Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
12732 vizualizări 5 iun 2012

Până să descoperi cele peste 90 de specii de păsări şi animale care ar sălăşlui în groapa Văcăreştiului, din spatele blocurilor din Berceni, ai de luptat cu noroiul şi cu stufărişul, dar şi de ocolit câinii de pază ai băştinaşilor, ale căror cocioabe au ajuns să facă parte din ecosistem.

Venită în vizită, de Ziua Mondială a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a descoperit însă aici nişte prădători în toată regula, cu nişte colţi ascuţiţi, de care nu a reuşit să scape nici în fuga jeepului: proprietarii de terenuri din Lacul Văcăreşti, total neimpresionaţi de fotografiile lucioase cu animăluţe din Delta Văcăreşti, publicate de revista National Geographic Romania. Ei au vrut să ştie ce soartă vor avea terenurile pe care susţin că le deţin acolo.

De la închisoarea Văcăreşti, demolată în anii ’70, Nicolae Ceauşescu a ajuns să vrea pe acest amplasament un gigantic complex sportiv, cu lac şi cu terenuri pentru toate sporturile posibile. Elena Udrea şi PDL vor un parc de proporţii. Ministrul Mediului, Rovana Plumb de la PSD, a anunţat marţi că cele aproape 200 de hectare din zona fostului lac Văcăreşti vor deveni arie protejată, iar mlaştina actuală ar urma să fie declarată Deltă.

Revista National Geographic Romania a publicat recent mai multe fotografii cu animalele care trăiesc aici, la un pas de blocurile comuniste, titrând „Delta din mijlocul Bucureştiului”. Mulţi s-au entuziasmat, inclusiv ministrul Rovana Plumb.

E doar un tertip, cred însă proprietarii de terenuri. Oamenii cu acte, furioşi, se tem. Se tem că, dacă se declară arie protejată, zona nu intră sub regimul despăgubirilor, ca la exproprieri. Ei rămân cu terenul, dar trebuie să se supună unor reguli de mediu, cum ar fi să nu construiască clădiri. Totul contra unor compensaţii băneşti pe care le stabileşte o comisie.

„Domne hai, uite, pasărea asta o găseşti aici. Dar vulpe? De unde ştiu eu că pozele astea au fost făcute aici?”, nu crede o iotă din revista National Geographic, pe care ne-o răsfoieşte sub nas, doamna Ileana Florea. Ea are acte care ar dovedi că are drept de proprietate pe o bucată de teren din viitoarea Deltă. Ba chiar plăteşte impozit pe teren, iar Primăria sectorului 4 i-a dat şi adresă poştală fix în mlaştină.

Ce o enervează mai mult decât pozele lucioase din prestigioasa revistă este însă personajul Gică, unul dintre nevoiaşii aciuaţi pe lacul Văcăreşti, într-una dintre cocioabele mizere. Revista l-a scos martir. „I se plânge de milă domnului Gică, cică nu i s-a deschis posibilitatea la nici o alternativă”, ne citează doamna Floarea din revista lucioasă: „Păi domnul Gică şi-a pus baraca pe terenul lui?”.

Cele 90 de specii din mapa lui Remus Cernea

„Să-mi dea milionul de euro! Hai în Delta lor, să vedem, să nu se înece în lac”, şi-au luat avânt cele aproximativ 20 de persoane care fluturau dosare cu acte de proprietate şi sentinţe judecătoreşti având ca obiect chiar terenurile unde s-ar ascunde acum, conform lui Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta”, bizami (un fel de şoareci de apă), vulpi, egrete, lişiţe şi alte 90 de specii de vietăţi.

„Le am chiar aici, în mapă”, îi răspunde Remus Cernea, noul consilier pe probleme de mediu al premierului Victor Ponta, unui reporter impertinent care întreabă cine a numărat toate aceste minunate animale sălbatice care trăiesc în spatele Sun Plaza. Academicieni, oameni de ştiinţă.

Deocamdată, în viitoarea Deltă Văcăreşti, oameni paşnici dau la peşte. „Mai mult stăm aşa, la aer, că peşte nu prea mai e. Au venit ăştia cu plase, cu generatoare de curent, l-au braconat pe tot”, spune o pescăriţă trecută de vârsta a doua, care lansează cu sârg linia la baza stufărişului.

„Dacă ar depinde de primării, a doua zi aici s-ar ridica un cartier de zgârie nori, pentru că proiectele megalomanice, cu comision mare, plac foarte mult primăriilor. Sunt 190 de hectare în care să venim să ne dăm cu barca, să dăm la peşte, să dormim seara peste noapte, pe pontoane flotante”, spune Liviu Mihaiu cum visează că va arăta Delta Văcăreşti, în viitor.

În sprijin, pe lângă fotoreportajul impresionant realizat de National Geographic, Rovana Plumb l-a adus şi pe ambasadorul Argentinei la Bucureşti, Excelenţa Sa Claudio Perez Paladino, care a povestit cum a răsărit o Deltă în mijlocul Buenos Aires-ului. Diferenţa majoră pe axa Buenos Aires-Bucureşti ar fi că pe acele meleaguri îndepărtate curge un râu natural, iar la noi în Berceni curge Dâmboviţa, deviată de Nicolae Ceauşescu.

National Geographic şi Frontul Muncitorilor din 1944

Montaţi politic de adversarii USL sau nu, oamenii care susţin că sunt proprietari pe bucăţi din viitoare Deltă au hărţuit-o permanent pe Rovana Plumb. “Totul va fi bine. O să vedeţi că ne ţinem de cuvânt. Ne-am ţinut de cuvânt până acum cu salariile? Ne-am ţinut cu pensiile? În ceea ce priveşte dreptul dumneavoastră de proprietate, categoric va fi respectat”, încerca ministrul PSD al Mediului să-i liniştească pe oameni.

“Nu vi se întâmplă nimic, decât bine. Conform legii, se prevăd nişte compensaţii. Din 2007, nu s-a făcut nimic, iar eu am venit acum o lună. Eu vă respect dreptul de proprietate, nu vă iau nici un ban, din contră, statul se obligă să amenajeze această zonă, pentru că astea sunt prevederile legale. Nu le-am inventat noi, le-am luat din UE, se face ecoturism, nu sunt condiţii severe”, le spune împăciuitor Rovana Plumb.

Gazul pe foc l-a turnat însă Cristian Lascu, redactorul şef al National Geographic România: “Credeţi că atunci când s-a făcut parcul Carol, nu erau acolo nişte proprietari? Când s-a făcut parcul Herăstrău, nu erau nişte proprietari? Când s-a făcut parcul Tineretului, pe timpul lui Ceauşescu… Ce să facem, să nu mai avem parcuri în Bucureşti, pentru că tot timpul cineva are alt interes?”.

“Păi aia era pe vremea comuniştilor”, sar în cor proprietarii furioşi, care parcă văd deja naţionalizarea ceauşistă reînviată. “În ce calitate vorbeşte domle el? E Frontul Muncitorilor din ’44-’45? Nu îi e ruşine? Dacă era pe terenul lui vorbea la fel?”, spune un domn cărunt şi serios, care refuză să fie filmat.

„Mă, trăi-te-ar Dumnezeu! Am eu faţă de peşte?”. Când se împlineşte viziunea Plumb în Văcăreşti

„Eu sunt liniştit, nu sunt bani nici să tragă o cărare aici. În rest, e campanie electorală”, spune proprietarul care invocase, mai devreme, naţionalizarea ceauşistă.

La spartul târgului, Rovana Plumb a străbătut noroaiele din Delta Văcăreşti cu acelaşi jeep argintiu cu care a şi venit. Spaimele oamenilor au rămas însă la loc, în groapa mlăştinoasă.

Rovana Plumb a explicat că va mai dura trei-patru luni până o comisie formată din experţi în mediu, oameni de ştiinţă şi academicieni va pune la punct o evaluare a proiectului Deltei Văcăreşti, care va sta la baza unei Hotărâri de Guvern care să stabilească regimul juridic al Deltei şi ce se va face aici.

Se va face un plan de management al ariei protejate, care va fi pus în aplicare de un custode. Acesta poate fi un grup de persoane fizice şi juridice, din care pot face parte chiar şi cei care acum susţin că sunt proprietari pe terenurile din Văcăreşti. Custodele, cu personalitate juridică, va putea accesa fonduri europene din Axa 4 privind Biodiversitatea, a explicat Rovana Plumb.

„E frumos, e frumos”, recunoaşte unul dintre proprietarii de terenuri despre ideea cu Delta: „Dar frumosul costă!”. El spune că toţi primarii i-au dus cu vorba când a fost să-i pună în posesia terenurilor, în ciuda sentinţelor judecătoreşti: „Am fost la Inimăroiu, cică, băi, ăsta e lac, ce teren vrei? Mă, trăi-te-ar Dumnezeu, am eu faţă de peşte? Eu şi părinţii mei unde am crescut, sub apă?”.

Citește și: