51108 vizualizări 12 feb 2016

 „Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister şi pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil aşa ceva”, a prezentat imaginea rece a realităţii, doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie unde sunt internaţi 11 copii cu vârste între 5 luni şi un an şi două luni. 9 dintre ei fac dializă, iar 5 sunt în stare gravă la secţia ATI. În unul dintre cazuri e a fost nevoie de conectarea la aparate.

„În terapie intensivă avem patru pacienţi, o să mai preluăm unul de pe secţie pentru că foarte probabil starea lui se va deteriora. În momentul de faţă, la unul dintre cei patru pacienţi prezenţi nu s-a alterat starea, nu merge bine, o să fie protezat respirator. Toţi pacienţii au viaţa pusă în pericol, de asta sunt la spital, de asta au trecut cu toţii prin secţia de terapie intensivă”, a declarat medicul Tăbăcaru.

Pentru că sunt foarte mici pentru dializa standard, copiii sunt supuşi unor intervenţii complicate. Potrivit medicului, copiii sunt sedaţi si se încearcă introcucerea în abdomen a unei substanţe speciale care să absoarbă toxinele.

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă şi locul lor de provenienţă. E.coli există peste tot şi fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde şi de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E. Coli

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al "enterohemoragiei E.coli" (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe.  

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate.

Există şi cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice şi care a dezvoltat rezistenţă la acestea.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).

Poliţia a cerut documente de la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă

Cum au contactat micuţii bacteria care i-a adus în pragul morţii, asta încearcă autorităţile să lămurească. „În prezent, se derulează o ancheta epidemiologică în cadrul căreia echipe formate din specialişti ai DSP recoltează probe de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariţia simptomatologiei", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănate Publică Argeş.

De asemenea,  Poliţia a cerut vineri documente de la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă, în cazul celor unsprezece copii internaţi la Spitalul "Marie Curie"

De asemenea, anchetatorii au solicitat fişele medicale şi foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internaţi, respectiv Spitalul de Urgenţă Argeş-Piteşti, Spitalul de Pediatrie Argeş şi Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, dar şi foaia de observaţie a bebeluşului decedat, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

De asemenea, patru poliţişti au ajuns vineri dimineaţa la Spitalul "Marie Curie" şi au vorbit cu părinţii copiilor, dar şi cu medicii care îi îngrijesc, a declarat dr. Dan Buzatu, managerul Spitalului "Marie Curie".

Anchetatorii au solicitat spitalului şi documentele privind copilul de 11 luni, care a decedat în 4 februarie în urma unei infecţii grave cu bacteria E.coli.

Între timp, numărul copiilor transferaţi din Argeş a crescut la 16. Încă un bebeluş cu infecţia rotavirus a fost adus în ultimele 24 de ore la Spitalul Matei Balş.

Părinţii sunt revoltaţi de situaţie, o mămică a declarat presei că la Piteşti, copilul ei a fost internat patru zile şi nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, abia la Bucureşti s-au văzut rezultatele tratamentului. De asemenea, un tătic a povestit disperat că în cazul copilului său, când l-a adus la spital era „ca un balon” din cauza problemelor digestive. Părinţii sunt foarte îngrijoraţi că nu va funcţiona dializa şi copiii lor pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii.

Între timp, specialiştii spun că primele analize făcute asupra probelor colectate ar urma să fie gata peste 72 de ore.

Anchetă a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat vineri în cazul mai multor copii care au fost internaţi în spitale având sindromul hemolitic- uremic.

Conform unui comunicat, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi monitorizează situaţia apărută în judeţul Argeş, unde mai mulţi bebeluşi şi copii mici au fost internaţi cu sindrom hemolitic- uremic.

Potrivit Avocatului Poporului, acţiunea instituţiei este realizată de către Biroul Teritorial Piteşti, sub directa coordonare a adjunctului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Ionel Oprea.

Citește și: