Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
4457 vizualizări 28 oct 2016

Sarcinile nedorite sunt tot mai dese în ultimii ani, în ciuda faptului că există metode cotraceptive diverse, accesibile oricăror femei, indiferent de categoria de vârstă. La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate – prezervativ, prezervativul pentru femei, contracepţia orală, inelul hormonal, injecţia contraceptivă, sterilizarea chirurgicală, diafragma, plasturele contraceptiv, metoda calendarului, coitus interruptus, duşurile vaginale, steriletul şi buretele vaginal. Din 2015, Asociaţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de-a 12-a metodă, contracepţia orală combinată în regim extins de administrare.

Având în vedere că pilula contraceptivă este cea mai utilizată metodă de contracepţie în prezent, această inovaţie vine în ajutorul femeilor care nu doresc să devină mame sau doresc să îşi regleze într-un anumit fel ciclul menstrual. Medicii ginecologi români consideră că acest regim contraceptiv extins este o soluţie care poate elimina foarte multe dintre problemele care pot apărea în urma aplicării neavizate a celorlaltor metode în cazul femeilor.

„Administrarea acestor tratamente contraceptive se face la femeia sănătoasă, fără niciun fel de patologie, astfel încât să nu afecteze în niciun fel fertilitatea. Regimul extins de contracepţie este o soluţie întrucât nu există un contraceptiv universal, ci doar tratamente personalizate/individualizate”, explică conf. univ. dr. Iuliana Ceauşu.

Acest tratament cotraceptiv individualizat, administrat pe o perioadă extinsă, nu are ca beneficiu doar eficienţa în evitarea sarcinilor, ci şi diminuarea simptomelor premenstruale şi menstruale, cum ar fi durerile de cap, durerile pelvine, balonarea şi aşa mai departe. Studiile clinice realizate în numeroase ţări din întreaga lume arată că femeile care nu utilizează metode contraceptive, dar şi cele care folosesc contraceptive hormonale se lovesc de aceste probleme.

De asemenea, potrivit specialiştilor, acest tip de contracepţie poate fi utilizat, în urma vizitei la medicul ginecolog, şi de femeile care îşi doresc să aibă mai puţine menstruaţii pe an. Motivele care conduc la apariţia acestei dorinţe se leagă de efectul pe care apariţia menstruaţiei îl are asupra vieţii sociale, a randamentului la locul de muncă, a vieţii sexuale sau a activităţii sportive.

Reuşita unui astfel de regim de contracepţie pe perioadă extinsă depinde de urmărirea clară a unor paşi în ceea ce priveşte stabilirea procesului de administrare a tratamentului. Medicul Iuliana Ceauşu susţine că, odată ajunsă în cabinetul ginecologic, cu o femeie care doreşte un astfel de tratament trebuie purtată o discuţie deschusă, iar mai apoi aceasta să fie supusă screening-ului şi să prezinte analize medicale recente. De asemenea, în stabilirea unei scheme de tratament se ia în considerare şi vârsta, activitatea sexuală ca frecvenţă şi număr de parteneri, factorii personali şi culturali, riscul de infecţie, eventualele contraindicaţii medicale asociate sarcinii.

Medicul explică şi că în cazul adolescentelor care se prezintă la ginecolog, fie însoţite de mamă, în cazul în care au sub 16 ani, fie singure dacă au peste 16 ani, primul pas este oferirea unor informaţii referitoare la educaţia sanitară şi sexuală.
Întrucât în ultimii ani s-au înregistrat foarte multe sarcini la minore, medicii consideră că educaţia sexuală ar trebui să înceapă de la vârste fragede.

Iată la ce vârste începe educaţia sexuală în ţările europene:

5 ani în Portugalia şi Anglia
6 ani în Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Suedia
7 ani în Cehia şi Finlanda
9 ani în Germania
10 ani în Austria şi Estonia
11 ani în Bulgaria şi Islanda
13 ani în Olanda
14 ani în Spania şi Italia

După utilizarea acestui contracepţiei în regim extins femeia poate rămâne însărcintă, însă medicii au recomandarea ca sarcina să apară abia după a patra menstruaţie avută de aceasta după întreruperea tratamentului. Specialiştii consideră că abia atunci organismul este într-adevăr pregătit pentru a susţine o sarcină. 

Citește și: