Alina BĂDĂLAN TURCITU
196 vizualizări 10 dec 2010

La 90 de ani, Minerva Tănăsescu din Bucureşti ar putea să predeacursuri de supravieţuire, după ce Casa de pensii i-a tăiat dinvenitul de 461 de lei şi a mai lăsat-o să trăiască doar cu 311 leipe lună. S-a întâmplat aşa: în vară, funcţionarii Casei audescoperit că femeia trebuie să le dea înapoi peste 100 de milioanelei vechi, ca să acopere o greşeală făcută de ei înşişi. Acum cinciani, au încurcat două legi între ele şi au recalculat greşit pensiabătrânei, adică i-ar fi dat prea mult. Acum, când au descoperitgreşeala, funcţionarii s-au speriat de vârsta femeii şi au decis cătrebuie să taie de urgenţă, fără să mai aştepte decizia Instanţei.Numai aşa ar fi putut reuşi să pună la loc o parte din cele 100 demilioane vechi.

Astăzi, ca să plătească vechea greşeală a funcţionarilor, bătrânase hrăneşte cu câteva fructe pe zi şi se înfăşoară în toate hainelepe care le mai are prin casă: încă nu îndrăzneşte să dea drumul lacalorifere. Se gândeşte că o oră, două de stat în căldură arcântări, apoi, pe factură, cât masa ei de a doua zi. N-are cine oajuta cu un leu - e singură cuc, fără copii, fără nepoţi. Păstreazădouă cutii de somnifere pe care, zice, ar avea de gând să leînghită în ziua când n-o mai putea să suporte.

Felul unu - prune, felul II - mere

Zâna, aşa îi spun cunoştinţele bătrânei Tănăsescu.E mică şi uscată, abia dacă are 40 de kile. Micul ei apartament dinKogălniceanu e pe jumate gol. Tot ce avea ea mai de valoare a vândut, ca să nu moară de foame.Cărţi, porţelanuri, mobilă, tablouri strânse într-o viaţă de om,acum nu mai sunt. În sufragerie a rămas doar cu o canapea, o masă şi câteva fotoliivechi de 30 de ani. În dormitor mai are un pat şi un dulap. Nicidraperiile nu mai sunt la geam, ci nişte bucăţi mari de hârtie înlocul lor. Dar Zâna nu vrea să vorbească despre cum le-a vândut petoate, nu-i stă în fire să se plângă. "Vă rog frumos să vă serviţicu nişte prunişoare şi cu nişte merişoare proaspete, că au multevitamine", ne răspunde, când întrebăm cât o costă întreţinerea. Şine aduce o farfurie cu cele mai bune fructe pe care le are ea înbucătărie - nişte prune mititele, cele mai ieftine pe care le-aputut găsi în piaţă. Dar e imposibil să nu o refuzi: probabil căaceea e toată masa ei pe ziua de azi. "Ah, nu, nu. Am cu ce să-miiau mâncare, numai că la vârsta mea corpul nu mai mai cere decâtfructe", zice. Îi este jenă să spună adevărul, e prea mândră sărecunoască. Acceptă să ne spună, numai, că medicamentele o costă 50de lei pe lună. Sigur, şi le permitea înainte, când avea pensia 461de lei, acum nu mai are de unde să rupă atâta bănet doar pentrupastile.

"În tinereţe eram secretară la Editura pentru Artă şi Literatură,caligrafiam partituri muzicale. Scriam cu tuş pe pergament, eratare frumos", povesteşte. "Să nu credeţi că aceasta din urmă estesingura tăiere de pensie. Prima dată mi-au tăiat-o în august anulacesta fără nici o explicaţie, de la 576 de lei, la 461 de lei, probabil ca să ajutăm la gaura de labugetul României. Ei bine, am primit numai o lună cei 461 de lei,căci imediat în septembrie au ciopârţit-o iar până la 311 lei,fiindcă tocmai descoperiseră greşeala. O harababură este aceastăţară!", zice bătrâna.

Am încercat zile în şir, cu ajutorul cunoscuţilor Zânei, să o facemsă ne dea numărul contului său, pentru a putea fi ajutată. Degeaba!Bătrâna o ţinea morţiş că n-ar putea suporta mila oamenilor, că nus-ar cuveni să primească ea bani munciţi de alţii. Abia în ziuacând i-a ajuns cuţitul la os, a acceptat să ne dea contul. Iată-l:BRD, Agenţia Piaţa Mihail Kogălniceanu, IBANRO51BRDE410SV92903454100 în lei, SWIFT BRDE ROBU.

Casa de Pensii: făptaşii nu se cunosc, iar bătrâna trebuie săplătească singură

De la Casa de Pensii ni s-a răspuns că singura care va trebui săsuporte în continuare greşeala funcţionarilor va fi bătrâna, căci aîncasat "pensii necuvenite" ani la rând. Celor care au greşit nicimăcar nu li se cunoaşte numele, daramite să fie pedepsiţi, ne-adeclarat Angelica Mihail, purtător de cuvânt al CNPAS. Imposibil săfie identificaţi, căci la recalculare au lucrat armate întregi deoameni, dislocate de la alte instituţii. Iată "desfăşutătorul"erorii, potrivit CNPAS: "La data de 1.03.2005, pensia a fostrecalculată (...). La calculul punctajului s-a utilizat, eronat, unstagiu de cotizare de 20 de ani în baza legii nr 27/1966, în loc de25 de ani, stagiu de cotizare prevăzut de Legea 3/1977 cum ar fifost corect, rezultând un punctaj mediu anual mai mare". Bătrâna acontestat în instanţă decizia de reţinere, dar prima înfăţişareeste de abia în martie 2011.

Cazuri ca cel al Minervei Tănăsescu există cu duiumul. Iată câtevaexemple. În vară, EleneiScripcaru din Neamţ, complet paralizată de 15 ani, funcţionariiCasei i-au tăiat 100 de lei din pensia de 350 de lei, pe motiv de... "amendă penală". Amenda o primise din greşeală, fiindcă nu seprezentase ca martor la un proces cu care nu avea nici un fel delegătură. Era doar o coincidenţă de nume. Acum, ca să-şi recuperezebanii, femeia paralizată ar trebui să umble prin tribunale, să deaîn judecată Casa de Pensii. În 2008, Casa de Pensii Bacău i-a cerutunei bătrâne 8.000 de lei fiindcă ani la rând funcţionarii augreşit şi i-au plătit două pensii de agricultor în loc de unasingură. În 2007, bucureşteanca Maria Dumitriu de 104 ani se plângea că funcţionarii nu vor să-irecalculeze pensia de urmaş de 148 de lei.Într-un final s-a descoperit că funcţionarii pur şi simpluuitaseră, iar Casa de Pensii i-a plătit pensia,retroactiv.

Citește și: