no author
Simona TUDORACHE
2093 vizualizări 31 mar 2017

“Problema pacienţilor români cu mielom multiplu rămâne în continuare accesul la tratament. În România există un singur medicament compensat pentru tratamentul pacienţilor cu mielom multiplu, inhibitorul de proteazom de generaţia 1. Tratamentul existent se administrează indiferent de stadiul sau forma bolii. În celelalte ţări ale Uniunii Europene sunt 5-6 molecule adresate mielomului multiplu, dintre care unele au deja echivalente generice. Sunt tratamente pentru mielom multiplu aflate pe piaţă de peste 10 ani. La noi, nu sunt disponibile nici medicamentele noi şi nici cele generice.

Terapiile inovatoare cresc speranţa de viaţă a pacienţilor şi asigură în acelaşi timp o calitate crescută a vieţii. Dacă în urmă cu 15 ani supravieţuirea bolnavilor cu mielom multiplu era, în medie, de 3 ani, acum a ajuns pe la 6-8 ani.”, a explicat Prof. Dr. Daniel Coriu, Directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

Mielomul multiplu este o afecţiune greu de diagnosticat, pentru că, de obicei, simptomele apar în momentul în care pacientul se află într-un stadiu avansat al bolii. “Diagnosticul tardiv are un impact negativ asupra evoluţiei clinice a bolii, însă stă în puterea noastră să o diagnosticăm din timp, de aici şi importanţa creşterii gradului de informare şi educare asupra acestei afecţiuni. Primele semnale care pot indica boala apar în urma unor analize uzuale, aşa cum sunt cele ale sângelui sau hemoleucograma completă. În urma acestor prime rezultate, medicul poate să trimită persoana în cauză să facă o serie de investigaţii specifice şi mai amănunţite, în urma cărora să pună diagnosticul.”, a adăugat Prof. Dr. Daniel Coriu.

Boala este caracterizată printr-un anumit tipar: perioade de remisiune, urmate de recădere, ceea ce înseamnă că după o perioadă în care pacientul se simte mai bine, boala revine într-o formă mult mai agresivă. Pe măsură ce afecţiunea progresează, complicaţiile se înmulţesc, iar cândpacientul recade, afecţiunea revine într-o formă mult mai agresivă.

“Pentru noi, pacienţii cu mielom multiplu, accesul la tratament inovativ înseamnă ani de viaţă în plus. Ne luptăm cu o boală incurabilă şi orice zi pe care o câştigăm este extrem de valoroasă. La nivel european, sunt deja aprobate şi recomandate în Ghidurile Medicale Internaţionale tratamente care ne-ar putea oferi această speranţă la viaţă. Din păcate însă, pacienţii cu mielom multiplu români nu beneficiază de aceste terapii, la care au acces ceilalţi pacienţi ai Europei. În prezent, în România, este asigurată doar prima linie de tratament, pentru pacienţii recent diagnosticaţi. Pentru cei care nu răspund la tratamentul existent sau a căror boală a revenit – ceea ce, în timp, se întâmplă în cazul tuturor bolnavilor - nu există nici o altă opţiune, în afara primei linii,” a declarat Lucica Niţu, Preşedintele S.O.S. Mielom.

 

 

 


 

 

 


 

 

Citește și: