Se mai întâlneşte le personele care au trecut pritr-o mastectomie, ovarectomie, histerectomie. De asemenea, putem vorbi de trauma provocată de un un divorţ sau de descoperirea unei relaţii extraconjugale.

O persoană care a dezvoltat genofobie în urma unei traume psihice resimte o frică permanentă, se teme că evenimentul se poate repeta. Apoi îşi fac loc şi alte stări: insecuritatea, sindromul depresiv, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă şi lista poate continua.

„În mod evident, viaţa de cuplu are de suferit. Cu atât mai mult cu cât este greu să vorbeşti cu partenerul dacă ai trecut printr-o traumă, cum ar fi un viol, chiar dacă acesta s-a produs înainte sau după formarea legăturii. Nici celelalte traume nu sunt uşor de explicat şi rezolvat în cuplu. De cele mai multe ori, istorisirea acestora pot duce la certuri sau neînţelegeri majore. Apoi, poate afecta viaţa sexuală a celor doi, comunicarea, încrederea sau planurile de viitor, capacitatea de a se mai putea sprijini unul pe celălalt”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea. 

Citeşte continuarea în CSID!

Citește și: