Versiunea Beta

EXCLUSIV. 20.000 de români s-au înarmat în 2011. Fostul şef de la Arme din Poliţie: „Ştii cât e valabil avizul psihologic? Până ieşi pe uşa cabinetului!"

de Andrei Luca POPESCU

Mediafax//Catalin Abagiu

Din spatele tejghelei de sticlă, sub care se odihnesc inofensiv pistoale Walter, Colt sau un impunător revolver Magnum de la Smith&Wesson, fostul comisar şef de poliţie Constantin Grumezescu îşi învaţă un client ce poate face cu noua puşcă de vânătoare Benelli, pe care tocmai a achiziţionat-o, cu 6.500 de lei.

De mai bine de 20 de ani, Grumezescu lucrează cu armele de foc. Până anul trecut a fost şeful Serviciului Arme şi Muniţii din Poliţia Română, de unde cei care vor să aibă o armă de foc trebuie să obţină permisul. S-a pensionat şi acum lucrează cu un magazin de arme şi muniţie aflat la câţiva paşi de Poliţia Capitalei, pe Brezoianu.

Prin faţa ochilor lui au trecut mulţi posesori de arme cu glonţ. Doi poliţişti s-au sinucis cu arma avizată chiar de el: "Eu am zis să fie sănătoşi. Bine că nu au luat şi pe alţii cu ei".

România are una dintre cele mai restrictive legi din lume privind deţinerea de arme de foc. Armă cu glonţ au voie să aibă doar magistraţii, diplomaţii, militarii, poliţiştii şi demnitarii (primari, miniştri, parlamentari). Bodyguarzii de la firmele private, de exemplu, nu au voie cu pistol cu glonţ. Asta nu garantează însă nimic, iar măcelul de la coafor o dovedeşte cu vârf şi îndesat.

Când aude de agentul de poliţie Gheorghe Vlădan şi de ploaia de gloanţe pe care a abătut-o asupra soţiei şi colegelor ei din coaforul de la "Perla", Grumezescu ţine să lămurească ceva de la bun început. E un fel de cod verbal, aşa cum mafioţii din filme se recomandau între ei - e unul de-al nostru sau e unul dintre noi.

"Ştii, în Poliţie avem de toate, lăutari, ospătari. Ăsta era şofer. De-aia la noi e o vorbă, că sunt două feluri de poliţişti: ăia din Poliţie şi ăia de la Poliţie", spune şiret Grumezescu. Vlădan era doar unul "din Poliţie", fiind angajat din sursă externă, ca şofer, şi astfel beneficiar de grad de poliţist.

Nu e încântat de toată discuţia care se iscă de câte ori un dezechilibrat începe să tragă cu pistolul deţinut legal pe stradă sau să omoare oameni: toţi întreabă cine i-a dat voie să aibă acel pistol, cine i-a dat avizul psihologic.

"Dacă tu vii la mine cu toate actele în regulă, eu ce pot să fac? Înainte, când legea nu cerea cazier, i-am cerut unuia să-mi aducă să-i văd cazierul. A zis că mă dă în judecată. Până în 2007, vreo doi ani s-au luat permise de armă doar cu buletinul, ca la Flanco!", spune fostul şef de la Arme.

Foto: Cătălin Abagiu

Psihologii şi psihiatrii, în măsura în care îşi fac treaba, nu sunt nici ei vreo garanţie.

"Mi-a zis odată un psihiatru legat de avizul ăsta pentru port-armă: Ştii cât e valabil avizul psihologic? Până ieşi pe uşa cabinetului! Dacă ieşi de la psiholog şi o prinzi pe nevastă-ta cu altul, la ce mai e bun avizul ăla?", povesteşte Grumezescu.

Gelozia sau răzbunarea, aşa cum l-au copleşit şi pe Gheorghe Vlădan faţă de soţia lui coafeză, nu ţin cont de nici un aviz psihologic, la unii oameni. "Indiferent cine eşti, pe cazurile astea de gelozie, ai o cădere. Mai ales bărbaţii. Sau pe cazurile astea cu divorţul. Îţi iau casa, îţi iau maşina, îţi iau copilul. Tu cu ce mai rămâi? Îi fură momentul! Oricum, când ţi-ai pus în cap să omori pe cineva sau să-ţi iei viaţa, tot o faci. Poţi să treci pe la orice psiholog înainte", povesteşte Constantin Grumezescu.

Totuşi, ipoteza că Vlădan şi-a pierdut minţile brusc, orbit de gelozie, i se pare suspectă fostului poliţist: "De obicei, ăştia se sinucid după ce comit fapta".

Unul dintre multele astfel de cazuri pe care Grumezescu le cunoaşte personal este cel al fostului şef al Serviciului Arme şi Muniţii de la IPJ Dolj, Nelu Gruia. El şi-a împuşcat soţia şi fiica, apoi s-a sinucis, la Craiova, în 2011, orbit de furie că fiica sa se încurcase cu un turc şi îi cheltuia banii, fapt pentru care, înainte să se sinucidă, a şi transferat conturile familiei pe numele fiului său.

Se fac investigaţii la domiciliu, pentru permisul de armă. "Că unii o fac din birou şi îi doare în..."

Grumezescu spune că, mai ales de când legea privind deţinerea armelor de foc a fost modificată, regulile impuse de Poliţie posesorilor de armă letală, cu glonţ, sunt foarte dure. Înainte de acordarea permisului, poliţiştii trebuie să facă o investigaţie la domiciliul celui căruia îi acordă permisul.

Conform Poliţiei Române, înainte ca cineva să poată obţine permis de armă cu glonţ, letală, poliţiştii trebuie să stabilească, la domiciliul solicitantului, "cum este cunoscut la locul de domiciliu, vicii, dacă este violent, dacă consumă frecvent băuturi alcoolice şi dă naştere la scandaluri, angrenat în procese cu vecinii, dacă are comportament deviant, dacă face parte din familie dezorganizată, dacă se află în stări conflictuale, dacă are debite faţă de persoane fizice sau juridice". De asemenea, trebuie să obţină date despre membrii familiei solicitantului, dacă aceştia au boli neuro-psihice, antecedente penale sau vicii, precum şi date despre anturajul solicitantului.

"Cât am fost şef la Arme, le-am zis mereu (subordonaţilor): mergeţi la om acasă. Întrebi administratorul de bloc, întrebi un vecin, domne bea, face scandal, îşi bate femeia", spune Grumezescu.

Foto: Cătălin Abagiu

Totuşi, controalele la domiciliu şi avizele medicale nu sunt întotdeauna cum ar trebui să fie, pentru că deseori sunt făcute chiar de colegi ai posesorului de armă cu glonţ.

"Că unii o fac (verificarea) din birou şi îi doare în...? Că zic, ce facem, domne', ne verificăm aşa între noi, poliţiştii?! E problema lor, acum răspund, ai văzut că sunt cercetaţi. Uneori nu se întâmplă nimic şi poţi închide ochii. Dar uite că apare unul de ăsta care începe să împuşte şi atunci cine e responsabil?", povesteşte expertul în arme.

Cu psihologii şi avizele lor e la fel, când e vorba de arme cu glonţ. Mai închid ochii, doar vorbesc cu colegi poliţişti sau militari. "De exemplu, la poliţişti, controlul se face la psihologii noştri, nu te duci pe stradă. Şi uneori psihologul când aude că eşti de la MAI, zice hai, domne, că nu e ultimul jegos", spune Grumezescu.

Chiar şi după acordarea permisului de armă cu glonţ, poliţiştii sunt obligaţi să facă un control la domiciliul posesorului, pentru a verifica dacă respectă condiţiile de păstrare a armei. Responsabili sunt fie cei de la secţia de poliţie unde posesorul îşi are domiciliul, ori au loc acţiuni dedicate de la Poliţia Capitalei.

Profil de trăgător: până în 30 de ani, şmecheraş care a dat de bani. 20.000 de români şi-au luat armă în 2011

În ultimii ani, numărul celor care deţin arme neletale, cu bilă de cauciuc s-a mărit faţă de cei care au armă cu glonţ, date fiind restricţiile mai puţine. Legea însă nu permite uzul armei de foc, chiar şi neletală, decât pentru legitimă apărare, iar de câţiva ani nerespectarea acestei condiţii a devenit infracţiune.

"Asta nu înseamnă că ţi-a tăiat unul calea în intersecţie şi ai scos pistolul. Sau că te-ai îmbătat la restaurant şi ieşi afară să tragi", explică fostul şef de la Arme cum înţeleg unii români legitima apărare.

Cei care vin să-şi ia permis de armă neletală, cu gaz, se înscriu într-un profil uşor de recunoscut, spune fostul poliţist: "Cei mai mulţi sunt tineri, până în 30 de ani. Mai şmecheraşi, care au dat de bani şi care vor să aibă ei armă", spune Constantin Grumezescu.

Numărul românilor care au obţinut permis de port-armă a crescut cu 20.000 anul trecut. Dacă în 2010 erau 136.000 de posesori legali de armă de foc, în martie 2012 sunt peste 157.000. Dintre ei, peste 30.000 sunt doar în Bucureşti, conform datelor obţinute de gândul de la Poliţia Română.

Foto: Cătălin Abagiu

Dintre deţinătorii de arme de foc, 86.000 au arme cu glonţ, letale, iar restul de 71.000 au arme neletale, cu gaz şi bilă de cauciuc sau cu aer comprimat şi proiectil.

Numărul armelor de foc deţinute legal în România este de aproape 210.000, în Bucureşti fiind 40.000. Dintre acestea, arme letale sunt 100.000 arme de vânătoare, 3.200 arme de apărare şi pază şi 8.800 arme de tir.

Din categoria armelor neletale, există 42.000 cu bilă de cauciuc, 25.000 cu gaze lacrimogene, 23.000 cu aer comprimat, aproape 1.700 sunt arme de colecţie, iar aproape 1.400 sunt arbalete, de asomare sau cu tranchilizante.

În Bucureşti, există aproape 15.000 de arme letale şi peste 25.000 de arme neletale.

"Cred că avem regimul cel mai restrictiv din UE privind armele. Totuşi, o să vedeţi din ce în ce mai des incidente. Deocamdată la noi nu prea vezi jafuri armate, dar o să urmeze. Am intrat în Europa cu drogurile, cu curvele. Arma vine după astea. Mai este şi foametea, şi faptul că pe mulţi i-a dat afară de la serviciu şi nu au ce face", socoteşte Constantin Grumezescu, cu ochi de poliţist, cum se leagă armele cu mersul României.

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

40 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Geo 6.03.2012 21:56

ROAMANIA ESTE INTR-ADEVAR PRINTRE CELE MAI RESTRICTIVE TARI DIN EUROPA SI DIN LUME IN CEEA CE PRIVESTE DETINEREA DE ARME LETALE (NU PROSTIILE CU CAUCIUC). CONFORM STATISTICILOR SUNT 0.27 DE PERSOANE LA SUTA DE LOCUITORI CARE AU DREPT DE DETINERE ARMA LETALA SAU 1.2 ARME LETATE/100 DE LOCUITORI. FRANTA, GERMANIA, AUSTRIA AU 30 DE ARME LA 100 DE LOCUITORI, SERBIA 58 DE ARME /100 DE LOC, SLOVAKIA, ALBANIA , ETC CAM 12-15 ARME /1OO DE LOC. PANA SI MOLDOVA AU 5 ARME /100 SI "COMUNISTA " RUSIE 9 ARME/100 DE LOCUITORI. SI ATUNCI VA INTREB DOAMNELOR SI DOMNILOR CARE E CEA MAI IMBECILA TARA DIN REGIUNE, CARUI GUVERN II ESTE MAI FRICA DE O PIPULATIE INARMATA? RASPUNS: ROMANIA! NU-I NIMIC CA IN REST LA NOI CRIMELE SE COMIT CA PE ROATA CU TOPORUL, CUTITUL, FURCA SI BATA. DAR EU CE SA FAC DACA INTRA CRIMINALII PESTE MINE, CU CE SA MA APAR? DA, SIGUR-SUNTEM "CIVILIZATI"CACI NU AVEM ARME , SUNTEM DE FAPT UN POPR OROPSIT, CONDUS FORTAT DE NISTE TIRANI IMPUTITI! VIVA ROMANIA! VIVA COMUNISMUL! AICI SUNTEM INCA!

 
#2 Eufrosin 6.03.2012 22:06

Imaginati-va ca v-a sosit ziua pentru coafor/salon sau chiar cumparaturi si ca stati relaxata in timp ce va asteptati randul la stilista sau la casa de marcat, cand dintr-o data: rasuna infiorator de tare din senin trei pleznituri: BANG, BANG, BANG, urmate de urletele isterice ale oamenilor care se , cauta disperati adapost din calea gloantelor – morti, vaietele ranitilor, balti de sange pe jos, lucruri rasturnate si mirosul prafului de pusca ars plutind gri prin aer….

continuarea, aici:

http://eufrosin.wordpress.com/2012/03/06/stimate-doamne-si-d-soare-un-scenariu-pt-dvs/

Promit ca merita!

 
#3 Mishu 6.03.2012 22:17

Nu reuseste sa ma convinga fostul militian ajuns mare patron, ca ala nu era gabor si doar sofer. De ce afirm asta? Pai simplu. Ce arma are orice militian in uniforma pe care-l vedem pe strada?? A zis cineva Carpati?! A castigat! Exact, militia romana foloseste pistolul Carpati, calibrul 7.65 cu 6 cartuse plus cel de pe teava...un pistol de toata jena, daca mai tineti minte prin 92 a bagat un militian 6 gloante in Fane Spoitoru si nu l-a mierlit.
Ei bine, ce pistol avea omu nostru?? Avea Glock, 9 mm, un pistol puternic si precis, cu 12 sau 16 gloante depinzande de model. Deci, cine era d-l cu adevarat???

 
#4 asa stie STATUL sa ne apere pe noi cei care-i platim din banii nostri 6.03.2012 22:25

Daaa,POLITIA,SRI, JANDARMERIE; SERVICII SECRETE ii apara pe alesi neamului--BASE şi PDL (partidul finilor,rudelor,pilelor ,cunostintelor si fiicelor !) iar pe amarâti .....sa se impuste intre ei...Daca asta striga JOS BASE sau IESI AFARA I.AVRA ...va spun eu ca era arestat si inchis de jandarmerie ca a patat uniforma...asa ca a omorat niste cetateni simpli....nu le pasa...,mie imi pare rau ca nu la impuscat si pe base ... ca ii dadeam o sampanie....asa la puscarie...

 
#5 MIHAI VITEAZUL 6.03.2012 22:38

Ptr Misu: ce nu intelegi? Omul are dreptul la arma scurta de auto aparare pe langa arma lui din dotare. E legal, citeste legea 295/2004

 
#6 Gheorghe Vladan 6.03.2012 23:47

mafiotul asta de Grumezescu mi-a dat permisul de arma.
ha ha ha !!!
va dati seaman !? sef la arme si munitii si patron de magazin de arme !!!
iti dau autorizatie dar cumperi de la mine. cam asa a mers treaba. ca la romanika

 
#7 gigel 7.03.2012 00:01

@Geo
Prietene esti cam frustrat! eu as dori ca in romanica sa fie salariul mai mare nu ca mai multi mardeiasi sau cocalari sa aiba arme de foc! un om normal la cap n-are nevoie de pistol ca sa-si rezolve problemele cotidiene!

 
#8 un patron 7.03.2012 00:06

@gigel

daca vrei salariu mai mare pune mana si munceste, puturosule !

 
#9 Jos Guvernescu 7.03.2012 00:18

Cand am citit prima data editorialul lui CTP am zis ca da, si eu sunt pentru pedeapsa cu moartea in cazul acestui individ.

Dupa aceea am citit in alt articol ca autorul crimei care a zguduit Romania fusese internat in ianuarie la psihiatrie si TRATAT CU ANTIDEPRESIVE.

Ca urmare, vreau s-o spun tuturor celor care sunt pentru omorârea acestui individ, inclusiv lui CTP, ca fac o mare greseala. Nu acest individ este principalul vinovat, ci psihiatrul care i le-a prescris si firmele producatoare de astfel de medicamente!

Celor care nu stiu despre ce vorbesc si au impresia ca nu sunt „cu toate tiglele pe casa”, le adresez rugamintea sa vada documentarul „The Marketing of Madness” (il gasiti pe internet si il puteti comanda gratuit de la Citizens Commission on Human Rights - cchr.org). Priviti si ingroziti-va:

http://www.cchr.org/videos/marketing-of-madness.html

http://www.imdb.com/title/tt2180561/

 
#10 www .digitvhd. u c o z .ro 7.03.2012 00:34

Posturi tv Romanesti si surse de meciuri in calitate full hd 1080p pe saitul w w w .digitvhd. u c o z .ro daca iti place saitul dane Like

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Scandalul care ne va face de râs în întreaga lume. O franţuzoaică de culoare a venit în România pentru a-şi îndeplini visul, dar trăieşte o dramă: "Nu se mai poate opri din plâns!"