Mădălina CHIŢU
Mădălina CHIŢU
14181 vizualizări 20 iul 2012

Sedentarismul, dieta dezechilibrată, lipsa unui program strict în privinţa meselor sunt doar câţiva dintre factorii care duc la apariţia burţii. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”, spune că pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen nu trebuie să urmăm o cură de slăbire drastică, dar „se impune puţină ordine alimentară în ritmul meselor”. Cantitatea de mâncare pe care ne-o punem în farfurie, modul în care este preparată, dar şi cât de mult este stropită cu alcool sunt alţi factori de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să avem un abdomen plat.

Dr. Bilic a realizat un top cu 7 reguli dietetice de care trebuie să ţii cont dacă vrei să scapi de stratul adipos de pe abdomen.

Obişnuiti-vă să aveţi zilnic 3 mese principale. „Efortul de digestie a alimentelor şi mâncatul lor la interval de 4-5 ore ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât atunci când există o singură masă, şi aceea seara”, explică medicul nutriţionist. Specialistul ne recomandă să ne facem un program strict de mese, pentru ca rezultatele să nu întârzie să apară. „O zi în care aţi ‚sărit’ peste o masă este o zi în care nu aţi slăbit, iar caloriile venite după ‚post’ sunt asimilate mai repede şi transformate instantaneu în grăsime”, punctează dr. Mihaela Bilic.

Eliminaţi din meniu felurile „grele”, gătite tradiţional, româneşte, cu multă grăsime, prăjeli şi tocături. Pentru a scăpa de burta inestetică este indicat să renunţaţi la salata de boeuf, sarmale, şniţel, chifteluţe, sosuri cu smântână şi făină. „Alegeţi variantele dietetice: grătar sau cuptor, carne slabă, sos de tomate, condimente şi ierburi aromatice. Încercaţi să impuneţi familiei un alt mod de a prepara mâncarea, mai sănătos, şi veţi beneficia cu toţii de această schimbare”, a spus medicul.

Evitaţi alimentele cu densitate calorică mare. Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic, precum mezelurile, caşcavalul, bânza topită sau dulciurile, trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică şi volum mare: carne slabă, peşte, lapte, iaurt, pâine, paste făinoase, fructe şi legume.

Redimensionaţi porţiile şi numărul de feluri de mâncare pe care obişnuiţi să le mâncaţi la o singură masă. „Din cauza necesarului energetic tot mai redus al organismului şi a sedentarismului, trebuie să renunţaţi la succesiunea clasică: aperitiv/ciorbă/fel principal/desert. În cel mai bun caz, două feluri de mâncare sunt duficiente şi ciorba ar trebui să fie una dintre ele, pentru că umple stomacul fără aport mare de calorii şi dă saţietate prelungită”, menţionează expertul în nutriţie. Mihaela Bilic recomandă să reducem cu 30% cantitatea de alimente din farfurie şi abia atunci vom obţine o porţie corectă, deoarece „tradiţia românească încurajează abundenţa alimentară”.

Eliminaţi complet zahărul din alimentaţie, deoarece conţine calorii goale, fără aport de nutrienţi. „Datorită vitezei cu care se absoarbe în sânge determină o secreţie crescută de insulină, hormon care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului”, explică nutriţionistul. Mihaela Bilic spune că cel mai bun desert este cel din fructe.

Eliminaţi alcoolul din meniul zilnic. „Prezenţa alcoolului reduce arderea grăsimilor de depozit şi favorizează transformarea caloriilor alimentare în ţesut adipos. Berea are zahăr şi este agresivă pentru ficat şi pancreas, accelerând procesul de îngrăşare. Un pahar de vin pe zi nu omoară pe nimeni, însă dacă doriţi să aveţi rezultate spectaculoase în procesul de ‘topire’ al burţii, abţineţi-vă”, indică dr. Bilic.

Nu mâncaţi carbohidraţi după ora 6, deoarece organismul îşi încetineşte metabolismul şi nu mai poate consuma glucidele şi acestea vor fi transformate în grăsime de depozit. „Eliminaţi de la cină pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii, mămăliga şi apelaţi la carne slabă, peşte şi legume, chiar dacă este nevoie de o cantitate mai mare ca să vă săturaţi”, recomandă medicul. Potrivit specialistului, carbohidraţii pot fi prezenţi în continuare la micul dejun şi la masa de prânz pentru că dau saţietate timp de 3-4 ore.

Citește și: