Maria Bîrnaure
365 vizualizări 20 sep 2017

Cele mai multe dintre medicamentele aflate acum în uz sunt variante modificate ale claselor de antibiotice deja existente şi reprezintă soluţii pe termen scurt, avertizează specialiştii OMS. 

„Rezistenţa la antibiotice este o urgenţă sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în comunicatul de presă publicat de această organizaţie. „Urgent este să se multiplice investiţiile în programele de cercetare şi dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecţiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei", a adăgat Ghebreyesus. 

Dincolo de tuberculoză, OMS a identificat alte 12 clase prioritare de patogeni, unele dintre ele fiind responsabile pentru apariţia unor infecţii comune, cum ar fi pneumonia sau infecţiile tractului urinar. Rezistenţa acestora creşte constant şi reclamă o nevoie urgentă de dezvoltare a unor noi tratamente. 

Raportul identifică 51 de noi antibiotice aflate în curs de dezvoltare, însă numai opt dintre ele sunt considerate suficient de bune pentru a aduce o plusvaloare arsenalului de antibiotice existent, în prezent, la nivel mondial. 

Lipsa de antibiotice potrivite pentru aceste infecţii poate conduce la o creştere a mortalităţii cauzate de infecţii care, în mod normal, ar putea fi tratate. 

Totuşi, noile tratamente nu ar fi suficiente pentru combaterea ameninţării bacteriilor şi superbacteriilor. OMS lucrează împreună cu ţările lumii şi partenerii pentru a îmbunătăţi prevenţia şi controlul infecţiilor. 

Citește și: