Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
583 vizualizări 1 apr 2017

Potrivit statisticilor existente, 58% dintre români ajung la cabinetul stomatologic cel mult o dată pe an, 3 din 10 dintre aceştia făcându-şi o programare doar atunci când au o problemă care le provoacă durere. În aceste condiţii, nu este de mirare că doar 26% dintre locuitorii ţării noastre, adică mai puţin de 3 din 10 români, vizitează medicul dentist cel puţin o dată pe an. 

„Există însă şi români care nu merg la dentist nici măcar o dată pe an sau care nu au fost niciodată în viaţa lor la un stomatolog”, explică medicul stomatolog Remus Stratulat. 

7 din 10 persoane din această categorie provin din mediul rural sau nu au studii. Medicii declară că au observat în rândul tinerilor tendinţa de a merge mai des la dentist, însă nu suficient de des încât să prevină apariţia afecţiunilor orale. 

Situaţia aceasta se datorează în principal faptului că oamenii nu sunt dispuşi să plătească pentru serviciile stomatologice de care au nevoie, iar acest lucru evoluează şi din faptul că educaţia medicală lipseşte. 

„Asigurările sociale nu acoperă tratamente dentare şi foarte mulţi români sunt frustraţi de acest lucru şi merg la medic doar pentru urgenţe. În cazul în care o persoană nu a mers de peste 10 ani la un control, cu siguranţă apar probleme mari în această perioadă, care vor costa mult mai mult decât dacă ar fi mers anual. Media tratamentelor este de 2.000 lei”, explică mediul Stratulat. 

Citește și: