ca lumea!”.

Citește și: