Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3927 vizualizări 3 ian 2017

N-o să-i plângem, aici, de milă, tânărului Grindeanu, el însuşi foarte conştient de postura ingrată în care se află. „Bănăţeanul aşezat”, care refuza, nu cu mult timp în urmă, chiar şi numai să ia în calcul prezenţa sa într-un guvern Dragnea, acoperit, declarând că nu-şi va părăsi fotoliul de şef al CJ Timiş, şi-a asumat, în cele din urmă, riscul de a accepta, complezent, rolul de avatar al liderului, lăsându-se, abrupt, depersonalizat de prezenţa imediată a şefului şi, mai ales, de tonul şi aerul revendicativ ale acestuia.

Dragnea nu are de gând, şi nu a intenţionat, vreo secundă, nici măcar prefăcându-se pentru poză, pe sub zâmbetul său cinic, să-i dea cel mai mic grad de autonomie, premierului de casă.

Astăzi, la prezentarea echipei de miniştri, a fost limpede că şi lui Sorin Grindeanu îi vine, tot mai greu, să accepte umilinţa de a fi devenit un „prim-ministru consumabil”, chiar dacă, peste ani, titulara de şef al guvernului îi va apărea în CV.   

Cu o mină mai mult îngândurată – ca să nu spun marcată de o anume tristeţe -, decât pătrunsă de „solemnitatea” situaţiei, apăsat, poate, şi de iminenta apropiere a momentului întrebărilor adresate de presă, care va fi sporit ridicolul, inclusiv prin plasarea întrebărilor maliţioase de genul „am voie să răspund eu?!”, lansate, mustăcind, de Dragnea, care îl vor lăsa fără cuvinte, Grindeanu a arătat cu totul altfel, faţă de ziua nominalizării.

Atunci, zâmbetele sale dese, emotive, crispate ca un rictus cu repetiţie, marcând stări dintre cele mai diverse, cu precădere pozitive, lăsau impresia că aparţin unui om cu care soarta fusese generoasă.

Astăzi, Grindeanu a părut că, între timp, şi-a înţelesese, în profunzime, rostul de premier-marionetă.

PENTRU COMENTARII VĂ AŞTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK - MARIAN SULTĂNOIU

Dincolo de toate, însă, ceea ce, pe mine, unul, m-a lăsat cu gura căscată, a fost cinismul cu care Dragnea a completat răspunsul lui Grindeanu la întrebarea „Dumneavoastră aţi propus vreun ministru, în această echipă?”: „Doamna Shhaideh a fost luată în echipă, la cererea domnului Grindeanu!!”.

Chiar aşa? Părerea mea este că Sevil Shhaideh a fost chemată la echipă de Liviu Dragnea, ca să fie premierul acoperit dintre el şi prim-ministrul marionetă.

Sincer vorbind, chiar şi eu am remarcat că, atunci când liderul PSD răspundea întrebărilor adresate lui Grindeanu, acesta din urmă a strâns de vreo două ori din dinţi, şi s-a uitat, măcar o dată, sugestiv şi nemulţumit, într-o parte. În consecinţă, e bine să fii, mereu, vigilent!

Cât despre formula: staţi liniştiţi la locurile voastre că „eu îmi asum răspunderea pentru întreaga echipă”, rostită de Dragnea, la ocazii, ce-ar trebui să înţelegem?!Că, dacă vor fi derapaje în actul de guvernare, liderul îşi va asuma răspunderea şi va prelua, cu celeritate, frâiele guvernării?!

Ei, aşa da!

Citește și: