436 vizualizări 17 mai 2017

Studiul, publicat în revista Endocrine-Related Cancer, arată că numărul markerilor care indică riscul crescut de apariţie a cancerului la sân în rândul femeilor intrate la menopauză care au scăpat de grăsimea din tot corpul a scăzut, mai mult decât atunci când femeile au scăpat doar de grăsimea abdominală. 

Aceste rezultate evidenţiază importanţa menţinerii unei grăutăţi corporale normale, iar femeile supraponderale ar trebui să acorde o mai mare importanţă dietei şi exerciţiilor fizice. 

Grăsimea corporală este cunoscută drept un factor care creşte riscul de apariţie a cancerului la sân în perioada postmenopauză. Totuşi, până în prezent, acest risc a fost asociat grăsimii acumulate în zona abdominală. Acesteia i-au fost atribuite şi riscurile dezvoltării altor afecţiuni, cum ar fi bolile cardiovasculate, diabetul de tip 2 sau cancerul colorectal. 

Nivelul crescut al unor markeri sanguini, incluzând hormonii sexuali şi leptina, dar şi factorii inflamatori, au fost asociaţi riscului de apariţie a cancerului la sân. 

În studiul citat mai sus 243 de femei supraponderale, intrate la menopauză, au fost ajutate să piardă între 5 şi 6 kilograme într-o perioadă de 16 săptămâni. 

Markerii sanguini amintiţi au fost măsuraţi pe tot parcursul studiului, iar schimbările în ceea ce priveşte grăsimea corporală şi cea abdominală au fost monitorizate prin intermediul scanării cu raze X şi a celei MRI. 

După 16 săptămâni, reducerea grăsimii din tot corpul a fost asociată unor schimbări pozitive în ceea ce priveşte indicatorii riscului de apariţie a cancerului la sân, în timp ce pierderea grăsimii abdominale a fost, mai degrabă, asociată cu scăderea nivelului de incatori inflamatorii. 

„Se ştie faptul că grăsimea din zona abdominală creşte riscul apariţiei mai multor boli cronice, independent de grăsimea corporală totală, dar reducerea nivelului hormonilor sexuali şi grăsimii corporale totale este foarte importantă”, explică unul dintre medicii care au coordonat cercetarea. 

Citește și: