2478 vizualizări 2 mar 2017

OMS atrage atenţia, pe această cale, asupra necesităţii creării de noi antibiotice care să ajute medicii în lupta cu bacteriile extrem de periculoase, care nu pot fi combătute cu tratamentele existente în prezent. 

Bacteriile au dezvoltat abilităţi de apărare împotriva antibioticelor şi şi-au înlesnit capacitatea de trecere prin materialul genetic şi transmiterea acestor abilităţi şi altor bacterii existene în corpul uman.  

„Rezistenţa la antibiotice este în creştere şi conduce la epuizarea imediată a opţiunilor de tratament existente. Dacă ne bazăm doar pe cei existenţi deja pe piaţă pentru rezolvarea acestei probleme, nu vom obţine în timp util antibioticele de care avem nevoie”, avertizează medicul Marie-Paule Kieny, directorul general al OMS pentru sistemele de sănătate şi inovare.  

Lista este divizată în trei grade de gravitate - critic, ridicat şi mediu -, stabilindu-se, astfel, cât de urgentă este dezvoltarea tratamentelor aferente fiecărei grupe de bacterii.  

Grupa critică include bacteriile rezistente la multiple tratamente care reprezintă o ameninţare pentru spitale, cabinete medicale şi pentru pacienţii a căror îngrijire necesită implicarea unor dispozitive precum cele care asigură ventilaţia artificială sau cateterele. Cea mai periculoasă superbacterie din listă, acinetobacter, a fost identificată şi drept responsabilă pentru infecţiile intraspitaliceşti făcute de răniţii în urma incendiului din Colectiv, în octombrie 2015. 

Lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată astfel:

Grad critic de urgenţă: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae

Grad ridicat de urgenţă: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae

Grad mediu de urgenţă: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

Citește și: