3406 vizualizări 15 sep 2010

Nici măcar n-a trecut un an de când soţii Alcea au adus în România plasmele termice în infraroşu, şi deja afacerea merge ca pe roate. Până acum au vândut sute şi mai urmează. Ce au făcut cei doi a fost simplu, dar ambiţios: pe la începutul acestui an, când criza ardea mai tare, ei au avut curaj să investească în nişte produse absolut noi pentru piaţa românească.

Căci câţi dintre noi ştiu ce sunt acelea plasme termice şi ce anume fac ele? Când soţii Alcea au decis că vor să importe aşa ceva, cunoscuţii le-au spus, verde-n faţă, că trebuie să fie tare nebuni. Să piardă ei investiţia de 20.000 - 25.000 de euro pentru asemenea "ciudăţenii" faţă de care românul obişnuit ar putea, chiar, să fie reticent? Surpriza cea mare a soţilor a fost, însă, să descopere că plasmele lor au un succes neaşteptat. Ba unii chiar le-au cumpărat în cantităţi uriaşe. Un exemplu relevant: un singur particular şi-a cumpărat, pentru întreaga casă, vreo 12 bucăţi. Iar o firmă şi-a luat vreo 50 de plasme pentru o clădire de birouri. Ca urmare, firma Ama Sercom SRL este acum pe profit, iar patronul, Andrei Alcea, estimează că va câştiga în jur de câteva zeci de mii de euro până la sfârşitul anului, tot ca profit.

Piaţa: casele, apartamentele, birourile, restaurantele sau hotelurile

Andrei Alcea ne-a explicat de ce au atâta succes plasmele lor nemţeşti: "Sunt sistemele de încălzire ale viitorului, căci nu poluează. Sunt căutate fiindcă, în primul rând, scad costurile de căldură foarte mult, căci costurile electrice cu plasmele (ele trebuie introduse în priză) sunt circa la 60% faţă de cele ale unei centrale termice pe gaz. Folosesc nano tehnologia şi funcţionează transmiţând căldura corpurilor dintr-o încăpere, sub formă de radiaţie infraroşu. Odată încălzite, la rândul lor, corpurile din jur încălzesc aerul uniform.

De exemplu, diferenţa de temperatură dintre plafon şi podea este de 0,5 - un grad Celsius. Dar plasmele nu sunt numai sisteme de încălzire, ci au beneficii şi asupra sănătăţii. Au efect antibacterian şi de ionizare a aerului din încăpere, previn apariţia mucegaiului şi a igrasiei, nu usucă aerul şi nici nu antrenează praful din încăpere. Au suprafaţa de sticlă iar pe panou căldura este generată de o reţea de argint, căci altfel nu se foloseşte nici un fel de rezistenţă".

Arată ca nişte televizoare de ultimă generaţie şi se atârnă pe pereţi - cu suprafaţa lor neagră, lucioasă, zici că sunt nişte tablouri futuriste. Unii le cumpără şi că dau bine pe peretele alb, lângă mobila neagră.

"Clienţii noştri le cumpără pentru case, apartamente, birouri, restaurante, pensiuni, hoteluri, am avut clienţi chiar şi clinici medicale. Preţurile pleacă de la 270 de euro plus TVA şi ajung până la 490 de euro plus TVA. Încercăm să ne adresăm şi clienţilor cu venituri mai mici sau medii", adaugă soţii.

Plasme testate chiar de patroni, găurindu-şi pereţii de acasă

Nu aceasta este, însă, afacerea cu care au pornit la drum, ci cu totul alta - închirierea de dube pentru transportul mărfurilor, de orice fel. Din 2007 până în martie 2009 numai cu asta s-au ocupat, aveau cinci dube luate în leasing. Cât n-a fost criză, treaba a mers excelent, dar din martie 2009 s-au lăsat cu totul de treabă. Nu mai mergea deloc. Andrei Alcea, la bază inginer mecanic şi absolvent de management turistic şi comercial, nu putea să stea degeaba.

Într-o zi a auzit că ministrul Mediului vorbea despre programul Casa Verde şi aşa i-a venit ideea să facă bani din echipamente blânde cu mediul. Desigur, nu ştiau ei prea multe despre domeniul acesta, dar s-au documentat pe internet şi pe la târgurile de mediu. Au căutat firme producătoare în Asia şi în toată Europa, au făcut un site special şi şi-au luat numele de "Sun Power", să-i reţină lumea mai bine. În paralel, vindeau produse importate de alte firme.

"Ulterior, ne-am gândit să importăm noi produsul nostru, găsind o singură firmă. Şi am găsit aceste plasme termice cu infraroşu marca Nano, de concepţie nemţească, dar făcute într-o fabrică din Turcia. Acum suntem unicul lor reprezentant în România", povestesc soţii Alcea.

Dar până să ajungă aici, au testat o grămadă de plasme acasă, găurindu-şi toţi pereţii de la dormitor. Acum arată ciuruiţi ca după război, dar sacrificiul a meritat. În prezent, firma Ama Sercom SRL înseamnă ei doi, plus încă vreo 20 - 30 de dealeri în toată ţara. Unul dintre aceştia s-a implicat în afacere după ce şi-a luat o plasmă pentru o cameră, acasă. I-a păcut şi a comandat cât pentru toată casa. A mirosit oportunitatea afacerii, a sunat şi a spus că el vrea să fie dealer.

Cei mai mulţi bani soţii Alcea îi cheltuiesc pe reclame şi pe târguri. Din fericire, foarte mulţi clienţi cumpără prin recomandări - au aflat de la un prieten care are un prieten, care a cumpărat şi e foarte mulţumit. Acum sunt pregătiţi să vândă şi turbine eoliene, dar deocamdată nu au vândut nici una căci România încă nu are piaţă pentru aşa ceva. Ar vinde din acelea cu ax vertical Envergate, "un fel de Ferrari al turbinelor eoliene".

Citește și: