Alina BĂDĂLAN TURCITU
Alina BĂDĂLAN TURCITU
7188 vizualizări 14 mar 2011

Ţi se face frică atunci când e să intri în secţia de ţesut ciorapi - din spatele uşii se aude ca şi cum înăuntru ar decola avioanele. Secţia e o hală cu 120 de maşini automate de fabricat dresuri. Să nu-ţi vină să crezi ochilor că minunăţia de ciorap Diamond, fin de 10 den se naşte în maşinile astea urlătoare, înţesate cu motoraşe, ace, cabluri, butoane şi furtunuri. După cinci minute de stat în mijlocul huruielilor încep să te doară urechile.
Din fiecare maşină ies cam 1.800 de "tuburi" pe zi. Dar ce să fie, oare, aceste "tuburi"? Un tub este un dres pentru un singur picior, ne răspunde Shlomo Binder, directorul de vânzări al Adesgo. "Nu ştiaţi că noi fabricăm dresuri pentru femei cu un singur picior?", zâmbeşte. Glumeşte directorul. Este australian de origine română, a locuit mult şi în Israel. A trecut, pe rând, de la vânzări de îngheţată şi brânză, la cosmetice, calculatoare şi de vreo patru ani vinde numai ciorapi. "Dar într-un fel mă ocupam eu şi înainte cu ciorapii de damă", zice, misterios.

De ce se fabrică dresul cu o gaură
între picioare

Dar să ne întoarcem la fabricarea ciorapului. Maşina urlătoare e înţesată cu nenumărate ace care se mişcă atât de repede, că nici nu le vezi cu ochiul liber. Deasupra fiecărei maşini stau cocoţate papiote uriaşe cu aţă albă. Firele coboară din papiotă până în mijlocul maşinii, unde ajung la ace. Până aici a fost simplu.
De aici încolo, însă, ceea ce se întâmplă înăuntrul maşinii numai un inginer ar putea înţelege pe deplin. Sigur e că viitorul ciorap (sau tub) acolo se ţese, în burta maşinii. Nu-l vezi cum se formează, cum se împletesc firele între ele, ci numai la final îl poţi vedea, când maşina îl aruncă singură într-un sac. Tubul iese alb ca hârtia, nevopsit. În nici un minut, maşina îl expulzează pe următorul. Astăzi se fabrică ciorapi de vară, de 10 - 15 den. Acesta este unitatea de măsură a grosimii firului unui ciorap şi reprezintă masa în grame a 9.000 metri de fir.
Din sac, tuburile ajung în altă maşină - aici se aşază câte două unul peste celălalt, în dreptul chilotului. Un cuţit al maşinii taie tuburile fix între picioare. La urmă ajung la cusut; şi asta tot automat se face. Nu durează mai mult de zece secunde toată operaţia. Muncitoarea doar aşază tuburile pe suporţi, căci în rest toată munca maşina o face. E simpatic că de la tăiere şi coasere dresul iese cu o gaură între picioare.
O lucrătoare îl aşază pe un manechin din carton, fixat cu picioarele în sus. Priveşte gaura dintre picioarele manechinului şi zâmbeşte.
De aici, dresul pleacă spre o maşină care va umple gaura cu o bucată de material întărit. Este simplu: lucrătoarea ia ciorapul în mână şi îl aşază cu gaura în dreptul unei ţevi. Din gura ţevii iese într-o secundă materialul întărit şi se aşază peste gaura din dres ca şi cum ar fi fost dintotdeauna acolo. "Şi gata, cam asta este tot, în cazul acestui ciorap", zice directorul Shlomo Binder. Urmează ambalarea şi vopsirea. Ciorapii pentru export, însă, se vopsesc în alte ţări. După toate astea, ciorapul nu trebuie să iasă cu dungi sau cu zebrări şi nici nu trebuie să aibă fire arse ori îmbătrânite.

În mijlocul crizei fabrica şi-a crescut vânzările cu 20%

75% din ceea ce se fabrică aici merge la export: la firma Cacharel, în Franţa, la Esprit, către Hema (Olanda), Tesxco (UK), sau Falke (Germania). "Falke este un superbrand de ciorapi, un fel de Rolls Royce al dresurilor, iar faptul că lucrăm pentru ei este o mare onoare şi o recunoaştere. Aici avem 400 de angajaţi, iar grupul mai are în afară încă 1.000 de lucrători", mai zice directorul.
Ce dau la export se vinde, însă, la preţuri şi de cinci ori mai mari decât preţul de la poarta fabricii. "Această pereche de ciorapi, de exemplu, aici ar fi 3 euro, iar în Franţa, la Cacharel - 16 euro", ne spune Shlomo Binder. Mai încolo două fete ambalează atent, ca pe bibelouri, nişte ciorapi de o rară fineţe - aceştia pleacă la Falke şi vor costa 22 de euro. Aici, nu costă, însă, mai mult de 10 euro. Pentru femeile din afară, se fac ciorapi ceva mai mari decât pentru românce. Aici, femeile sunt mai slăbuţe, mai aproape de tipul francez şi israelian. Aproape 70% din ce se lucrează aici pentru piaţa locală se adresează femeii între 30 şi 50 de ani, cu venit mediu. Pentru puştoaice au foarte puţine modele.
Adesgo nu a avut criză; ba dimpotrivă, anul trecut şi-a crescut vânzările cu 20% în 2010 faţă de 2009. "În România vindem circa 4 milioane de dresuri pe an, adică 25% din întreaga noastră producţie. Asta înseamnă 3 milioane de euro cifră afaceri numai piaţa locală", adaugă directorul.


Ce poate colecţiona în birou şeful de la Adesgo? Evident, picioare de damă!


Iubeşte ciorapii de damă. Biroul lui e înţesat cu zeci de dresuri: pe rafturi zac grămezi de dresuri colorate, iar lângă uşă ţine mai multe mulaje cu picioare de damă îmbrăcate în dresuri cu dungi sau buline. Şi, cocoţat pe masa de lucru, chiar în dreapta lui - un picior de manechin îmbrăcat tot în dres.
De curând a lansat nişte ciorapi scurţi cu particule invizibile de aloe vera încorporate. Când te mişti, particulele trec în piele şi o hidratează. "Eu însumi am purtat câteva zile aceşti ciorapi, să-i testez! Am obţinut un picior foooarte catifelat!", ne spune.
Acum ar lansa nişte dresuri cu particule de muşeţel, dar nu prea e sigur de ele. Încă nu-şi dă seama dacă se va păstra mirosul. "Să vă arăt!". Şi ia o pereche de dresuri mototolită din raftul bibliotecii, o duce la nas, o miroase, apoi ne-o dă şi nouă la mirosit. Tot aşa, de fiecare dată când pregăteşte o nouă lansare le dă ciorapii la purtat fetelor din fabrică, să testeze. Apoi le cheamă la el în birou şi... se încing lungi discuţii. Dar cum are atâta răbdare? "N-am. Dar I'm work on it!", ne răspunde.

Citește și: