Publicat

14

martie

2017

17:36

2200

vizualizări

Ce se întâmplă, de fapt, când ni se face pielea de găină

Frica, nostalgia, plăcerea, euforia sau excitaţia sexuală determină aşa numita piele de găină. Acest fenomen poate avea însă la bază şi o afecţiune, care nu se poate vindeca, dar poate fi ameliorată.

Ce se întâmplă, de fapt, când ni se face pielea de găină

Frica, nostalgia, plăcerea, euforia sau excitaţia sexuală determină aşa numita piele de găină. Acest fenomen poate avea însă la bază şi o afecţiune, care nu se poate vindeca, dar poate fi ameliorată.

„Toţi oamenii prezintă la baza firelor de păr nişte muşchi minusculi, numiţi anatomic „ muşchii erectori ai firului de păr” . Aceştia  se contractă uneori la frig sau în cazul unor emoţii puternice , atunci când „ simţim fiori” . Dacă o persoană prezintă această stare, supranumită „ piele de găină”, în permanenţă, sau perioade îndelungate de timp , fără a avea legătura cu frigul sau cu emoţiile , atunci vorbim despre keratoza foliculară .

Keratoza foliculară (pilară) este o afecţiune frecventă, caracterizată de tulburarea keratinizării la nivelul firelor de păr, cu prezenţa acelor mici papule , aspre la palpare, mai ales în zona  braţelor  şi a coapselor.  Afecţiunea are o componentă  genetică şi se asociază  adesea cu xeroza cutanată (uscăciunea pielii ) , dermatita atopică şi alte manifestări de atopie’’, spune dr. dermatolog Proca Ancuţa, de la Medlife, pentru Gândul.

Predispoziţia genetică este prezentă la 50-70% din persoane.  „Se manifestă adesea în anotimpul rece, când uscăciunea pielii este accentuată.  Există momente de îmbunătăţire sau de agravare, devine mai severă în sarcină, are fluctuaţii sezoniere sau în funcţie de vârstă. Aplicarea de creme sau loţiuni îmbunătăţeşte aspectul  pielii, cu condiţia  să fie folosite constant. Vindecarea completă nu este posibilă. Afecţiunea este cronică, cu perioade de remisiune şi exacerbare, şi poate fi controlată prin aplicarea constantă de creme de îngrijire.  Se recomandă  evitarea  pe cât posibil a hainelor din fibre sintetice  şi folosirea produselor de spălat agresive, care usucă pielea. Keratoza pilară nu este contagiosă şi nu afectează  starea  generală de sănătate” , mai spune dr. dermatolog Proca Ancuţa, pentru Gândul.

 

      

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
FOTO | Aşa arată noul Duster, care va fi lansat de Dacia la Salonul Auto de la Frankfurt, în septembrie. Ce se întâmplă cu modelul cu şapte locuri

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info