Publicat

5

aprilie

2017

09:41

2550

vizualizări

Ce trebuie să ştii înainte de operaţia de implant mamar

Există diverse riscuri asociate fiecărei intervenţii chirurgicale în parte, însă cercetătorii de la Agenţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor au identificat, de curând, nu mai puţin de 359 de cazuri de îmbolnăvire şi nouă decese cauzate de formele rare de cancer care survin operaţiilor de implant de sân.

Ce trebuie să ştii înainte de operaţia de implant mamar

Există diverse riscuri asociate fiecărei intervenţii chirurgicale în parte, însă cercetătorii de la Agenţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor au identificat, de curând, nu mai puţin de 359 de cazuri de îmbolnăvire şi nouă decese cauzate de formele rare de cancer care survin operaţiilor de implant de sân.

Potrivit informaţiilor publicate de Time, aceste forme de cancer sunt cauzate de limfomul anaplazic cu celule mari care acţionează asupra celulelor din jurul implantului. Acest limfom nu este o formă de cancer la sân, ci se găseşte în nodulii limfatici sau în cei de la nivelul pielii. 

„Aceştia au fost identificaţi la femeile care au avut diverse probleme cu implantul realizat, cum ar fi noduli sau asimetrie”, a explicat medicul estetician Clara Lee de la centrul pentru studiul cancerului din cadrul Universităţii de Stat din Ohio. 

Femeile apelează la implantul de sân din două motive, pentru mărirea sânilor sau pentru reconstrucţia acestora în urma operaţiilor de mastectomie. Cancerul poate apărea în oricare dintre aceste situaţii, chiar dacă riscul este destul de scăzut. Limfomul anaplazic cu celule mari apare la 1 din 300.000 de femei care au făcut un implant mamar. 

„Cancerul evoluează cu încetinitorul, astfel că mare parte dintre femei au şansa să descopere la timp tumora şi să o îndepărteze. Totuşi, în ultimul timp, au fost înregistrate decese cauzate de această afecţiune”, a adăugat medicul Clara Lee. 

Pe lângă riscul de apariţie a limfomului anaplazic cu celule mari, există şi alte riscuri care îşi pot avea originea în operaţiile de implant mamar pe care fiecare femeie căreia îi trece prin minte să apeleze la o astfel de procedură trebuie să le cunoască. 

1. Imediat după operaţie: Medicul Clara Lee le atenţionează pe femeile care doresc să apeleze la o astfel de intervenţie că pot apărea diverse complicaţii imediat după operaţie. De exemplu, inciziile se pot vindeca mult mai greu decât în cazul altor intervenţii chirurgicale sau pot apărea diverse infecţii. În cazul acestora din urmă se va administra un tratament pe bază de antibiotice. În cazul în care infecţia nu dispare nici în urma acestui tratament, este foarte posibil să se impună îndepărtarea implanturilor.  

2. În decursul primului an de după operaţie: În perioada în care organismul se acomodează cu implanturile există riscul de apariţie a diverselor probleme. Cea mai frecventă dintre ele este poziţionarea greşită a implantului. Această situaţie poate surveni modificărilor pe care le suferă implantul sau în urma mişcărilor bruşte de după operaţie. Cel de-al doilea risc este legat de deformările diverse care se pot face simţite pe suprafaţa implantului. 

3. În următorii câţiva ani după operaţia de implant: Medicul avertizează, însă, că cele mai mari riscuri apar în primii câţiva ani de după realizarea intervenţiei chirurgicale. Cele mai mari astfel de riscuri sunt spargerea implantului sau contractura capsulară. Implantul poate să dezvolte o gaură în învelişul exterior al pungii de silicon din cauza uzurii. În acest caz, unora dintre femei le este inlocuit implantul, în timp ce altele reuşesc să trăiască cu o mică puncţie. 

Contractura capsulară apare atunci când în jurul implantului se formează o porţiune de ţesut care conduce la strangularea ţesutului din jurul sânului, moment în care sânii încep să se simtă mult mai tari şi fermi. Pentru remedierea acestei probleme pacientele aleg să îndepărteze implantul pentru o perioadă şi să poată indepărta, astfel, ţesutul afectat. 

4. La o perioadă de 5-10 ani de la operaţie: În ceea ce priveşte riscurile pe termen lung, medicul spune că atât spargerea implantului, contractura capsulară cât şi limfomul anaplazic cu celule mari pot apărea chiar şi după 5-10 ani de la operaţie. 

Primele simptome ale cancerului apărut în urma implantului de sân sunt duritate, umflături, roşeaţă sau durere la nivelul sânului. Medicul recomandă ca paricenta să se prezinte la control odată cu apariţia oricărei astfel de simptome.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţia total neaşteptată a Garbinei Muguruza după ce a UMILIT-O pe Simona Halep. Ce a declarat

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info