Andrei Luca POPESCU
12545 vizualizări 31 ian 2017

Înainte de ora zece, în gerul dimineţii de luni, ministerul Justiţiei şi-a deschis uşile probabil celei mai mari delegaţii de jurnalişti şi de oameni din stradă şi din societatea civilă, din istoria sa, care s-au adunat la masă în jurul unui singur subiect fierbinte: sunt bune graţierea şi modificările Codurilor Penale, aşa cum le-a închipuit ministrul Florin Iordache? Prin ordonanţă de urgenţă executată rapid şi fără drept de apel, prin care câteva mii de deţinuţi scapă de pedepse într-o aproximativă devălmăşie, iar infracţiuni precum abuzul în serviciu şi conflictul de interese sunt golite de conţinut juridic, făcându-i practic scăpaţi pe cei care le-au comis sau le vor comite în viitor? Cifrele oficiale de la minister: 117 combatanţi pe frontul dezbaterii (nu toţi au luat cuvântul) şi 104 jurnalişti (cu tot cu cameramani, care nu au avut voie în sală), să le fie martori. În realitate însă, cei care au vorbit la consultări au fost în jur de 50 de oameni.

Regia asigurată de ministru a încercat să pledeze pro domo: atât la intrarea în minister, cât şi în sala de dezbateri, rulau pe proiector imagini din penitenciarele româneşti, cu multe paturi supraetejate şi cifre privind gradul de aglomerare. Nu au impresionat pe nimeni, ba mai la urmă i s-au spart în cap tot lui Florin Iordache, care a s-a trezit din partea oamenilor simpli veniţi să vorbească, cu amintiri din studenţia la cămin, din spitale sau de-a dreptul curiozitatea de a vedea o poză cu celula omului de afaceri Dan Voiculescu, spre comparaţie.

O primă şi desigur foarte vizibilă pentru presă lecţie în termeni populari, pe înţelesul colţului străzii, a primit ministrul Justiţiei de unde se aştepta mai puţin: de la un infractor condamnat, ce-i drept care şi-a ispăşit pedeapsa. Omul de fotbal şi fostul politician George Becali i-a spus verde în faţă lui Florin Iordache punctele cele mai dureroase ale proiectelor sale: „Domnilor, îmi pare rău să vă spun şi mă iertaţi, dar proiectul ăsta pe care l-aţi făcut eu îl numesc un proiect şmecheresc, având în vedere cum sunt puse punctele. Abuzul în serviciu, care era 5-15 ani, pe noul Cod s-a făcut 2-7 ani. Acum îl facem 3. Nu se poate ca de la 15 să trecem la 7 şi de aici la 3. Ăla care a furat în cârnat şi are furt, stă la puşcărie, dar ăla care abuz în serviciu şi a furat 200 de milioane nu e o problemă”.

Becali a venit cu exemple concrete, exprimate pe tonul său care l-a făcut pe cât de celebru, pe atât de insuportabil: „Vişinescu. A luat 20 de ani, cu proiectul ăsta în trei ani e acasă. Aşa e proiectul ăsta! 20 de ani, jumate de pedeapsă, o treime că are peste 60 de ani şi peste 3 ani e acasă. (…) De-aia oamenii au ieşit 20.000, am zis păi ce, ne comandă 20.000? Am văzut că aseară au ieşit 50-60.000. Nu mai putem! 100.000 dacă semnează o petiţie şi trebuie să ţii cont, dar dacă stau în frig seara… Eu am propus de la 5 ani (graţiere), dar am modificat dimineaţă, că mi-a fost ruşine de oamenii din stradă. Am zis între 3 şi 4 ani. Dar proiectul trebuie să se dea. Pentru că am fost acolo, ştiu ce este, ştiu ce se întâmplă”.

Becali şi-a spus şi păsul din puşcărie. „Cea mai mare problemă, vă rog din inima mea, să ştiţi în puşcării, sunt ei: directorii de puşcării. Se cred stăpâni de sclavi. Au mentalitate criminală. (…) Mentalitate de stăpâni de sclavi. Asta am văzut şi am trăit în puşcării. Să fiţi sănătoşi şi mă iertaţi, dar cred că am rezolvat ceva care mă durea. Hai!”, a încheiat vulcanic fostul condamnat, luând după el un ciopor de ziarişti, care nu au vrut să rateze încă o rundă de declaraţii, afară.

Ni l-a lăsat moştenire pe avocatul Mihai Costea, omul care reprezenta în instanţe clanul Cămătarilor, scăpat şi el din puşcărie după o condamnare pentru înşelăciune cu terenuri, în dauna Primăriei Capitalei: „Am aici un om care a stat 4 ani în închisoare şi a ieşit o singură dată. Ia zi mă, de câte ori ai ieşit în 4 ani?”. Costea, condamnat la 6 ani, a spus desigur că susţine proiectele ministrului Florin Iordache.

Până să apuce însă Costea şi alţii să vorbească, Becali s-a întors val-vârtej şi i-a luat microfonul din mână altui cetăţean: „Am uitat ceva foarte important. Nu după un an să plătească prejudiciul. Pe loc, dacă vrei să ieşi din puşcărie, plăteşti prejudiciul pe loc”.

Doamna Varvara din Alexandria: „Aţi fost în spitale, să vedeţi cum stau bolnavii câte doi în pat? N-aţi fost. Atât am avut să vă spun”

O altă palmă dureroasă pentru Florin Iordache a venit în partea a doua a consultărilor, de la cineva situat la polul opus al celebrităţii şi în cuvinte mult mai simple şi mai directe: o bătrână pe nume Varvara, venită tocmai din Alexandria, din fieful lui Liviu Dragnea.

Eu vin chiar din judeţul şefului dumneavoastră, Teleorman. E o plăcere să mergi pe străzile Alexandriei. Acea avere a domnului Dragnea, care are două străzi închise acolo, din ce s-a făcut, ca noi să umblăm după ordonanţe, să-l scăpăm? Ştiţi prea bine domeniul lui domnul Dragnea. Aceste ordonanţe le daţi numai pentru dumneavoastră. Dânşii să plece mai departe, fără să dea nici banii înapoi, că e păcat de ei să moară în puşcărie”, i-a spus bătrâna, cu căciula îndesată pe cap.

I-au sărit în cap două femei, una să i-l dea de exemplu pe omul de afaceri Dan Adamescu, care „a murit singur în penitenciar”, alta să o întrebe „sunteţi ortodoxă, doamnă, vreţi să moară acolo?”.

Bătrâna Varvara nu s-a clintit şi le-a închis gura fără drept de apel: „Domnul Daminescu (Adamescu – n.r.) a murit în puşcărie sau în spitale private, care îl plânge doamna? Soţul meu a stat în spital şi a murit în spital de boală infecţioasă, a luat-o din spital şi mi-a murit pe 15 decembrie. A murit într-un spital de stat, că n-am avut bani de privat, să-l duc peste hotare. Câţi mor în spitale, aţi fost în spitale, domnule ministru, să vedeţi cum stau bolnavii câte doi în pat, cum le pune perfuzii unii după alţii? N-aţi fost. Atât am avut să vă spun”, iar aplauzele celor din tabăra anti-graţiere au umplut sala.

Grupul penalilor susţine justiţia lui Iordache: „Sunteţi nişte eroi pentru mine, vă luptaţi cu nişte acoperiţi care au dosare ascunse. Văd oameni lipsiţi de inimă şi care nu au milă”

Cu puţine excepţii, cei care au susţinut fără rezerve proiectele lui Florin Iordache au fost persoane cu probleme în justiţie, unele condamnate.

Fostul revoluţionar Florentin Scaleţchi, condamnat pentru corupţie, a fost întâmpinat cu gura căscată de un jurnalist, cu un sincer „Bună ziua, dumneavoastră nu eraţi la puşcărie?”. Trecut-au anii, i-a explicat Scaleţchi: „Fost-am lele şi m-am dus”. El s-a declarat fără rezerve pentru proiectele lui Iordache, în forma actuală.

Vivian Oancea, om de afaceri din Oneşti, condamnat în primă instanţă la 7 ani pentru trafic de persoane (conform presei locale, la o fermă din Bacău a afaceristului ar fi venit imigranţi ilegali să muncească, de prin Bangladesh), nu s-a oprit la a susţine proiectele lui Florin Iordache.

Sunteţi nişte eroi pentru mine, vă luptaţi cu nişte acoperiţi care au dosare ascunse şi vor să şantajeze populaţia României! Văd oameni lipsiţi de inimă şi care nu au milă, nu mai au nimic sfânt în ei, văd condiţiile de acolo şi spun că nu sunt de acord ( cu graţierea). Sunt nişte oameni lipsiţi de inimă, să le fie ruşine în faţa lui Dumnezeu, pentru că oamenii aceştia şi familiile lor suferă! Vă rog să măriţi limita de 5 ani a graţierii”, a spus Vivian Oancea.

Tot el a lansat ideea care avea să fie poreclită în sală, de ziariştii rău-voitori, „Programul Primul Deţinut” al guvernului PSD. Omul de afaceri a explicat că cei graţiaţi vor provoca probleme în societate, pentru că s-au obişnuit în închisori să îşi asigure traiul cu bani relativ puţini. Aşa că, ca să nu dea în cap la oameni pe stradă, ei trebuie luaţi în casele oamenilor şi hrăniţi timp de 3 luni. Un fel de „Adoptă un deţinut”, ceva umanitar, ca şi proiectele domnului Iordache, de altfel.

Când vor ieşi afară, automat e legea instinctului de conservare, trebuie să fure, să facă o infracţiune ca să supravieţuiască, pentru că altfel mor. Eu am o propunere: toţi care ies afară, să fie luaţi de către familii, de către cunoscuţi, care să îşi asume pe o perioadă de 3 luni de zile mâncarea şi cazarea. Pentru ca aceşti oameni încet, încet să revină în societate. Pentru că altfel problemele revin asupra dumneavoastră, că aţi dat drumul la hoţi, la infractori, la nenorociţi, ăştia fac infracţiuni şi poporul pe bună dreptate o să fie furios”, a contribuit la programul de guvernare Vivian Oancea, cel cu traficul de muncitori ilegali.

Din partea FACIAS, ONG pentru drepturile omului înfiinţat de omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru fraudarea ICA, cele două sau trei reprezentante venite în sală au încercat să atingă coarda sensibilă a justiţiei: i s-a prezentat asistenţei şi lui Florin Iordache un plic primit de la un deţinut, care a ataşat drept probă o folie cu gândaci uscaţi, culeşi „de pe salteaua şi pereţii secţiei medicale unde era internat”. Oameni insensibili au izbucnit: „Scrisoarea e de la Dan Voiculescu?” sau „Veniţi în căminul Grozăveşti, să vedeţi gândaci acolo”. „Vrei să-ţi dau scrisoarea s-o citeşti? Ţi se rupe sufletul”, a mai încercat o doamnă cu Mihail Bumbeş, de la Miliţia Spirituală, dar nu i-a mers.

Nicolae Mavrodin, preşedinte la Asociaţia Haiducilor, condamnat în primă instanţă la Constanţa la 7 ani de închisoare pentru delapidare, evaziune fiscală, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, a fost şi el inevitabil de acord: „Sunt de acord cu cele două acte normative, deoarece ştim cu toţii că s-au săvârşit o serie întreagă de abuzuri din partea celor care nu ar fi trebuit – procurori, judecători. (…) Foarte multe persoane sunt astăzi arestate pe baza unor articole care au fost declarate neconstituţionale. Ce facem cu acei oameni care stau astăzi la puşcărie? Îi lăsăm acolo?”.

Ulterior, haiducului Mavrodin avea să-i sară ţandăra şi să se răstească în sală la unii care nu erau de acord cu el: „Voi, sorosiştii aţi venit să ocupaţi sala!”.

Adrian Macarie din Braşov, fost candidat PRM la parlamentarele din 2012 şi candidat UNPR la CJ Braşov în 2016, a descris un alt „abuz”: „Am un băiat care este student la Drept şi din cauza Sistemului, că o dată l-a prins băut şi a mers şi el 5 metri să parcheze maşina în curte, a luat un an şi două luni, cu amânarea executării pedepsei. Acest copil nu mai poate fi angajat, nu poate să facă nimic fiind considerat un paria al societăţii. Un sistem nedrept face probleme în România”.

Tânăra Andreea nu putea să nege graţierea, când bărbatul ei a primit 11 ani de puşcărie pentru trafic de „droguri legale”: „Nu e criminal în serie. Un an de stat acolo e mai mult decât suficient pentru oricine să înţeleagă că nu mai e nevoie să facă o altă infracţiune, ca să ajungă acolo”.

Domnul avocat Gabriel a dat-o direct în conspiraţii şi a cerut acte umanitare care să ne scape de „gândirea nemţească a puşcăriilor”: „Graţiaţi aceşti oameni. După 1989, Securitatea, SRI-ul, în loc să facă ce trebuia să facă, a făcut dosare, zeci de mii de dosare. În 2015, SRI-ul a avut mandate de ascultare de 16 ori cât FBI-ul. Dacă până şi senatorul Tăriceanu are un dosar… Al doilea motiv este că închisorile româneşti sunt la condiţii la nivelul lagărelor de concentrare. Avem dreptul să-i deţinem, sunt infractori, dar nu-i omorâm, domnule ministru. Nu facem pentru Dragnea sau pentru cine dracului daţi legea asta, facem pentru că graţierea este un act umanitar în România. Dacă lagărele de concentrare au fost o gândire nemţească, menţinerea lor este tot o gândire nemţească”.

În tabăra pro, vorbind din cunoştinţă de cauză, a mai fost Florin Ghiulbenghian, preşedinte Eurhonest, devenit celebru apărând alături de nora lui Virgil Măgureanu să depună diverse denunţuri, el fiind condamnat 2 ani şi 8 luni cu suspendare, pentru înşelăciune şi uz de fals în dauna Băncii Carpatica, pedeapsă redusă în decembrie 2016 de la 4 ani. Dar şi Dănuţ Sandu, un domn care a spus că a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscală „nedovedită” de două ori, un an şi 7 zile, apoi 6 luni. El a dorit mai mult de la Iordache: „Să umblăm la puterea procurorilor. În momentul în care ajungi în faţa lor, dacă există o suspiciune rezonabilă, eşti arestat. Nu ne mai arestează pe probe, pe dovezi, ci pe suspiciunea procurorului, că el e Dumnezeu pe pământ”. Când i se strigă că nu procurorul arestează, ci judecătorul, domnul Dănuţ, răbufneşte nervos, dar clătinându-se: „Serios? Şi cine face propunerea?”.

Demisia lui Iordache. „Putem accepta orice, că dumneavoastră aveţi o majoritate politică în Parlament, dar chiar la modul acesta să veniţi să ne jigniţi inteligenţa?”

Reprezentanţii mai multor ONG-uri, printre care Expert Forum, Freedom House, APADOR-CH sau Transparency International au cerut trimiterea acestor proiecte în Parlament, pentru a fi dezbătute corect şi a vedea ce măsuri de reparare a condiţiilor de detenţie din penitenciare se impun.

Mihai Poliţeanu, de la Iniţiativa România, a considerat că „această întâlnire este o farsă. Există două soluţii decente: să retrageţi de urgenţă aceste proiecte şi să vă daţi demisia”. „Poţi să te duci să-ţi iei leafa de la SRI”, i-a strigat condamnatul pentru trafic de imigranţi Vivian Oancea.

„Să nu ne mai ascundem după deget. Scopul acestor ordonanţe este să scăpaţi de la răspunderea penală şi executarea unor pedepse în cazul unor zeci sau sute de prieteni sau sponsori politici. Orice dezbatere tehnică a fost subminată de dumneavoastră. Aţi declarat că orice proiect va trece prin Parlament, iar la o zi ne-am trezit cu proiectele de OUG. Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog, sunteţi compromis ca ministru al Justiţiei. Textele au fost scrise conspirativ, nota de fundamentare este plină de falsuri. Dau două exemple: deciziile pilot ale CEDO contra Rusiei, Ungariei, Bulgariei au decis plata de despăgubiri financiare către toţi deţinuţii. Este fals, nu este adevărat. Cele 80 de milioane de euro despre care vorbiţi sunt pur şi simplu o aiureală, o invenţie”, a spus Mihai Poliţeanu, care a subliniat „aiureala” chiar şi când din sală i s-a aruncat că şi fostul ministru Raluca Prună a susţinut cifra.

Viorel Ene, de la Asociaţia Victimelor Mineriadelor, a fost la un pas să se ia de guler cu Florentin Scaleţchi, revoluţionarul condamnat pentru corupţie: „Noi ridicăm problema victimelor, care după 27 de ani nu ni s-a făcut dreptate şi care în momentul de faţă vedem că Iliescu şi alţii scapă de acuzaţii. Dumneavoastră ce propuneţi, ca reprezentant al PSD-ului, ce propuneţi? Ca Iliescu să scape, care nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Vrem să discutăm şi drepturile victimelor, despre ei nu se discută nimic, doar despre cei care sunt în puşcărie, care au făcut sau nu au făcut. Noi suntem împotrivă”.

Alexandru Surcel, avocat de la Asociaţia România Vie, s-a opus şi el proiectelor şi a cerut dezbatere în Parlament, pe proiect de lege: „Ni se pare cu dedicaţie, pentru salvarea unor oameni politici sau funcţionari publici care sunt deja condamnaţi, fie au dosare în curs. V-am fi rugat să alternaţi imaginile de acolo, din penitenciare, cu cele de la reşedinţele inculpaţilor, unor domni ca Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu sau palatul din Alexandria al preşedintelui dumneavoastră de partid, ca să înţelegem care e miza reală a acestor modificări şi ce s-a întâmplat cu banii care ne-au fost nouă furaţi. Vă cer şi eu demisia, sunteţi deja un personaj de tristă amintire”.

Codruţ Feher, de la Asociaţia pentru Combaterea Abuzurilor, din Braşov, i-a spus lui Florin Iordache că „această motivare a dumneavoastră este o glumă extrem de proastă pe care nu ar trebui să o guste nimeni” şi că modificările sale la Codul Penal „eviscerează, descarnează abuzul în serviciu, îl fac praf, nu mai există”.

„Care sunt motivele reale ale acestei intervenţii legislative? Bugetele locale vor fi perforate ca nişte şvaiţere, cu condiţia ca găurile să nu depăşească 200.000 de lei. Denunţul la 6 luni, dacă un copil este abuzat sexual şi nu poate să spună, de ruşine, de frică şi după 6 luni se duce taică-su şi spune. Gata, nu se mai întâmplă nimic cu violatorul? Ce rost are? Dacă asist la o crimă, după 6 luni gata, criminalul trece fluierând pe lângă mine? Codul Penal francez pe abuz în serviciu pedepseşte cu 5 ani închisoare şi amendă de 75.000 de euro şi dacă fapta are efecte, 10 ani de închisoare şi 150.000 de euro. Iată cum pedepseşte o democraţie autentică, de 200 de ani, această faptă de a submina şi de a ataca din interior statul de drept şi de a-l roade ca un vierme, ca o carie”, a spus Feher.

De ce furtul pentru o mie de lei e incriminat, iar furtul unui funcţionar public e ridicat la 200.000? Adică să furi ca angajat al statului, ţi se ridică ştacheta la 200.000, iar să furi un ou – vei fi băgat în închisoare. Pentru mine este de-a dreptul halucinantă această asociere. Cireaşa de pe tort – toate acestea pot fi cercetate dacă efectiv cel care le comite se va autodenunţa. Putem accepta orice, că dumneavoastră aveţi o majoritate politică în Parlament, dar chiar la modul acesta să veniţi să ne jigniţi inteligenţa?”, i-a spus ministrului Iordache Claudiu Dumitriu, care a spus că reprezintă Asociaţia pentru Combaterea Abuzurilor şi Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor.

„Este o grabă mare, direct interesată, exprimată prin vocea ministrului Justiţiei de către cei care au probleme cu legea din partidul dvs şi din alte partide. Nici ca glumă nu suntem de acord cu aceste legi, lăsaţi-i să-şi facă pedepsele şi mă refer la cei ai dumneavoastră, din politică, din servicii şi din alte structuri ale statului care au delapidat, au furat, au distrus şi au omorât”, avea să spună şi Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, în a doua serie de consultări.

La seria a doua, oamenii din popor. „Eu am băiatul, a furat trei maşini. Vă rog să mă ascultaţi, ăştia sunt oamenii lui Iohannis, sunt foarte periculoşi”

Pe la prânz, când a intrat a doua serie la consultări, mai puţin numeroasă decât prima şi mult mai pestriţă, formată din tineri simpli, femei cu căciuli şi broboade pe cap sau bătrâni agresivi, culoarea dezbaterii s-a schimbat. Strigăte, huiduieli, ciorovăieli, încât până şi ministrul Iordache a sărit de pe scaun şi a strigat, să le bage minţile în cap: „Deci doamnă, hai să ne înţelegem: ne putem respecta?”.

„Eu sunt mama unui băiat”, începe o femeie corpolentă pledoaria pro-graţiere, îmbrobodită ca o florăreasă, din cap până în picioare, în ciuda căldurii sufocante din sală. „În spatele şi în jurul meu este numai oameni care e împotriva amistiei. Eu vreau să vorbesc cu dumneavoastră personal, domnule ministru, pentru că eu nu ştiu cum o să puteţi face faţă la atâtea idei”, îşi face griji femeia pentru integritatea intelectuală a bietului Florin Iordache, expus la atâtea ore de argumentaţii.

„E contra lui Dragnea, contra PSD-ului, pe mine nu mă interesează decât un singur lucru. Eu am băiatul, a furat trei maşini. (toată sala izbucneşte în râs). Vă rog să mă ascultaţi, ăştia sunt oamenii lui Iohannis, sunt foarte periculoşi. Oamenii ăştia nu vrea decât să-i întoarceţi cu faţa la zid să trageţi cu pistolul în ei. Asta vrea Iohannis, nazistul! De când a luat la putere Iohannis, l-am auzit de vreo graţiere, de vreun pensionar, de vreun salariat, de vreun bătrân bolnav? Nu-l interesează. (…) A greşit, a plătit, până acum are 6 ani, cât să stea? Băiatul meu e condamnat la 23 de ani de puşcărie”.

Furtuna se dezlănţuie asupra mamei de hoţ de maşini: „De ce a furat? Cine l-a pus să fure doamnă?”. „Aţi sărit ca câinii pe femeia asta, ca lupii”, încearcă să o salveze o doamnă care îi plângea de milă răposatului Dan Adamescu, că a murit bolnav şi singur la puşcărie, moment în care i s-a replicat din mai multe părţi că omul de afaceri a murit într-un spital privat şi că era bolnav.

„Se fură de foame, de mâncare, de astea… Că şi Băsescu, şi Iohannis”, mai încearcă femeia cu broboadă, dar vecinul de scaun nu mai are răbdare şi îi ia microfonul din mână, încurajat şi de semnele ministrului Iordache.

„Am participat la toate mitingurile împotriva acestor ordonanţe. Vă felicit pentru ce afişaţi acolo (pozele cu paturile din închisori –n.r.), dar să afişaţi şi ce se întâmplă în spitalele din România. Urgenţa petru România nu este să eliberăm puşcăriaşii. Ţineţi minte şi scoateţi-vă din cap că faceţi parte dintr-un partid politic. Sunteţi ministrul Justiţiei din România, faceţi istorie. Dacă apăraţi penalii, infractorii, dacă dezincriminaţi abuzul în serviciu, faceţi o mare ruşine justiţiei din România. Am fost militar, bunicul şi străbunicul meu au luptat în cele două războaie mondiale şi voi lupta până la capăt, o viaţă am. Tot ce vreţi să faceţi dvs este cu dedicaţie pentru toţi oamenii politici care sunt infractori. Liviu Dragnea a greşit, să plătească, domnul Tăriceanu a minţit, are dosar. Vă rog din tot sufletul, ţineţi cu poporul, aveţi o funcţie istorică”, încearcă Ion Ene să-l convingă pe Florin Iordache.

Ministrul pare că cedează. „Şi dacă se aprobă în Parlament?”. Ene nici nu clipeşte: „E acelaşi lucru, scapă penalii”. Iordache e mat, îşi dă ochii peste cap şi se dă bătut: „Mai departe, următorul…”.

Tânărul Daniel Stănculescu îl întreabă direct pe ministru: „Vă întreb: va beneficia de această ordonanţă vreun om politic din România? Da sau nu?”. Iordache i-o trânteşte în faţă fără să clipească: „Nu!”. „Deci nici un om politic nu va beneficia de pe urma acestor ordonanţe?”, insistă tânărul. Iordache nu cedează: „Nu!”. „Bine, aţi fost filmat”, încheie tânărul.

Din spatele unui laptop, un domn vine câteva minute mai târziu cu acelaşi interogatoriu: „Este avantajat domnul Liviu Dragnea de aceste ordonanţe?” Iordache ştie: „Nu!”. Omul insistă cu dosarul Referendumul şi dosarul fostei neveste a lui Dragnea, Bombonica: „Da sau nu?”. Florin Iordache nu mai rezistă: „Vă rog, mai departe!”. „Deci nu vreţi să răspundeţi. Doi: iese domnul Voiculescu mai devreme din închisoare şi scapă de plata prejudiciului, da sau nu?”, insistă interogatorul. Florin Iordache se întărâtă: „Continuaţi!”.

O femeie are o doleanţă la ministru: „Aş vrea să văd şi celula domnului Voiculescu acolo (în pozele proiectate pe perete), de ce nu ne-o prezentaţi, să vedem cum stă acolo?”. Florin trece peste impertinenţă ca un profesor de la o şcoală rău-famată: „Mai departe…”.

„Sunt total împotriva celor două ordonanţe şi mai ales a modului în care se face acest demers. Nu înţeleg urgenţa, nu văd că este luat în serios punctul de vedere al CSM, DNA şi cu atât mai puţin al societăţii civile. Am văzut acest slideshow ostentativ cu imagini din puşcării. Vă spun că sunt absolvent de Academia Militară din Alba Iulia, în liceu stăteam 12 elevi în paturi de fier şi aveam apă caldă două ore pe săptămână. Când am făcut practică pe nava şcoală Mircea, stăteam între 97 până la 104 persoane în cazarma 3, unde suprafaţa pentru fiecare student era de un metru pătrat. Un rând de studenţi stătea pe jos, restul în hamace. Nu văd imagini din spitale, din casele de copii, din şcoli. Pentru mulţi dintre noi este mai mult decât clar că aceste ordonanţe sunt doar efectul unor ordine de partid”, argumentează sigur pe el tânărul Dumitru Bogdan.

Stors după atâtea ore de consultări şi „dezbateri”, ministrul Florin Iordache şi secretarul de stat Constantin Sima, despre care se spune că a contribuit la textele celor două proiecte, au ieşit din sală, alături de şeful penitenciarelor, Marius Vulpe. Proiectele au rămas ca în tramvai: vor fi modificate, ţinând cont de vocile din această Poiană a lui Iocan încropită luni la minister, iar ministrul va anunţa cum le va promova în continuare: prin OUG, prin angajarea răspunderii Guvernului sau, aşa cum i-au cerut cei mai mulţi prezenţi la consultări, prin Parlament, care să le voteze şi să le dezbată ca legi organice.

Citește și: