Versiunea Beta

Băile Herculane şi Borsec, ruine care nu mai au nimic de oferit turiştilor

Herculane, ruina cu 6.000 de locuri de cazare. Pe vremuri, marile hoteluri erau ocupate de israelieni, finlandezi, în serii non-stop

Perlele turismului balnear din România, Băile Herculane şi Borsec, se zbat acum în mizerie. Privatizate după Revoluţie, staţiunile se năruie acum în lipsa investiţiilor

Pe Valea Cernei, nu departe de Timişoara, dar foarte departe de măreţia de altădată, stă încă în picioare, tristă, umilită şi cu un viitor incert, Herculane, cunoscută nouă ca prima staţiune balneo din ţară şi probabil cea mai faimoasă din România. Când au venit romanii pe la noi, în drum spre Sarmisegetusa, s-au oprit aici şi, fermecaţi de frumuseţea locului, uimiţi de izvoarele cu ape tămăduitoare, considerate miraculoase, au început să-l amenajeze şi i l-au dedicat lui Hercule, eroul semizeu, aşa cum arată documentele vremii.

Herculane nu mai are nici oaspeţii, nici viitorul, nici gloria de odinioară şi singurul lucru care se poate spune despre el cu certitudine este că moare cu stil. Stil austro-ungar.

Înfloritoare în comunism, devastată de nepăsarea capitalismului

În casa lui din Herculane, profesorul Iancu Feneşan trăieşte cu amintirile oraşului de odinioară. "Din spusele lui tata, în 1933 a venit aici familia regală. În fiecare vară veneau Iorga, Dimitrie Gusti şi după 1948 primii au fost Dej şi Mihail Sadoveanu. Au venit în fiecare vară, până în 1956-1957. Peste Herculane au trecut 2000 de ani, romani, otomani, austro-ungari, bombardamente, incendii, cutremure şi comunişti. Dar staţiunea a rezistat eroic, reconstruită, refăcută, îmbunătăţită, extinsă, dezvoltată continuu, inclusiv de comunişti.

După anii '70, Herculane a avut parte de renaştere, toate aceste imobile din centrul istoric funcţionau. Era o mare bătălie să fii aici, chiar şi în anii '90, îţi trebuiau relaţii cum era peste tot. Şi în comunism era nevoie de relaţii pentru un loc la băi. Marile hoteluri erau ocupate de finlandezi, israelieni şi seriile erau continue tot anul", povesteşte primarul oraşului Herculane, Nicuşor Vasilescu.

Pentru comunişti, Herculane a fost o comoară exploatată la maximum, iar în anii premergători revoluţiei aici s-a scris o poveste de succes. 6000 de locuri de cazare pe sezon asigurau prosperitatea staţiunii, iar numele ei a devenit un brand internaţional. Apoi, peste toate acestea s-a abătut dezastrul: capitalismul sălbatic pur românesc, cu legi haotice, autorităţi iresponsabile şi personaje dubioase, lipsite de respect şi mânate de interese obscure. Herculane e astăzi de nerecunoscut pentru localnici şi turiştii de odinioară şi un şoc pentru orice om care calcă în oraş pentru prima dată. În extrasezon, arată de parcă peste el ar fi trecut un război nimicitor, pustiu şi bântuit de fantoma splendorii de altădată. Nicuşor Vasilescu spune că declinul staţiunii a început în 2001, odată cu privatizările din turism începute de ministrul Dan Matei Agathon. "Eşecul e total la Băile Herculane, activele au fost cumpărate de Argirom, care nu avea obiect de activitate turismul. Au control total, dar nu s-a investit nimic".

Peisajul e dezolant. Clădiri catalogate drept monumente istorice de tip A se prăbuşesc bucată cu bucată distruse de neglijenţă, de uitare şi de vremuri tulburi. Când a cumpărat Herculane, acum 9 ani, societatea Argirom a plătit pe staţiune 1,3 milioane de dolari. Valoarea adevarată? "Inestimabilă. Toate aceste monumente de tip A sunt nepreţuite", spune primarul Vasilescu. De-a lungul anilor, de la Bucureşti au sosit mai multe echipe de control ale ministerului, toate aparţinând unor firme private, care să verifice stadiul lucrărilor de reabilitare a clădirilor. Răspunsul a fost invariabil: societatea Hercules îşi respectă contractul şi face investiţii în centrul istoric. La faţa locului însă adevărul e evident. Conform unui studiu al Ministerului Justiţiei, societatea Hercules deţine aproape 2.700 de locuri de cazare, toate nefuncţionale, în hotelurile mari şi în clădirile monument istoric.

Udrea: "Una din soluţii ar fi exproprierea"

Ministrul Turismului, Elena Udrea, spune că ia în calcul exproprierea anumitor clădiri din Herculane pentru salvarea staţiunii. "Una din soluţii ar fi exproprierea. Acolo unde nu reuşim să determinăm proprietarii să investească sau să vândă. În cazul de la Herculane, din câte ştim, societatea care a privatizat are mari datorii către stat şi este în situaţia de a fi executată silit. Am luat legătura cu ANAF-ul să vedem exact în ce măsură suntem în situaţia de a executa silit şi a trece hotelurile în proprietatea statului. Sunt obligaţii care evident nu au fost respectate". Până atunci însă, la Herculane lucrurile se mişcă în altă direcţie. Unele dintre clădirile istorice sunt deja vândute sau pe cale de a fi, deşi primăria spune că, legal, Ministerul Culturii ar fi avut drept de preemţiune, iar astfel imobilele ar fi ajuns la Consiliul Local. Clădirile vândute au fost însă deja intabulate, motiv pentru care consiliul a făcut sesizări la DNA.

Erno Tauber este unul dintre localnicii din Herculane. A călătorit în toată lumea, dar, din patriotism local, nu vrea să părăsească oraşul natal. "S-au înstăpânit în Herculane oameni fără aplecare şi simţăminte faţă de oraş. S-au făcut stăpâni pe o avere la care nu au contribuit cu nimic, pe care o jefuiesc şi o distrug. Vin turişti şi întreabă ce s-a întâmplat, occidentalii zic că Ceauşescu l-a lăsat aşa. Nu, a făcut-o democraţia", spune Erno Tauber.

Borsec, binecuvântat de Dumnezeu, uitat de oameni

"Se spune că Dumnezeu, când a făcut Borsecul, era în toane bune. Ne-a dat izvoare de ape minerale, ne-a dat aurul verde, pădurile din jurul Borsecului, şi ne-a dat aerul curat", spune primarul din Boresec, Joszef Mik. Dumnezeu a dat, omul a luat. Borsecul, fost blazon al României, ţi se înfăţişează astăzi ca un loc părăsit în grabă de oameni după o epidemie devastatoare. În staţiune nu au mai rămas decât două - trei mii de suflete, care trăiesc din amintiri şi pentru care singurele evenimente memorabile într-un an sunt vizitele jurnaliştilor interesaţi de soarta orăşelului. Dacă înainte de 1989 sezonul turistic era non-stop şi nu găseai cazare decât cu greu, acum, din cele 100 de vile pentru turişti, dacă au mai rămas 5-6 funcţionale. "Tot era frumos, nu se compară cu ce e acum. Vai, nu vorbiţi că mi se rupe sufletul când văd", spune Maria Baba, fostă îngrijitoare a vilelor de aici. Pe timpul comunismului, Borsecul oferea chiar şi 9.000 de locuri de cazare pe sezon. Astăzi chiar şi vara te plimbi ca printr-o localitate pustie. Mai sunt doar câteva pensiuni care se chinuie să supravieţuiască. "Din păcate, mulţi copii care sunt acum nu ştiu că Borsecul a fost staţiune", spune Martin Bara, proprietarul uneia dintre puţinele pensiuni rămase.

Cauza declinului din Borsec este pusă tot pe seama privatizărilor făcute prost, crede primarul Joszef Mik. "A urmat o privatizare eşuată după care statul a vândut toate imobilele. Banii nu au mai fost investiţi în Borsec. Aproape 80 de clădiri au fost revândute la diferite persoane fizice. De-a lungul anilor, vilele au trecut pe mâinile unor speculanţi imobiliari". Primarul asistă neputincios la degradarea lor. Legal, nu-i poate pedepsi decât cu amenzi derizorii de 500 de lei. "Aşteaptă să dea tunuri imobiliare, deşi nu au investit nici un leu în renovare sau întreţinere", spune Joszef Mik.

Acum 10 ani s-a închis baza de tratament balnear. Pentru Borsec, asta a fost lovitura finală. A pierdut statutul de staţiune balneo-climaterică, dar şi pe acela de staţiune turistică de interes naţional. Un singur lucru mai funcţionează astăzi în oraş: fabrica de îmbuteliere a apei minerale. Înainte de anul 2000, 85 la sută din populaţie lucra în turism şi 15 la sută la fabrică. Acum procentul s-a inversat. (Carmen Avram, Cristian Iordache, Raul Mihuţă, Cosmin Savu, Sergiu Matei, Dalila Dulgheru - Pro TV)


 

 

35 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Din Banat 11.04.2010 22:18

Absolut totul se ruineaza in Banat de cand miticii au devenit stapani.
Banatul trebuie sa se reintoarca la izvoarele sale, adica la Vienna si civilizatia austro-germana; de acolo ne tragem, acolo ne sunt radacinile civilizatiei, fara de care ne uscam precum pomul cu radacinile taiate. Daca nu ne apropiem de Vienna, vom in curand la fel ca miticii care ne innabusha..

 
#2 ein banater schwabe 11.04.2010 22:44

@Din Banat hai sa nu exageram nu cred ca numai "miticii"sunt de vina!!Sinaia candva era perla statiunilor din Europa de Est iar acum?numai gunoaie si mizerie asta-i Romania de astazi!!!o tara care are oameni dezinteresati de frumusetea ei,vin o gramada de eomani din vest care ne spun ca daca arunca o tigara pe jos in Londra sau la Los Angeles platesc 100 de lire sau dolari amenda iar cand vin in Romania ce fac?arunca hartiile pe jos asa ca nici aia care stau prin vest nu-s mai breji!.Tara asta cand a avut un rege era a-2-a putere economica in Europa si a-7-a in Lume ,astazi?atata timp cat romanu isi va vinde votul pt.1kg.de zahar sau altceva atata timp in tara asta nu va fi bine!!Wach Auf Wach Auf RUMÄNIEN!!!!!.

 
#3 bogdan 11.04.2010 23:47

Unul din motivele reale ale decaderii celor 2 statiuni este cu sigurantza starea foarte foarte proasta a cailor de acces catre ele. Din cate stiu atat infrastructura rutiera spre Toplita , Borsec cat si spre Herculane este foarte foarte proasta. Si nici nu vreau sa ma gandesc cat faci cu trenul pana acolo din Bucuresti de exemplu.

De asemeni trebuie sa se tina cont ca inainte de 89 romanii isi faceau vacantele aproape exclusiv in tara, deci statiunile locale erau pline. Situatia s-a schimbat dupa 1990 si este o schimbare normala care insa a prins pe picior gresit multe din statiunile "clasice". Cine nu se adapteaza din pacate dispare in ziua de astazi...

 
#4 Sile 12.04.2010 00:24

@ein banater schwabe
Ma bucur ca mai vad si banateni care tin partea noastra. Eu care crdeam ca toti banatenii sunt antimitici. Vad ca schwabul isi da seama ca soarele de la Bucuresti rasare.

 
#5 Razvan 12.04.2010 01:01

Mie imi plac Herculanele si o sa ma duc acolo chiar daca o sa devina totul o ruina. Locul are un farmec al lui.
Nu stiu ce a fost in capul proprietarului de la Argirom cand a cumparat, dar nu se descurca rau pentru banii pe care ii investeste. Intr-adevar a inchis hotelurile ieftine ca Afrodita si asta ii obliga pe turisti sa mearga la hoteluirile scumpe care sunt ocupate 100%. Restul turistilor-caci numarul lor nu scade in ciuda inchiderii hotelurilor- aleg noile hoteluri si vile.
Oare statul nu avea sficienti bani ca sa faca o afacere rentabila prin renovarea hotelurilor? Numai Agathon stie.

 
#6 Ciulin 12.04.2010 05:52

Am fost la Borsec si la Baile Herculane inainte de'89 si la cativa ani dupa. Statiuni renumite cu peisaj natural foarte frumos,straluceau inainte de curatenie si ordine.Am vazut acum si imagini recente la TV,jale mare,au fost lasate intr-o cumplita paragina !
Cum s-a putut moderniza Baile Felix dar renumita statiune din Cehia Karlo-Vivary ?
Asta a fost si este politica romaneasca distruge tot ce este bun si frumos si lasa in urma ruine si mizerie !!!

 
#7 fan 12.04.2010 07:40

Pana cand nu scoatem politica din cateva ministere (si probabil , la romani asta nu se va putea in veci) nu vom aduce la conducere specialisti si iubitori de meserie si frumos si mai ales iubitori de tara nu vom realiza nimic. Asta e valabil si in turism.S-a urmat si aici calea deja batatorita a privatizarilor falimentare si s-a ajuns ca perle ale turismului de altadata sa fie in ruine.Nu , n-avem nicio sansa daca nu schimbam actualul mod de gandire a turismului

 
#8 FRANZ IOZEF 12.04.2010 08:09

FOSTA GLORIE SI MARETIE AUSTRIACA A DISPARUT. TRANSILVANIA A INTRAT PE MANA TlGANILOR SI A MANELISTILOR. ASA CUM JUMA DE JUGOSLAVIE A INTRAT PE MANA ALBANEZILOR...

 
#9 Adi - cva. 12.04.2010 08:29

La Boresc am fost in 2007 - ruina. La Herculane ma duc mai des. Mi se rupe inima. Asa peisaj de vis, asa izvoare termale, asa aer curat - a 2-a localitate din Europa cu concentratia de ioni negativi cea mai ridicata - si, se alege praful pe zi ce trece. Pacat. Mare pacat. Daca ar avea americanii sau japonezii o asemenea statiune ce rai ar mai face, si noi - ne batm joc. Rusine turismului romanesc. Rusine ELENA UDREA.

 
#10 sauron 12.04.2010 09:00

@Adi - cva.
esti un mare *. de ce nu cauti vinovatii printre cei care au condus tara asta timp de 20 de ani. Cum ai gasit tap ispasitor , tocmai pe udrea?

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
SURPRIZĂ! Oferta pe care Iranul i-a făcut-o României. Ce răspuns aşteaptă oficialii de la Teheran