114 vizualizări 1 mar 2010

"Dialogul a fost într-un fel", rememorează întâlnirea lui Kosslic actriţa. "M-a întrebat cine sunt şi în ce joc. I-am zis că joc în "Fluier". - «Ce joci?», m-a chestionat. - «Mama», i-am răspuns. «- Cum mama? Am văzut filmul. Eşti total diferită». «-Asta înseamnă că sunt o actriţă bună», a fost replica mea. Şi atunci m-a îmbrăţişat şi le-a spus fotografilor şi cameramanilor să îndrepte bliţurile spre mine".

Clara Vodă. De trei ori mamă la Berlin. În filme. Şi odată mamă în realitate. Şi asta pentru că, în capitala europeană a cinematografiei, românca a fost însoţită de soţul ei, actorul Bogdan Vodă, alături de care joacă în "Derby", în regia lui Paul Negoescu, şi de Vlad, fiul lor, căruia i-a dat replica în "Colivia", lui Adrian Sitaru. "Mai am până să ating statutul de mamă eroină, glumeşte actriţa, după cum mi-a spus soacră-mea. Amintiţi-vă de vremea lui Ceauşescu, când o femeie trebuia să aibă de la 6 copii în sus pentru a fi eroină".

Dincolo de glumă, actriţa a interpretat trei roluri de mamă în trei filme diferite, selecţionate la Berlin. O experienţă inedită, spune, mărturisind că festivalul de film este un vis pentru orice actor şi regizor. "E important să-ţi fie recunoscută munca. E important să fii acolo".

În cafeneaua de la Nottara, unde repetă alături de soţul ei pentru un proiect independent după nuvelele lui Cehov, Clara Vodă bea un espresso şi povesteşte viu despre film, Berlin şi despre întâmplarea minunată care a făcut să-i fie alături şi familia. La fel cum vorbeşte despre rolul de mamă. "Îmi place cel mai mult", mărturiseşte. Mă simt cel mai bine jucând asta şi cred că pentru o femeie, indiferent ce profesie ar avea şi ce ar fi ea, maternitatea reprezintă cel mai important rol al vieţii. Eu sunt o mamă panicată şi mereu încordată", spune despre sine Clara Vodă. "E suficient să te uiţi în fotografiile noastre de vacanţă. Vlad comentează mereu - «uite-o şi pe mama distrusa»."

Prietenia pe Facebook

Vlad e băiatul cuplului de actori Clara şi Bogdan Vodă. Are 12 ani, păr lung şi e pasionat de biologie. Visează să devină cercetător şi se pregăteşte de ani buni pentru asta colecţionând şi adăpostind în locuinţa familiei tot felul de animale - de la câini şi pisici, la şerpi, papagali, broaşte ţestoase şi un porcuşor de Guineea. De altfel, tot el e cel care îi gestionează mamei sale şi corespondenţa electronică. Nu şi contul de Facebook, unde Clara Vodă e membră.

"Doi colegi de-ai lui de clasă m-au văzut acolo şi mi-au cerut prietenia", povesteşte amuzată mama lui Vlad. Extrem de ludică şi versatilă, actriţa îşi păstrează contactul cu inocenţa, amintind că mereu a preferat compania copiilor şi sinceritatea dialogului cu aceştia. "La un moment dat, în urmă cu câţiva ani, un coleg de la grădiniţa fiului meu m-a întrebat ce vreau să mă fac când voi fi mare. I-am răspuns că nu ştiu".

Când filmezi cu Puiu, eşti ca la război

Actriţă. Ăsta e răspunsul. Actriţă de teatru şi cinema, chiar dacă cinematograful îl resimte ca fiindu-i "mult mai apropiat şi mai firesc". Aminteşte de oamenii speciali pe care i-a întâlnit şi ochii ei căprui strălucesc altfel când vorbeşte despre roluri, stări şi întâmplări care au marcat-o. Cristi Puiu, Paul Negoescu, Florin Şerban, Adi Sitaru, Constantin Popescu Jr, Cristi Mongolu, Şomlea, Papan. O asociere stranie pentru mulţi - regizori titraţi alături de oameni taxaţi de restul, de majoritate. Dar Clara Vodă are explicaţii.

"Cristi Puiu, Paul, Sitaru, Şerban sunt oameni pentru care contează pasiunea. În timpul filmărilor cu ei se creează o energie. Când faci un film cu Puiu e ca şi cum eşti la război. Dai totul. Iar cu Şerban - eşti blindat. Faci psihanaliză înainte de a intra în pielea unui personaj. «Duceţi-vă cât de sus puteţi» ne-a spus la filmări, când s-a tras la "Fluier" scena conflictuală dintre mamă şi fiul său, Silviu - interpretat de George Piştereanu, în prezenţa lui Marian, băiatul cel mic din film. Am ţipat unul la altul, din ce în ce mai tare, era atâta tensiune încât la final, când s-a strigat "Stop", Marian, copilul, a început să plângă hohotind. Am ştiut atunci că am făcut un rol bun, că totul a fost extrem de real".

Botezul din libertate

Amintind de filmările de la "Eu când vreau să fluier, fluier", dublu recompensat la Berlin, Clara Vodă mărturiseşte că este recunoscătoare pentru întâlnirea cu deţinuţii. "Filmul ăsta a fost pentru mine o mare împlinire. Am învăţat să iubesc oamenii şi altfel. Cei de acolo sunt foarte direcţi şi sinceri în ceea ce fac. Vin peste tine cu o lume pe care o simţi".

Mânată de curiozitate, a vrut să ştie mai mult despre ei şi faptele lor. Şi s-a ales cu prieteni. Şi cu un ciob pus la picior. Ca să o intimideze. Ulterior, cel care părea că a vrut s-o agreseze i-a cerut să-i boteze fetiţa. Iar Clara Vodă a spus Da. Cu un altul a vorbit despre Dumnezeu, despre pedepse şi iertare. Un alt fel de catharsis. "Întâlnirile astea rămân în tine", spune Clara Vodă.

INFO PLUS:

Ce urmează după Berlin pentru Clara Vodă

Rolul Elisabetei Rizea din cea de-a doua parte a trilogiei lui Constantin Popescu Junior: "E un proiect despre care nu îndrăznesc să vorbesc. Ţin la el şi mi-e frică să vorbesc despre rol. Nu sunt demnă să mă apropii de Elisabeta Rizea. Va trebui aripa unui înger să pot face rolul ăsta"

"Aurora", în regia lui Cristi Puiu: "E un film care e mult mai profund decât pare că va fi perceput la prima vizionare. Are alte profunzimi. A fost un scenariu care m-a bântuit mult timp"

Rolul în piesa lui Bogdan Vodă, după nuvelele lui Cehov. "Un proiect independent, alături de alţi colegi de teatru".

Altfel? "Las lucrurile să se aşeze. Să se decanteze. Eu sunt precum o cafea".

Citește și: