Versiunea Beta

Cât te costă un spital românesc privat şi cât plăteşti la stat

de Alina BĂDĂLAN TURCITU

Spitalul Colentina, unde o mare parte a fost igienizată recent cu bani de la primărie | Fotografii: Mihai Dăscălescu

Creşte numărul românilor care se tratează la privat. Pe de altă parte, specialiştii spun că cei mai buni medici se află tot la stat. Află ce ai de câştigat internându-te la stat şi ce mergând la privat

Televizoare cu ecran plat peste tot pe holuri, muzică difuză, miros plăcut, fotolii din piele, să nu te mai ridici de pe ele - am zis că am intrat într-un hotel de lux când am pus piciorul prima dată pe holul unuia dintre cele mai mari hyperclinici private. Parcă nici nu te mai simţi bolnav aici. Pe jos gresia sclipeşte şi, dacă te-ai rătăcit cumva pe holuri, domnul doctor îţi zâmbeşte larg: "Bună ziua, domnule! Vă pot ajuta cu ceva?". Apoi, dacă mergi la consultaţie, ca să nu violezi intimitatea pacientului dinaintea ta deschizând brusc uşa cabinetului, ţi se pune pe uşă inscripţia "Vă rugăm nu intraţi! Un pacient se află în cabinet. Vă vom invita imediat".

Ştii exact la ce oră trebuie să intri la consult şi la cât vei termina. Anul trecut, în toate centrele din ţară ale clinicii s-au tratat în jur de un milion de români, mai mulţi decât în 2009. Un sondaj IMAS arată că 52% dintre bucureşteni preferă să se trateze la privat, iar în ţară procentul este de 44%.

7.800 de lei cezariana, cu trei nopţi de cazare incluse, într-o rezervă single de cinci stele

Iată rezerva unei bucureştence care a născut de câteva zile la hyperclinică. Tânăra Cristina Andreescu stă în pat, cu laptopul alături, butonând un soi de telecomandă pentru pat. "În timpul cezarienei, anestezistul m-a ţinut de mână şi mi-a explicat absolut tot ce mi s-a întâmplat. Orice problemă aveam, ridicam mânuţa şi sărea cineva să mă ajute. M-au tratat ca pe o prinţesă. După, mi-au făcut terapia durerii; mamele de la stat nu beneficiază de asta, ci sunt lăsate să se chinuie după operaţie. Soţul putea să asiste la naştere şi chiar să filmeze", ne spune Cristina.

La internare a venit doar cu buletinul, în rest i-au dat absolut totul, de la şampon până la halat. Pentru confortul ei psihic a contat felul în care arată camera: luminoasă, strălucind de curăţenie, cu lenjerie albă ca zăpada şi dulap ca acasă, cu scăunele elegante pentru vizitatori, cu telefon lângă pat, să sune după asistentă, şi cu linoleum antibacterian pe care oricând ai fi putut merge în şosete. Cristina este economistă, are 35 de ani şi toate astea au costat-o 7.800 de lei trei nopţi, cu operaţia şi toate tratamentele incluse, plus recoltare de celule stem. La stat, la Municipal sau la CF2 ar fi costat-o totul vreo 2.000 de lei. Anul trecut au născut aici 2.500 de mame, mai multe decât în 2009.

Medicii din privat: 5.000 sau chiar 10.000 de euro salariu

Există, însă, şi naşteri mai scumpe: 9.200 lei trei nopţi, în rezervă de lux. Pe uşă nu scrie "pacientul" cutare, ci "domnul" X. Camera este uriaşă şi ai, pe lângă pat, câteva canapele de piele pentru vizitatori. Mai ai plasmă pe perete şi un şifonier ultramodern, unde ar încăpea hainele unei întregi familii. Cea mai scumpă naştere costă 11.000 de lei. Puţine sunt, însă, mamele care-şi permit asta. Multe sosesc numai pentru analize, ca să nască tot la stat.

Un set complet de analize costă 900 de lei de gravidă. Şi pentru intervenţiile simple, nespitalizate, mulţi preferă să vină tot la privat - o intervenţie la ochi, de pildă, poate începe de la 320 de lei şi poate ajunge la 1.000 de lei. Alt exemplu: o infiltraţie intra-articulară costă 500 de lei. Durează numai 30 de minute, dar doctorul îţi vorbeşte ca şi cum ai fi cel mai important om din lume.

Dar să vedem cum se simte un medic lucrând la privat. Doctorul Mihai Ciochinaru, acum ajuns director medical, a sosit la clinică după 30 de ani de muncă la stat. Foarte mult a lucrat la Spitalul Militar. "Tot timpul aveam la uşă 20 de pacienţi într-o zi obişnuită; era un mare stres. Aici, însă, când vedeam un pacient, avem timp să mă gândesc la caz şi să nu omit lucruri esenţiale. Am alt confort mental". Şi apoi la stat, ca şef de secţie, tot el trebuia să se îngrijească şi de aprovizionare, seringi, ace, pungi pentru soluţii perfuzabile şi multe altele. În ceea ce priveşte leafa unui medic bun din privat, ea acoperă lejer nu doar salariul de la stat, dar şi "compensaţiile" primite de la pacienţi. Soţia directorului medical, de pildă, medic primar, şef de secţie la un spital de stat, şi cu o vechime de 20 de ani, nu are un salariu de bază nici măcar de 2.000 de lei.

"Aici, mulţi medici primesc frecvent peste 5.000 de euro, dar avem şi salarii de 10.000 de euro. Medicii mari sunt recrutaţi personal, iar acum avem solicitări de colaborări şi de la medici români din străinătate. Avem chiar şi un cardiolog din Austria, nu ştie română, dar zice că s-a ataşat de România. Trăgând linie, fluxul de pacienţi este în creştere, aşa să ne vom extinde", ne-a declarat Nicolae Marcu, director executiv.

"Spitalele de stat ar trebui privatizate căci sunt foarte greu de dus în cârcă"

Spitalul Colentina. Până acum un an, când păşeai pe holuri parcă intrai în zona crepusculară: zugrăveala pica de pe pereţi, uşile se mai ţineau din puţin, iar lenjeria de pat era ferfeniţă. Recent, mare parte din spital s-a igienizat cu bani de la primărie, iar acum unele saloane arată acceptabil. S-au pus termopane, s-a zugrăvit, s-au aranjat toaletele, ba s-a mai cumpărat şi ceva aparatură. "Degeaba au igienizat ei, dacă te loveşti în continuare de umilinţa de a da şpagă, chiar şi portarului. Operaţia mea pe uter m-a costat în jur de 1.000 de lei, cu tot ce am dat asistentelor. Este adevărat că nu mi-au cerut să-mi cumpăr singură seringi sau altele, dar în spital m-a costat fiecare mărunţiş, de la o simplă injecţie până la o compresă", ne spune Vasilica Tănase, pacientă.

Dr. Dana Gabriela Ionescu, director medical, ne vorbeşte deschis despre doctorii de la Colentina care lucrează şi în privat, având cabinete particulare: "Ca medic, nu e loial să te împarţi între acestea două, dar nu ai ce să le faci, pentru că e timpul lor liber. De ce nu se dedică întrutotul slujbei de la privat? Fiindcă e mai sigur să rămâi atârnat şi de spitalul de stat", ne-a explicat. Nu are nicio problemă în a discuta despre "onorariul tăcut" (plicul pentru doctor), atât de mult subiecul a intrat în obişnuinţă. Pe de o parte, recunoaşte că există medici care condiţionează serviciul medical de primirea "plicului", pe de alta, ne vorbeşte despre salarii. În Colentina, de pildă, un doctor primar ia, fără gărzi, 1.700 de lei.

Şi mai există o problemă importantă la stat, ne mai spune: mulţi doctori încă nu ştiu să vorbească cu pacienţii. Zice că marele avantaj de a te trata la stat este acela că cei mai buni doctori tot aici se află, iar cercetarea tot aici se face, nu la privat. Colentina nu duce lipsă de doctori, ci de asistente - în fiecare lună pleacă una sau două. "Ducem o lipsă de asistente mai mult decât acută. Din 500 de posturi aprobate avem 70 vacante. Iar legea nu ne mai permite să ţinem nici pensionari, or noi avem 20 de asistente pensionare. Este bine ca avem şi spitale private, căci este vorba de concurenţă, iar asta poate ridica nivelul şi la stat. Spitalele de stat, însă, ar trebui privatizate căci sunt foarte greu de dus în cârcă", adaugă.


 

 

30 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 ionel 30.01.2011 19:02

Ar trebui privatizate de urgenta si spitalele unde se da numai spaga pentru orice rahat si invatamantul unde nu se invata mai nimic pentru a se putea face pregatire in particular. Atunci ar trebui sa inteleaga si statul ca avem nevoie de un salar european ca sa facem fata la cheltuielile astea si sa cerem calitate. De abia atunci o sa se inceapa a invarti roata economiei. Vom cumpara si masini noi, vom face si turism, etc., etc.

 
#2 Leontina 30.01.2011 21:19

De ce trebuie sa se privatizeze tot? Intr-un spital de in Italia am avut aceleasi conditii pe care le-ati prezentat in primul material si nu am platit nici un cent, nici spaga nimanui. De ce trebuie sa se dea spaga? Se invoca salariile mici, dar de ce se face aceasta meserie? Cui nu-i convine sa schimbe sau sa se gandeasca inainte de a merge la scoala. O asistenta in Italia poate sa castige mai putin decat un muncitor specialist, dar nu invoca salariul cand isi fac meseria, sunt foarte amabile si daca e nevoie schimba si cearsafurile, lucru pe care asistentele care vin din Romania nu vor sa-l faca la inceput, pentru ca in tara erau doamne. Apoi se dau pe brazada cand li se arata usa.

 
#3 animalutul20 30.01.2011 22:43

leontino, si tu esti sclavul lui besescu?? muncitorul specialist in europa castiga peste salariul mediu, iar o asistenta ia un salariu mediu-DAR POATE TRAI DECENT CU CE IA.

cand iti alegi profesia nu poti sti ca vine un boc-poc pitic fara creier si-ti taie 25% , nu poti sti ca 20 mld se duc pe apa poowlii unui guvern porcotaliu incapabil.

sanatatea din ro are 3 mai probeme:

1. furtul- sunt smecheri multimilionari din business in sanatate; multi sunt functionari publici dar conduc bmw x6( vezi duta-cnas)

2. salarii mizerabile - faci salarii decente in sistem si ii pui pe medici si asistente sa aleaga : stat sau privat( nu prin lege, pt ca nu le poti ingradi dreptul la munca, ci prin respectarea programului si taierea smenurilor gen fac tot la spital dar marchez banul la doctor la cabinetul privat)

3.atragerea de manageri competenti: concursurile pt manageri de spital sunt CASCADORII RASULUI- omul si locul, la fel ca si la CJAS-uri( vezi liste pe site cnas, vezi anunturi de concurs la posturi de manageri) oare de ce? chiar aia sunt singurii capabili?sau e de fapt controlul verigii prin care se mulg banii din sanatate??

 
#4 CataH 31.01.2011 00:33

@Leontina
E f simplu sa spui: cui nu-i convina sa nu se faca doctor sau sa plece din sistem, dar daca pleaca toti cine mai trateaza bolnavii? sau daca pleaca toti la privat, crezi ca * o sa aibe de castigat?

 
#5 cornel 31.01.2011 05:46

@animalutul20 ai dreptate animalule20. Pana sa fie Boc prim ministru, sistemul de sanatate mergea perfect, toti austriecii veneau sa se trateze la Bucuresti. Ce naiba e in capul tau d.obitocu.le???

 
#6 AUREL 31.01.2011 08:08

..sa plece toti si sa vina basarabenii (dupa ce intra in ue ca pana atunci nu au voie sa profeseze in rom)..adica la pastele cailor...sau cel mai bine sa va trateze instalatorul specialist din italia

 
#7 Con Text 31.01.2011 09:07

Privatizare totala! Si contracte cu CAS -ul.
Cu siguranta ar fi mai convenabil pentru CAS, caci la privat nu se achizitioneaza aspirina cu 10 lei si nici pansamentul cu 100.

PS: Oare o sa ne ia cineva in seama?

 
#8 cioromela ovidiu 31.01.2011 10:01

Cu bani foarte multi (80milioane vechi! pentru 3 zile de spitalizare si o operatie relativ banala-cezariana, pare cuiva o bagatela?) se poate obtine si confort si siguranta si atentie maxima pentru pacient. Si pentru personal, nu mai vorbesc! Deci, e foarte clar, banul este problema! Doua observatii: 1)Si medicul si pacientul sunt in aceeasi barca: pacientul plateste asigurare dar da spaga statului prin costurile pe care le suporta pentru medicamente, materiale, alimente si plata informala pentru personalul medical: medicul da spaga statului prin discrepanta dintre costurile muncii sale si mizeria de salariu pe care il primeste. 2) Tehnicile de marketing aplicate de sistemul privat induc pacientului ideea ca i se asigura conditii maxime desi el isi plateste maxim ,,consumatia" .Intreb si eu, intr-o unitate medicala standard, sunt permise fotoliile de piele, gresia pe jos, si alte asemenea dotari care apartin unui hotel bine cotat, nicidecum unui spital, fie si privat. Regulile de asepsie si antisepsie sunt aceleasi peste tot in lume si impun folosirea doar a acelor materiale si obiecte care pot fi dezinfectate si sterilizate. Aici nu intra deloc gresia si faianta, scaunele sau canapelele de piele. Despre Laptop, stie toata lumea cat de pline de microbi sunt tastaturile (ca si telecomenzile), n-o sa-mi spuneti ca s-au inventat tastaturi sterile pentru pacienti si nou-nascuti. Relativ la unitatea medicala descrisa, ma intreb foarte serios cum a primit autorizatie de functionare daca arata ca un hotel, cu gresie, faianta, perdele, fotolii, canapele, sifoniere,nicidecum ca spatiu medical? Oare tot cu spaga? Altfel, daca dusumelele nu sunt dintr-un cauciuc special, daca zidurile sunt faiantate, daca mobilierul nu corespunde, daca sunt obiecte si materiale care creaza suprafete in care intra sau se depune praful si aceste obiecte nu pot fi spalate si dezinfectate zilnic dupa normative, unitatea nu ia autorizare de la sanepid.

 
#9 marina 31.01.2011 12:28

Buna. Daca vrei sa-ti cresti veniturile si nu stii cum, profita acum.
Intra pe http://lideravon.wordpress.com/

 
#10 azi e luni 31.01.2011 12:58

Foarte simplu de spus privatizati spitalele insa nu este solutia pentru Romania.
Din pacate in Romania toata lumea fuge dupa profit cat mai mare in timp cat mai scurt. Acelas lucru se intampla si in clinicile/spitalele private.
Sa nu mai vorbim de caracterul * care ne caracterizeaza in ultimii ani, e normal ca fiecare sa faca pentru el pana la un moment dat la urma urmei se presupune ca suntem animale sociale.
Deocamdata totul se rezuma la goana dupa averi.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
ULTIMA ORĂ! A FOST ARESTAT! Încă unul dintre milionarii României a ajuns în spatele gratiilor