4381 vizualizări 30 aug 2009

Este o bijuterie de motocicletă de prin 1961, deşi are şaua roasă şi metalul pătat de rugină. Fiindcă „trăieşte” de o jumate de secol, unii pasionaţi ar da orice să pună mâna pe motocicleta IJ 56. Ionel Dobre a descoperit-o întâmplător, la un bătrân din Olteniţa. Omul îşi făcea cu ea treburile zilnice, fără să se întrebe vreodată ce istorie are în spate. Cum a văzut-o, Ionel a şi cumpărat-o, cu gândul să o lustruiască puţin şi atât. În rest, a lăsat-o aşa cum a găsit-o, nerestaurată deloc. S-a gândit că e mai autentică astfel. Acum, motocicleta poate fi admirată la Muzeul Naţional de Istorie, la expoziţia „O istorie pe două roţi”, prima de acest gen din România. Cu totul, la expoziţie se află 20 de motociclete retro care au circulat pe străzile din România din perioada antebelică până în anii ’80. Sunt motoare de serie, civile şi de război, unele mărci cunoscute, produse în fostele ţări socialiste (IJ, MZ, CZ, Ural, Carpaţi). Dar mai sunt şi alte mărci: BMW, Puch, SACHS, Deutchs Industri, Triumph.

O singură piesă costă câteva sute de euro. Ca să „recompui” o asemenea motocicletă de epocă numai din piese cumpărate separat, îţi trebuie câteva zeci de mii de euro. Jumătate dintre motocicletele expuse sunt în stare bună de funcţionare şi poţi să dai oricând o tură cu ele. Însă propietarii preferă să le ţină la cutie mai degrabă, pe motiv că plăcerea de a avea o piesă de colecţie este mai mare decât o simplă plimbare cu motocicleta.

Triumph-ul care s-a plimbat sute de mii de kilometri

Cel mai scump motor este un Triumph roşu, care seamănă mai mult a bicicletă decât a motocicletă. Bate spre 20.000 de euro şi este fabricat în 1933, la Uzinele din Nürnberg. Pentru un necunoscător, valoarea sa poate părea exagerată, mai ales că modelul este simplu, fără accesorii prea multe.

După ce a bătut sute de mii de kilometri de străzi prin oraşe, Triumph-ul a ajuns în podul unei case, unde s-a „odihnit” ani la rând. Acolo l-a găsit proprietarul de acum, Mircea Vlad. Motorul de abia se mai ţinea, nu mai fusese întreţinut de ani întregi. Ca să-l poată recondiţiona, Mircea a trebuit să consulte o sumedenie de fotografii vechi, cu motociclete de epocă asemănătoare. De acolo a luat detaliile potrivite pentru Triumph-ul său. Acum, motocicleta merge de minune pe stradă şi poate ajunge până la 120 de kilometri pe oră.

Mai bătrân de atât este un motor Indhy Knuck. Este fabricat în 1930 şi are 100 de cai-putere. Şi cu aceasta încă poţi să mergi pe stradă şi să ajungi până la viteza de 135 kilometri pe oră. Şi Zundapp DS 350 atrage atenţia. A fost făcut în 1938, în Germania. Asemenea model îl foloseau soldaţii germani în timpul războiului. Motocicleta expusă a aparţinut unui alergător care i-a schimbat furca din faţă cu o furcă de IJ , iar în partea din spate a adăugat amortizoare. Cu motocicleta asta, alergătorul a câştigat multe curse de şosea. Motorul a făcut o pauză din anul 1973, când a fost demontat şi aruncat într-un pod. Acolo a zăcut până anul acesta, când a fost descoperit, remontat şi restaurat.

Cristi, restaurator de motoare la 15 ani

În toată expoziţia există o singură motocicletă cu ataş (tot din 1933) care a fost de multe ori vedetă la filmări. Are o poveste ca în filme, căci proprietarul a cumpărat-o de la un bătrân care o avea de când a împlinit 18 ani. Omul, însă, a ţinut-o mult timp degeaba, căci în ultimii douăzeci de ani nu a mai folosit-o deloc. Stăpânului de acum i-a luat un an întreg să o restaureze, iar munca a fost titanică. Acum, motocicleta prinde 140 de kilometri pe oră dacă se află pe ea o singură persoană şi 120 de kilometri, când sunt doi. Aparţine unei firme. Cel mai tânăr colecţionar este liceanul Cristian Receanu, din Piteşti. Are numai 15 ani, este timid şi a ales să-şi sacrifice toată vacanţa restaurând motocicleta moştenită de la tatăl său. A reuşit. Un CZ 175, fabricat în anii 1961, care aleargă cu 120 de kilometri pe oră. „Boala” motoarelor a luat-o de la tatăl său.

Din anii ’70 cea mai spectaculoasă este motocicleta Ducati, o replică după aceea cu care Mike Hailwood a câştigat cursa Tourist Trophy în anul 1978. „Mike the Bike” a uimit publicul învingându-l pe favoritul acelei vremi, Phil Read, care concura pe o Honda. Viteza maximă la care poate ajunge Ducati expus este de 240 kilometri pe oră. Are 89 de cai-putere şi cinci trepte de viteză. Şi ea aparţine tot unei firme. Expoziţia a foarte greu de realizat din cauza vechimii motocicletelor – au fost aduse din toate colţurile ţării, unele cu duba personală a organizatorului, prinse în chingi şi funii şi strânse bine, să se nu zgârie sau să nu li se împrăştie cumva piesele. (L.U, A.T.)

Citește și: