Andrei Luca POPESCU
30246 vizualizări 5 iul 2013

Prin marea de ziarişti, poliţişti şi gură-cască de pe Calea Rahovei, de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, o tânără iese fugind pe poarta şcolii. Nu se uită înapoi, îi îmbrânceşte pe toţi din cale şi se opreşte doar în braţele mamei şi ale celor două-trei colege care o aşteptau să iasă de la ultima probă de BACALAUREAT 2013. Degetele îi tremură incontrolabil şi izbucneşte în plâns. „Mi-e frică!”, e tot ce poate să îngaime, în timp ce e strânsă în braţe de cei de lângă ea. În mână are buletinul, care i-a fost tichetul către libertate, după ce a promis anchetatorilor că vine la audieri.

După trei ore de aşteptare sub supravegherea poliţiei şi a procurorilor, sub ameninţarea nerostită că vor fi „duşi la Poliţie” ca oile, încărcaţi în autocare, pentru o faptă neştiută de nimeni, unii elevi de la Bolintineanu şi-au încheiat astfel examenul de Bacalaureat: sub ameninţarea pulanului. Alţii s-au obişnuit deja de luni, când directoarea Costica Vărzaru a fost arestată pentru corupţie, iar anchetatorii au dat iama în liceu, ca la o vilă de cămătari sau de traficanţi de droguri.

Calmă, fumând simandicos, o elevă tocmai ieşită din focurile BAC-ului şi ale procurorilor povesteşte ce s-a întâmplat: „Noi i-am întrebat dacă au mandat şi au zis că da, că ne arată doamna procuror. Nu ne-au arătat nimic”. Pe faţă tinerei nu i se mişcă nici un muşchi după cele trei ore de aşteptat degeaba în faţa anchetatorilor. Luni, a fost percheziţionată până la şosete de poliţişti: „Nu ne-au dezbrăcat, dar pe unele le-a controlat în sutiene”, râde fata.

„Nu s-a întâmplat nimic, ne-au zis că dacă vrem să dăm declaraţii azi putem să mergem la Poliţie azi, dacă nu, venim săptămâna viitoare”, povesteşte un roşcovan zâmbind nonşalant.

Nu asta a fost şi părerea câtorva părinţi, care au decis să blocheze accesul în curtea liceului pentru autocarele cu care Poliţia şi procurorii s-au gândit că ar fi mai uşor şi mai ieftin să îi ducă pe elevi la audieri. Un domn mustăcios, cu ochelari, şi-a pus mâinile în sân şi spinarea lipită de ditamai fundul de autocar. Nu se urneşte. Poliţiştii pun mâna pe el, iar îmbrânceala e gata. Omul e înşfăcat de cinci poliţişti şi dus cu forţa către o dubă, în huiduielile străzii şi cu o cutie de cola zburând drept urare de bine pentru oamenii legii.

Câteva secunde mai târziu, mai deoparte, discuţia a luat alt aspect. „Ce-ai măi omule, nu ţi-am zis că doar îi ia o declaraţie, nu păţeşte nimic?”, îi zice mieros un poliţist domnului mustăcios, cu care evident se cunoaşte din cartier. Tatăl oftează greu, tremurând încă de nervi: „Păi mă sună aia dinăuntru disperată că nu îi dau drumul! Ce vrei să fac? Ăla de ce pune mâna pe mine? El are voie să tragă de mine şi eu nu?”.

Întrebarea zilei: Cu mandat sau fără mandat?

Jumătate dintre pensionarii şi pierde-vară strânşi la gardul de la „Bolintineanu” s-au transformat vineri în profesori de drept penal. Ei ştiau cum e cu mandatul, cu poliţia şi cu procurorii şi care sunt drepturile omului. Totul este un abuz.

„E o crimă, domne! Ce vacanţă o să mai aibă ei acum? I-aţi distrus!”, strigă o bătrânică tremurând. „Păi ce sunt hoţi, sunt infractori, ce au făcut copiii? Unde îi luaţi? Aveţi mandat? Nu aveţi că aşa a zis Ponta la televizor”. Femeia nu are pe nimeni înăuntru, cu anchetatorii, dar revolta o sufocă aşa, la modul general. La fel, cot la cot cu ea, mai sunt câţiva domni agitaţi, care îi dau şi ei cu „mandatul, unde e mandatul?”.

„Eu de luni nici nu am mai putut să învăţ pentru BAC, m-am uitat numai la televizor, schimbam de pe un post pe altul”, se plânge o liceancă scăpată de chinurile audierii la Poliţie, pentru că a avut norocul să nu pice în sălile unde s-a găsit şpaga.

Părinţii cu copiii ţinuţi la ordin de către anchetatori sunt însă mult mai puţin agitaţi, pentru că au lucruri mult mai importante de făcut. Cum ar fi să afle dacă propriul copil se află pe listele anchetatorilor. „Ia spuneţi, cum îl cheamă?”, vorbeşte calm negociatorul Poliţiei Capitalei, răsfoind listele cu elevii care s-au aflat luni în sălile unde s-a dat şpaga la Bac şi care acum sunt chemaţi ca martori, să dea declaraţii la Poliţie. „Nu e”, dă verdictul poliţistul negociator, în timp ce o mamă răsuflă uşurată.

Mulţi părinţi sar pe el – de ce nu ne-aţi informat dinainte? Poliţistul încearcă să le explice, cu jumătate de gură, că elevii sunt majori, nu mai au sub 18 ani, astfel că anchetatorii nu mai trebuie să ceară voie părinţilor când îi cheamă la Poliţie.

„De ce nu vine Ponta aici? A zis că nu aveţi bază legală, că nu aveţi mandate”, strigă revoltat un tată. „Avem domnule mandate, copiii merg doar să dea o declaraţie, nu se întâmplă nimic altceva”, încearcă să-l calmeze negociatorul. Tatăl scoate mobilul şi îşi sună băiatul, sechestrat înăuntru: „Ia zi, măi, ţi s-a arătat ceva, mandat? Auzi, domne, zice că nu, că i-a citit doar numele de pe o listă!”.

Procuroarea: „Vă ducem azi să nu vă stricăm vacanţa”

Ca la vorbitor, la puşcărie, mama şi tata vorbesc de la gard cu fata lor aflată înăuntru, cu anchetatorii. Diferenţa este că discuţia are loc la telefonul mobil, iar părinţii şi copilul nu se văd faţă în faţă. “Nu ţi-e foame, nu ţi-e sete? Nu ai mâncat nimic de dimineaţă”, îi zice îngrijorată mama fetei. Zice că nu, îi face semne tatălui.

Vasile Sala şi-a trimis dimineaţa băiatul la BAC, iar acum încearcă să îl scoată din şcoală, din ghearele poliţiştilor şi procurorilor: „Nu i-au spus nimic înainte, nu i-au trimis niciun mandat, i-au zis doar: tu stai aici, nu ai voie să pleci. Acum a spus domnul Ponta la televizor că nu trăim într-un stat poliţienesc, că nu există mandate şi că nu e normal să ia poliţia copiii de la şcoală. Nu vreau să cred că domnul premier minte, nu cred că îşi permite”. Cineva din asistenţă îi suflă că nu ar fi prima oară când domnul premier minte, dar tatăl îngrijorat clatină convins din cap.

O elevă iese din liceu cu un copil în braţe, însoţită de mama ei, furioasă: “Ştiţi cum a motivat procuroarea de ce îi ţine aici? Cică îi duce azi la audieri să nu le strice vacanţa
Păi ce sunt infractori? Hoţii adevăraţi îi lăsaţi afară”.

O variantă tocată de cei prezenţi, ca motiv pentru acţiunea cu iz sovietic, în care anchetatorii au venit să ia elevii cu autocarele la Poliţie, a fost aceea că tinerii vor pleca în vacanţă, după Bac, iar apoi va fi mai dificil să fie aduşi la audieri. O mamă cu fata la mica închisoare “Bolintineanu” e perplexă: “Cum domne să nu mă duc la audieri, păi suntem hoţi? Eu sunt om cinstit şi aşa mi-am crescut şi copilul. Când îl cheamă pe copil la audieri mă duc cu el, unde crezi că fugim?”.

Cât a mers şpaga pentru “fondul clasei”, la “Bolintineanu”

Pe la ora 14.00, elevii care nu au vrut să dea declaraţii astăzi anchetatorilor au început să iasă din liceu. Ca nişte vulturi, ziariştii s-au repezit la ei. Aici s-au despărţit apele. Unii şi-au etalat deprinderile de vedete de moment, făcând fiţe şi nazuri, alţii au vorbit calm, încercând să facă faţă valurilor de întrebări.

“Mişcă-te în p... mea că vreau să plec! Pentru ce am stat 3 ore înăuntru nemâncată? Vreau să plec acum!!!”, urlă isteric o elevă, tocmai scăpată din clasele anchetate, la un cameraman care i-a blocat maşina cu un car de reportaj şi acum se chinuieşte să facă rost de chei, ca să mute cât mai rapid maşina.

Demn, cu sacoul pe el, tânărul elev Andreas Păun rezistă în faţa ziariştilor. El îi ia apărarea directoarei Costica, despre care spune că este o profesionistă care s-a implicat în viaţa liceului. Apoi, ca şi cum nu ar spune nimic nou, spune cum merge şpaga la BAC, sub pretext de “fondul clasei”.

“Şpaga se dă în şerveţel sau în pachetul de ţigări, după cum ştim cu toţii. Ne-au cerut câte 100 de lei pentru comisia de supraveghere şi câte 30 de lei pentru supraveghetorul de sală, sub pretextul că facem fond de protocol. M-au chemat la audieri, mă duc să-mi demonstrez nevinovăţia”, încheie demn Andreas, mulţumindu-le ziariştilor pentru că l-au ascultat.

Google

Citește și: