1518 vizualizări 28 sep 2010

"Să mă tund zero, să nu mă tund zero? M-aş tunde doar dacă îmicumpără careva părul, să donez banii unei cauze", lansa o ideetânăra Roxana Radu pe blogul ei, în iunie. Avea un păr lung, negru,ca-n reclame. Amicii i-au trimis atunci comentarii amuzate. Printreele, un singur post serios - un oarecare domn G se oferea să oplătească el, dacă se tunde cât mai scurt. "Socot minunată ideea.Atât cea de a dona pentru o cauză, cât şi cea de a te tunde zero.Aşa că iată-mă în calitate de sponsor", îi scria omul. Nu spuneacine este şi de ce face asta. Povestea începea să devină foarteserioasă. N-a trecut nici o lună şi Roxana s-a tuns scurt, iardomnul G i-a pus 8.500 de lei pe card, ea i-a donat... şi aşa s-adeclanşat pe internet campania umanitară "Scurt pentru o cauză".Până astăzi, nouă tinere s-au tuns aproape la chelie, cu domnul Glângă ele, la frizerie. La final, au primit câte 2.000 de eurofiecare, să-i împartă bolnavilor.

Dar cine este domnul G şi de ce face asta? Nu vom afla poateniciodată, căci vrea să rămână anonim. Una dintre fete, însă, nil-a schiţat aşa: are peste 40 de ani, pare a fi om de afaceri, esteelegant şi tăcut. Multă lume s-a întrebat de ce le-a "urâţit" pebietele fete, în loc să doneze el direct, fără să-l ştie nimeni. Aexplicat-o deja: "Oamenii sunt fascinaţi de această experienţăradicală şi asta animă donaţiile. Plus că îi învaţă că soluţiapentru a primi este să nu te limitezi la a cere doar şi că trebuiesă şi dai". La întrebarea de ce donează, a răspuns numai atât:"Solidaritate, compasiune şi incapacitate a statului român".

Mihaela, tunsă pentru Dax de la Divertis: "M-am dus însecunda doi şi mi-am luat batic"

A doua după Roxana a fost Mihaela. Are 27 de ani şi este webeditor. Avea părul lung, peste umeri. Pe Roxana nici măcar nu oştia personal, ci numai de pe internet. "Am prins în zbor un linkpe Twitter şi am dat peste articolul ei de pe blog. M-am regăsitcumva în provocarea Roxanei. Oricum, nu cred că aş fi putut donaniciodată 2.000 de euro cuiva. Tot atunci a apărut tot pe Twitterun mesaj de solidaritate cu Dax, saxofonistul de la Divertis, şi mis-a aprins beculeţul. Şi mai aveam o cunoştinţă care-mi cereaajutorul pentru mama ei", ne-a povestit Mihaela.

Şi iat-o la nouă dimineaţa la frizerie, cu domnul G lângă ea. Aîntrebat-o: "Mărimea unu sau doi?". Îi era indiferent, tot chealăse chema că va fi. Domnul G i-a dat moneda, Mihaela a dat cu banul.A ieşit mărimea unu, deci mai rămânea cu câţiva milimetri de păr."În primele minute după ce am ieşit din frizerie am avut un contactbrutal cu oamenii; mă priveau ciudat. Le fugeau privirile cumdădeau de chelia mea. M-am dus în secunda doi şi mi-am luat batic.Am fost la job cu baticul pe cap. Oricum, e o experienţă nouă săsimţi duşul direct pe scalp, iar mângâierea pe cap e mult maisenzorială. Practic, se simte mai bine. Au fost şi unii care ne-aujignit crunt, ne-au reproşat că ne umilim şi că suntem hidoase".Mama s-a precipitat puţin că vine frigul. Dar ce-au mai însemnattoate astea pentru fiică, atunci când a aflat că Dax s-a operat şia putut să-şi mişte mâna? Căci exact acolo el avusese uncancer.

Viaţa de femeie cheală - lumea îţi spune că eşti basexy, ba hidoasă

Următoarea, Tara Duveanu, a donat toţi banii FundaţieiSpitalului de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu.Povesteşte: "Câtă vreme maşina de tuns se plimba pe capul meu, euzâmbeam. Rareori am simţit un lucru ca fiind atât de firesc. Amplecat spre casă pe jos, trecând pe lângă domni şi doamne ce măpriveau de parcă aş fi ieşit dintr-o navă extraterestră. Nu mi-amferit privirea aşa cum mi-am imaginat că o să fac". Celei de-apatra fete, Anca Bundaru, frizerul i-a promis că la anul pe vremeaasta va avea un superb coc. "Vântul se simte altfel când bate maiaproape de pielea capului. E ca atunci când mergi pe motor şi aisenzaţia de libertate", spune ea. Astăzi, părul ei are puţin peste20 de milimetri. Banii i-a trimis în mai multe locuri: către unpictor cu membrele paralizate, către o doctoriţă bolnavă şi către ofetiţă de trei luni cu probleme cardiace. Înainte să se tundă,Corina Georgescu s-a speriat şi a vrut chiar s-o lase baltă. N-arenunţat de ruşine că apucase să promită. După ce a ieşit de lafrizer, lumea i-a spus de toate, ba că e sexy, ba că e hidoasă.

Iată ce povesteşte pe blog Loredana Modoran: "Da, mi-a plăcutfoşnetul celor 2.000 de euro la mine în palmă, m-am bucurat ca uncopil şi i-am aşezat bine într-o carte. Da, se putea face şialtfel, normal că se putea să primim banii şi fără să ne«ciopârţească». Doar aşa ne-am învăţat cu toţii să cerem fără săoferim nimic în schimb (...) Dacă banii lui G ar fi rămas la noi înbuzunar şi i-am fi cheltuit în mall sau în vacanţă, sunt sigură căaţi fi văzut jumătate din românce cu capetele tunse".

Campania continuă. Acum se caută un alt domnG

Oana Brătilă tremura când i-a trimis primul email domnului G.Durase o zi să se decidă, încă trei să scrie mesajul şi încă una sădea send. Toată viaţa ei visase să aibă părul lung până la talie."Şi da, era frumos şi sănătos. Şi o să-mi fie dor să mi-l prind cuclama în creştetul capului în stilul Vitoria Lipan. Dar lasfârşitul zilei rămâne doar păr. Care creşte şi fără de care artrebui să pot trăi la fel de bine", zice ea. După Oana, a urmat latuns mezina Elena Cîrîc de 21 de ani şi ultima, Oana Portase, 24 deani, redactor într-o televiziune. Banii i-a donat unei femei cu otumoare pe creier, alteia bolnavă de cancer şi unui puşti careriscă să orbească dacă nu e operat urgent la ochi. "După ce m-atuns, am primit un email de la domnul G, unde mă încuraja,spunându-mi că îmi stă foarte bine. Mi-a spus că acţiuniasemănătoare se fac şi în străinătate, dar că nu se aştepta ca şila noi să ia atâta amploare", ne-a povestit Oana. Domnul G i-a spuscă ea ar putea fi ultima. Aşa că acum fetele încearcă să ducă maideparte campania "Scurt pentru o cauză", pentru a găsi un alt domnG.

Citește și: