Alina BĂDĂLAN TURCITU
Alina BĂDĂLAN TURCITU
2856 vizualizări 30 ian 2011

Televizoare cu ecran plat peste tot pe holuri, muzică difuză, miros plăcut, fotolii din piele, să nu te mai ridici de pe ele - am zis că am intrat într-un hotel de lux când am pus piciorul prima dată pe holul unuia dintre cele mai mari hyperclinici private. Parcă nici nu te mai simţi bolnav aici. Pe jos gresia sclipeşte şi, dacă te-ai rătăcit cumva pe holuri, domnul doctor îţi zâmbeşte larg: "Bună ziua, domnule! Vă pot ajuta cu ceva?". Apoi, dacă mergi la consultaţie, ca să nu violezi intimitatea pacientului dinaintea ta deschizând brusc uşa cabinetului, ţi se pune pe uşă inscripţia "Vă rugăm nu intraţi! Un pacient se află în cabinet. Vă vom invita imediat".

Ştii exact la ce oră trebuie să intri la consult şi la cât vei termina. Anul trecut, în toate centrele din ţară ale clinicii s-au tratat în jur de un milion de români, mai mulţi decât în 2009. Un sondaj IMAS arată că 52% dintre bucureşteni preferă să se trateze la privat, iar în ţară procentul este de 44%.

7.800 de lei cezariana, cu trei nopţi de cazare incluse, într-o rezervă single de cinci stele

Iată rezerva unei bucureştence care a născut de câteva zile la hyperclinică. Tânăra Cristina Andreescu stă în pat, cu laptopul alături, butonând un soi de telecomandă pentru pat. "În timpul cezarienei, anestezistul m-a ţinut de mână şi mi-a explicat absolut tot ce mi s-a întâmplat. Orice problemă aveam, ridicam mânuţa şi sărea cineva să mă ajute. M-au tratat ca pe o prinţesă. După, mi-au făcut terapia durerii; mamele de la stat nu beneficiază de asta, ci sunt lăsate să se chinuie după operaţie. Soţul putea să asiste la naştere şi chiar să filmeze", ne spune Cristina.

La internare a venit doar cu buletinul, în rest i-au dat absolut totul, de la şampon până la halat. Pentru confortul ei psihic a contat felul în care arată camera: luminoasă, strălucind de curăţenie, cu lenjerie albă ca zăpada şi dulap ca acasă, cu scăunele elegante pentru vizitatori, cu telefon lângă pat, să sune după asistentă, şi cu linoleum antibacterian pe care oricând ai fi putut merge în şosete. Cristina este economistă, are 35 de ani şi toate astea au costat-o 7.800 de lei trei nopţi, cu operaţia şi toate tratamentele incluse, plus recoltare de celule stem. La stat, la Municipal sau la CF2 ar fi costat-o totul vreo 2.000 de lei. Anul trecut au născut aici 2.500 de mame, mai multe decât în 2009.

Medicii din privat: 5.000 sau chiar 10.000 de euro salariu

Există, însă, şi naşteri mai scumpe: 9.200 lei trei nopţi, în rezervă de lux. Pe uşă nu scrie "pacientul" cutare, ci "domnul" X. Camera este uriaşă şi ai, pe lângă pat, câteva canapele de piele pentru vizitatori. Mai ai plasmă pe perete şi un şifonier ultramodern, unde ar încăpea hainele unei întregi familii. Cea mai scumpă naştere costă 11.000 de lei. Puţine sunt, însă, mamele care-şi permit asta. Multe sosesc numai pentru analize, ca să nască tot la stat.

Un set complet de analize costă 900 de lei de gravidă. Şi pentru intervenţiile simple, nespitalizate, mulţi preferă să vină tot la privat - o intervenţie la ochi, de pildă, poate începe de la 320 de lei şi poate ajunge la 1.000 de lei. Alt exemplu: o infiltraţie intra-articulară costă 500 de lei. Durează numai 30 de minute, dar doctorul îţi vorbeşte ca şi cum ai fi cel mai important om din lume.

Dar să vedem cum se simte un medic lucrând la privat. Doctorul Mihai Ciochinaru, acum ajuns director medical, a sosit la clinică după 30 de ani de muncă la stat. Foarte mult a lucrat la Spitalul Militar. "Tot timpul aveam la uşă 20 de pacienţi într-o zi obişnuită; era un mare stres. Aici, însă, când vedeam un pacient, avem timp să mă gândesc la caz şi să nu omit lucruri esenţiale. Am alt confort mental". Şi apoi la stat, ca şef de secţie, tot el trebuia să se îngrijească şi de aprovizionare, seringi, ace, pungi pentru soluţii perfuzabile şi multe altele. În ceea ce priveşte leafa unui medic bun din privat, ea acoperă lejer nu doar salariul de la stat, dar şi "compensaţiile" primite de la pacienţi. Soţia directorului medical, de pildă, medic primar, şef de secţie la un spital de stat, şi cu o vechime de 20 de ani, nu are un salariu de bază nici măcar de 2.000 de lei.

"Aici, mulţi medici primesc frecvent peste 5.000 de euro, dar avem şi salarii de 10.000 de euro. Medicii mari sunt recrutaţi personal, iar acum avem solicitări de colaborări şi de la medici români din străinătate. Avem chiar şi un cardiolog din Austria, nu ştie română, dar zice că s-a ataşat de România. Trăgând linie, fluxul de pacienţi este în creştere, aşa să ne vom extinde", ne-a declarat Nicolae Marcu, director executiv.

"Spitalele de stat ar trebui privatizate căci sunt foarte greu de dus în cârcă"

Spitalul Colentina. Până acum un an, când păşeai pe holuri parcă intrai în zona crepusculară: zugrăveala pica de pe pereţi, uşile se mai ţineau din puţin, iar lenjeria de pat era ferfeniţă. Recent, mare parte din spital s-a igienizat cu bani de la primărie, iar acum unele saloane arată acceptabil. S-au pus termopane, s-a zugrăvit, s-au aranjat toaletele, ba s-a mai cumpărat şi ceva aparatură. "Degeaba au igienizat ei, dacă te loveşti în continuare de umilinţa de a da şpagă, chiar şi portarului. Operaţia mea pe uter m-a costat în jur de 1.000 de lei, cu tot ce am dat asistentelor. Este adevărat că nu mi-au cerut să-mi cumpăr singură seringi sau altele, dar în spital m-a costat fiecare mărunţiş, de la o simplă injecţie până la o compresă", ne spune Vasilica Tănase, pacientă.

Dr. Dana Gabriela Ionescu, director medical, ne vorbeşte deschis despre doctorii de la Colentina care lucrează şi în privat, având cabinete particulare: "Ca medic, nu e loial să te împarţi între acestea două, dar nu ai ce să le faci, pentru că e timpul lor liber. De ce nu se dedică întrutotul slujbei de la privat? Fiindcă e mai sigur să rămâi atârnat şi de spitalul de stat", ne-a explicat. Nu are nicio problemă în a discuta despre "onorariul tăcut" (plicul pentru doctor), atât de mult subiecul a intrat în obişnuinţă. Pe de o parte, recunoaşte că există medici care condiţionează serviciul medical de primirea "plicului", pe de alta, ne vorbeşte despre salarii. În Colentina, de pildă, un doctor primar ia, fără gărzi, 1.700 de lei.

Şi mai există o problemă importantă la stat, ne mai spune: mulţi doctori încă nu ştiu să vorbească cu pacienţii. Zice că marele avantaj de a te trata la stat este acela că cei mai buni doctori tot aici se află, iar cercetarea tot aici se face, nu la privat. Colentina nu duce lipsă de doctori, ci de asistente - în fiecare lună pleacă una sau două. "Ducem o lipsă de asistente mai mult decât acută. Din 500 de posturi aprobate avem 70 vacante. Iar legea nu ne mai permite să ţinem nici pensionari, or noi avem 20 de asistente pensionare. Este bine ca avem şi spitale private, căci este vorba de concurenţă, iar asta poate ridica nivelul şi la stat. Spitalele de stat, însă, ar trebui privatizate căci sunt foarte greu de dus în cârcă", adaugă.

Citește și: