Clarice DINU
Clarice DINU
133671 vizualizări 21 feb 2016

Zis şi făcut. Sâmbătă, la ora 13.15 ajung la adresă. Latină 6, lângă Casa de Pensii. O casă măricică, nicio firmă. Ceva agitaţie înăuntru. Intru. Un hol mare cu vreo 30 de scaune ocupate aproape toate. Media de vârstă: 50+. Stau liniştiţi şi se uită la o înregistrare de la Antena 1, unde o doamnă, doctor prezentată, povesteşte cum vindecă toate bolile cu un aparat.  Nici n-am făcut bine un pas şi un tânăr se apropie imediat şi mă întreabă conspirativ. „Numele?”. I-l zic. „Şi cine v-a invitat?” Zic că am vorbit la telefon cu o doamnă. „Dar un SMS, ceva, nu aveţi?”. Îi arăt. Notează cu roşu într-un tabel. „Luaţi loc în sală, o să vă invite colegii mei la analize”. „Aici?”. „Da”, zice şi-mi arată în dreapta un pervaz pe care sunt cocoţaţi trei tineri cu laptop-uri şi nişte cutii lângă.

Lumea aşteaptă liniştită în sală. O doamnă din faţa mea vorbeşte la telefon. „Da, da, analize gratis. Sunt aici. Nu ştiu dacă mai poţi veni azi”. Un tânăr îi spune că nu. „Lasă că-ţi fac programare altădată”. Ajung la „analize”. Tânără care mă ia în primire îmi spune că e un aparat de biorezonanţă. Îmi dă un tub cu un led la mijloc. „Ţineţi-l strâns în mână. Şi nu vorbiţi!”. „Să nu vorbesc?”. „Da, nu vorbiţi un minut”. Şi rezultatul? „Vă spun colegii mei, mai încolo”. 

Toată lumea aşteaptă, vorbeşte în şoaptă şi se uită la înregistrarea care rulează „în buclă”. În dreapta, un panou negru pe care scrie mare, cu alb, „Platinum, centru de sănătate”. În stânga faţă o masă cu nişte aparate, iar jos o saltea.

După ce toţi „pacienţii” fac „analizele”, o tânără cu voce de teleshopping începe să ţină o prelegere prezentând aparatele de pe masă: terapie cu lumină polarizantă care, aşa cum o arată, ar vindeca toate bolile. Şi nici n-ar avea efecte adverse ca medicamentele. Doamnele în vârstă o aprobă îngânând. Insistă că spitalele folosesc aceste aparate, chiar şi la „Marie Curie”, subliniază, că tot era scandalul cu bebeluşii internaţi aici. După un monolog de aproape 25 de minute îl lasă pe colegul său să prezinte alte aparate.

„Are miros?”. „Puţin”. „Puţin, pe naiba, înseamnă că nu mirosiţi bine”

Acesta vine teatral din fundul sălii şi se prezintă:: „Numele meu este Dan Nistor şi sunt specialist medical al centrului Platinum Medical”. Încearcă să fie genul de entertainer. Turuie, făcând dezacorduri din când în când, despre otrava pe care o bem în fiecare zi, apa. Spune cum a mers cu specialiştii de la OMS pe la toate izvoarele din ţară şi e jale. Jale şi mai mare cu apa îmbueliată. „S-a făcut un studiu, apa îmbuteliată în PET este contaminată cu peste 24.000 de substanţe chimice dăunătoare organismului”. Momentul de rezistenţă: „Bineînţeles că vă oferim soluţia mileniului trei prin acest sistem de purificare”. Ieftin ca braga, mai ales că zice au făcut un studiu la nivel naţional şi au ajuns la concluzia că se cheltuieşte 1.800 de lei pe an pe apă plată. „Vă recomandăm, ăştia cinci lei... acest sistem de purificare puteţi să-l luaţi gratuit din partea noastră, investiţi cei 5 lei pe zi timp de 24 de luni şi aveţi sistemul de purificare acasă”. Cât costă?, întreabă interesat un domn. „Nu vă spun acum că vrem să vă surprindem, avem anumite reduceri pentru că e sâmbătă, avem multe oferte, şi pentru pensionari. O să vă explice colegii mei sus”, îi răspunde „specialistul medical”. Scoate un fel de termometru, TDS metru, să testeze apa. Apoi un „electrolizor”, şi rosteşte pe silabe, să arate cum iese la iveală „mizeria” din apă. Îşi aduce aminte că mai are o saltea pentru magneto-terapie, şi asta rezolvă toate afecţiunile. Revine şi îi trece un pahar cu apă pe sub nas unei doamne din primul rând. „Are miros?”. „Puţin”. „Puţin, pe naiba, înseamnă că nu mirosiţi bine”.

„Am făcut anumite cursuri pentru a putea şti ce ştiu”

După jumătate de oră, „specialistul medical” ne dă pe mâna colegilor care să ne explice sus mai exact cum e treaba cu „ofertele”. Norocul meu că nimeresc chiar la el. Nu venise colega care mă invitase pe mine.  Omul vine, se mai prezintă o dată, Dan Nistor, şi ne explică cum „investim în sănătate” doar 2.800 de lei cât costă sistemul de purificare a apei.

„Aţi zis că sunteţi specialist medical în prezentare, ce specializare aveţi?”, îl întreb direct. „Biorezonanţă”. „Se fac studii de specialitate?”, insist. „Nu pot să spun că sunt de specialitate, dar am făcut anumite cursuri pentru a putea şti ce ştiu”, mă lămureşte vizibil iritat de întrebări.

Nu mă interesează filtrul de apă, ci aparatele de fototerapie. Sunt avizate, certificate în România, de Ministerul Sănătăţii? „Dacă nu erau certificate nu le foloseau nici medicii, nu se găseau nici în spitale, nici în centre de sănătate”, mă ia la rost „specialistul medical” spunându-mi că numai ei şi Zepter au aşa aparatură, „dar noi suntem singurii care sunt certificaţi”.

Revin la treaba cu calificarea sa. „Dar ce nu v-aţi făcut medic?”. „Meseria mea e altceva. Ideea e că eu, prin şcolile care le-am făcut, liceul pe care l-am făcut şi toate cele, am fost pe partea asta cu mediul”, îmi spune. „Aţi făcut Geografie?”, zic. „Ceva de genul”, evită răspunsul.

M-am lămurit cu competenţa sa „medicală” şi am trecut la aparatura pe care încearcă să o vândă. E destul de iritat că nu mă interesează purificatorul de apă, nu prea ştie ce să-mi spună. „Unde găsesc mai multe informaţii că pe mine mă interesează aparatul cu fototerapia?”. „Pe site”, îmi zice, „Pliantele vor fi gata săptămâna viitoare, s-au epuizat foarte repede”.

„Ce site?”

Se uită încurcat. „Cred că merge www.platinum-medical.ro”.

Verific imediat. „Nu merge”. Are o explicaţie. „Nu, pentru că îi facem un facelift, ca să zic aşa. Pentru că produsele purificatoare de apă pe care le-aţi văzut jos sunt produse noi. Sunt lansate chiar acum o săptămână”.

„De când sunteţi în România?”. „În România, cam de 15 ani”. „N-am auzit”, îi zic. „Nu toată lumea a auzit pentru că mulţi sunt reticenţi, ca să zic aşa. Suntem două mari companii mari şi late în România asta care suntem autorizaţi, Zepter, respectiv noi. În rest sunt foarte multe căpuşe, aşa îmi place mie să le spun, care merg în hoteluri, restaurante sau îşi schimbă sediile în o mie şi una de locuri şi vând produse care nu sunt palpabile, nu sunt bune sau oamenii dau banii pe ceva şi nici nu sunt instruiţi să le folosească”, încearcă să scape de mine.

În final îmi promite că îmi trimite rezultatele la „analize” pe mail, nu mai e nevoie să vin la sediu. Nu mi-a mai trimis nimeni nimic, cred că nu am fost în target.

Concluzii:

1. Centrul de sănătate Platinum Medical nu apare nici măcar pe Google. Site-ul web indicat nu funcţionează.

2. Aşa-zisele analize sunt un pretext de marketing. Angajaţii „centrului de sănătate” urmăresc de fapt vânzarea unor produse foarte scumpe. Nu este prezentat, cel puţin la prima sesiune, niciun aviz pentru produse, eliberat de vreo autoritate din România. 

3. Personalul nu are pregătire medicală, folosind titulatura de „specialist medical” fără nicio corespondenţă în realitate. Domnul Dan Nistor a recunoscut că nu are studii medicale de specialitate şi  a evitat să dea detalii despre instituţiile de învăţământ absolvite.

4. Reţeta nu este una nouă. Aceasta este folosită de ani buni de zile în România, firme, cu diverse denumiri, promiţând oamenilor analize gratuite, iar în fapt convingându-i să cumpere produse scumpe. Anul trecut Protecţia Consumatorilor s-a sesizat în cazul firmei SPS Medical, după ce mai multe persoane au reclamat că au fost înşelate şi au încheiat contracte pentru achiziţionarea de produse foarte scumpe: saltea magnetică-6.000 de lei, purificator de apă- 2.800 de lei. Aceleaşi preţuri precum cele prezentate de cei de la Platinum.

Citește și: