Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1474 vizualizări 12 aug 2017

Ceea ce se petrece e wrestling geopolitic.

Wrestlingul e un sport de spectacol, în care un aşa-numit “main eventer” (preşedintele Statelor Unite) şi un pierzător de profesie, zis “low carder” (Conducător Suprem al Partidului, Statului şi Armatei din Coreea de Nord), se prefac că se bat. Dacă în box un pumn îţi poate muta capul, iar în K1 ţi-o iei rău pe cocoaşă, în wrestling e doar gura de ăia. E drept că, ]n cazul nostru, şi un circar şi celălalt stau cu mâna pe butonul atomic.

Niciodată un preşedinte al Americii n-a purtat un mai penibil război al vorbelor goale, extrem de periculos pentru cea mai mare putere a lumii. În teoria politică, se cheamă “wag the dog”: Donald J. Trump deturnează atenţia de la problema care îl poate duce la impeachment către orice altceva ar putea s-o facă uitată sau măcar s-o pună între paranteze. Adevărata problemă e relaţia Preşedintelui cu ruşii din timpul campaniei electorale, nicidecum faptul demult cunoscut că nord-coreenii au devenit o putere nucleară. Însă farsa sinistră pe care o joacă astăzi Trump şi pe care e evident că n-o controlează, se poate transforma în tragedie înainte chiar ca membrii Congresului să ia o decizie asupra mandatului său.

În ultimele zile, găunoşenia retorică venită dinspre Casa Albă a indus un stress economic planetar. Opţiunea armată e exclusă oricum, cum raţional şi cu calm au subliniat atât preşedintele Xi, cât şi cancelarul Merkel.

Dacă cercetarea asupra lui Trump şi a apropiaţilor săi nu se va încheia curând cu o soluţie, iar tema Coreei de Nord se va epuiza la nivelul discursului, atenţia Preşedintelui se va muta – cu aceeaşi vehemenţă lipsită de substanţă geopolitică - spre Venezuela sau spre Iran.

E imposibil de crezut că va avea sorţi de izbândă acest şantaj prostesc la adresa establishment-ului care doreşte să-l doboare, şantaj pe care îl face doar pentru a-şi salva propria piele, trăgându-şi ţara într-o aventură ale cărei consecinţe sunt încă greu de evaluat.

Citește și: