246 vizualizări 11 oct 2009

O familie din Hunedoara urăşte de moarte ticăitul ceasului.Chiar în clipele astea, cancerul osos al fetiţei lor de 9 ani,Anamaria Boca, galopează spre metastază. Nouă zile, atât i-au mairămas până atunci. Ultima şansă: operaţia la Viena, musai pestenouă zile. Nici o zi în plus.

Doctorii români au trimis-o acolo, aici n-au ce-i mai face.Clinica vieneză cere 30.000 de euro; părinţii fetei câştigăîmpreună nici 2.000 de lei: ea lucrează la croitorie, el - înfabrică.
Deocamdată au avut noroc, 5.000 de euro s-au strâns în câteva zile,de la prieteni, primărie şi câţiva afacerişti. Dar atât costă doarprimele consultaţii la Viena. Mai rămâne de strâns restul... oavere pentru un orăşel ca Hunedoara.

"Mami, noi nu ne speriem, suntem cele maitari"

Până acum trei săptămâni, familia Boca era fericită. Anamaria,singurul lor copil, nu făcuse o injecţie în viaţa ei în afară devaccin şi nici nu călcase vreodată într-un spital. Sărea coarda,mergea pe bicicletă, se dădea cu rolele. Într-o seară s-a plâns căo doare piciorul drept. A doua seară la fel. În a treia zi, mama adus-o la doctor.

După aia au curs toate, pe rând, ca într-un film de groază:radiologii, analize, ecografii, EKG-uri şi la urmă biopsia.Anamaria, copil alintat până acum, la spital a uimit pe toatălumea. La tomograf, de pildă, când au băgat-o în cutia aia pentru45 de minute, zâmbea şi îşi încuraja mama: "Vezi, mami, noi nu nesperiem, suntem cele mai tari".

La spital, cât a dormit cu mama în pat, o învelea peste noapte,să nu răcească. Când o vedea obosită, ea, copil, o trimitea pe mamăla somn, îngrijorată, ca un om mare. "La final, biopsia ţesutuluimoale tumoral a arătat clar că e cancer cu grad înalt demalignitate la peroneu. Zena, mama, m-a sunat imediat: sunt tâmpiţică în cinci zile pot să spună aşa ceva, mi-a spus. Nu credea că eadevărat. Petre, tatăl, stă şi acum pe calmante. Piciorul drept alfetiţei e mai îngroşat cu doi centimetri decât cel sănătos.Medicina nu-şi poate explica de ce a apărut tumora şi când. Astaîmi spune că se poate întâmpla oricui, oricând, din senin", nespune Dana, prietenă a familiei. Lucrează cu Zena în fabrica deconfecţii. În trei săptămâni, fetiţa s-a maturizat cât în cinciani, zice. "După tot setul acela de analize, după două săptămâni despitalizare, Anamaria atât a zis: «Doamne, mami, câte am mai pututsă trec şi eu prin viaţa asta!»".

10 lei, donaţia pensionarei amărâte

De şase zile, de când a început campania de donaţii pentrufetiţă, familia se bate cu timpul. Un adevărat război. Se numărăbanii strânşi şi zilele rămase până la metastază. Primul s-a mişcatînvăţătorul, Tiberiu Dîscu: "Marţi, la ora 9, am aflat. Până la 11împărţisem deja 450 de bileţele elevilor, cu anunţul umanitar, săle dea părinţilor şi diriginţilor; am continuat să împart pe latoate şcolile. Xeroxul din cancelarie a mers continuu, topurile dehârtie se duceau văzând cu ochii. Aşa, am strâns 3.000 de lei numaidin clasa noastră. Un copil a venit cu 1.000 de lei, altul, sărac,cu 4 lei. Directorul a sunat pe la ziare, un jurnalist de la RadioRomânia ne-a ajutat să facem un site de campanie. Vorbesc zilnic cuatâţia oameni, încât seara îmi încarc telefoanele şi după-amiază,pe la trei, trebuie să le reîncarc".

De miercuri încolo, toate s-au derulat rapid, năucitor aproape.Mama a fugit la bănci, să deschidă conturi, apoi iar la spital şiiar pe la rude şi prieteni… "Într-o zi am făcut sute de afişegratis, o ingineră ne-a tradus fişele medicale pentru Viena totbenevol. Duminică, la slujbă, se vor face colecte pe la toatebisericile din oraş, ortodoxe, catolice, penticostale saureformate. Primăria ne-a dat 4.000 de lei. De la o singură bancăs-au strâns 5.000 de lei, în două ore jumate. La o întrunire aoamenilor de afaceri într-o singură oră am strâns 2.100 de lei. Opensionară amărâtă a trimis 10 lei, că atât mai avea. Doar osingură instituţie s-a supărat că am îndrăznit să punem un afiş pegeam", zice Dana. Ieri era în centrul oraşului cu o cutiuţă pentrudonaţii. O parte din bani au sosit datorită site-ului www.ajutorpentruana.info;sute de persoane au aflat povestea fetiţei şi mai departe au trimislinkul pe e-mail. În redacţia Gândul, de exemplu, mesajul s-a ivitdin senin, pe mailul unui coleg.

Donatorul de la miezul nopţii

Alaltăieri la miezul nopţii, telefonul Danei a sunat din nou -era un donator din alt oraş, primise linkul pe e-mail, încercase sădoneze online şi nu reuşise. Încăpăţânat, omul încerca să afle dela Dana cum poate face să dea şi el un ban. În timp ce vorbeam cufamilia Boca, iar a sunat mobilul Danei. Erau trei măicuţe de la omănăstire din Moldova. Voiau să doneze. Nimeni din familie nu lecunoaşte pe călugăriţe. "Vărul din Iaşi trebuie să fie. Sigur el aanunţat, că n-avea cine altul", a şoptit tatăl. Apoi şi-a plecatprivirea, ca şi cum ar fi mulţumit unei persoane invizibile.

Dar toate acestea sunt donaţii mici şi în ritmul ăsta e greu despus dacă se vor strânge toţi banii în 14 zile. Mai toată Hunedoaraa aflat de Anamaria, dar bogaţii oraşului n-au apărut până acum cuo sumă mai importantă.

Ce poţi cumpăra cu 25.000? Răspuns: "Operaţiamea"

În vremea asta, din dormitorul ei, fetiţa visează la ce se vaface când va creşte. Poliţistă. Dar ca să ajungă la asta ştie că emusai să fie joi la 11 la spital la Viena. Şi e chiar bucuroasă,fiindcă la joacă fetiţele i-au povestit cum că oraşul e plin decarusele şi de parcuri pentru distracţii. Şi-a calculat ea că Vienatrebuie că e un oraş ceva mai mare decât Hunedoara şi cu mai multeambulanţe decât Timişoara. La spital o să-şi ia cu ea "patul mare"- un cearceaf cu clovni coloraţi de când era ea bebeluş, un pui depernuţă de acasă şi... pe iepuraşele de pluş Ana şi Alexandra. "Anae cea roz, Alexandra cea albă, amândouă sunt la fel de pufoase.Acum stau îmbrăţişate fiindcă sunt verişoare", râde fetiţa. L-arlua cu ea la spital şi pe motanul viu Jonică, şi pe câinele Nero,şi pe hamsterii Ţuţa şi Ţuţu, să fie acolo toţi când îşi revine dinanestezie. Asta, desigur, dacă se vor strânge toţi banii pentruintervenţie. "Ce poţi cumpăra cu 25.000 de euro: o casă, omaşină?", am întrebat-o pe fetiţă. "Operaţia mea", ne-arăspuns.

Donaţiile se pot depune în conturileurmătoare:
RO61 BTRL 0630 1201 U109 90XX RON
RO36 BTRL 0630 4201 U109 90XX EUR, Banca Transilvania sucursalaHunedoara, Boca Zenaida Daniela
Cod Swift Banca Transilvania BTRLRO21HD1

RO19 RNCB 0160 1122 8164 0001 RON
RO89 RNCB 0160 1122 8164 0002 EUR, BCR, sucursala Deva, BocaZenaida Daniela
Cod Swift BCR, RNCBROBUXXX

www.ajutorpentruana.info

Citește și: