Versiunea Beta

Casa pasivă şi prevenirea bolilor cardiovasculare-proiectele studenţeşti ale anului

Casa pasivă şi prevenirea bolior cardiovasculare-proiectele studenţeşti ale anului

Aplicaţiile a zece studenţi au fost premiate cu 7500 de euro

Câteva zile în faţa calculatorului, puţină documentare şi un strop de încredere în sine, au adus câteva mii de euro în buzunarele a zece tineri înscrişi în competiţia „Studentul anului”. Cătălin Aurelian Trifan, student în anul V la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi-a adjudecat premiul I al concursului organizat de VIP România printr-un eseu ce a avut ca subiect prevenirea bolilor cardiovasculare.

„Am tratat un concept denumit polypill lansat în 2003 de către doi profesori britanici. Conceptul se bazează pe tratarea factorilor de risc prin utilizarea a şase medicamente dintre care trei sunt pentru scăderea tensiunii şi aspirină pentru a fluidifica sângele. Am făcut o dicuţie pro şi contra pe marginea acestui concept. Ideea e că absolut toată lumea peste 50 de ani, indiferent de sex sau factorii de risc ar trebui să ia acest medicament în fiecare zi. Au făcut o meta-analiza a 700 de studii prin care se afirma că în urma unui astfel de tratament a scăzut rata de infarct miocardic cu 80% şi rata de accident vascular cu 88%. Discuţia e foarte bună dar oamenilor le-ar fi greu să accepte tratamentul. Şi medicilor le-ar fi greu să prescrie aşa ceva pentru că medicamentele au efecte adverse. Cercetarea am făcut-o în două săptămâni jumate şi încă o săptămână jumătate am scris”, ne-a spus Cătălin, care intenţionează să-şi cumpere cu cei 2000 de euro primiţi de la organizatori o motocicletă.

La acelaşi lucru se gândeşte şi Ciprian Răşoiu, student în anul IV la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, de asemenea pasionat de motociclism. Cu diferenţa că pentru cei 1000 de euro ce i-au revenit în urma câştigării secţiunii “arhitectură” a avut ceva mai puţin de lucru: „M-am apucat într-o duminică, nu am dormit deloc şi am terminat luni la ora 12 noaptea. „Proiectul meu se referă la o locuinţă ieftină pentru o familie şi se bazează pe o idee nouă pentru România şi anume casa pasivă. O astfel de clădire nu are nevoie de încălzire centrală. În funcţie de unghiul de înclinaţie al ferestrelor şi de amplasarea lor foloseşte doar razele soarelui pentru a crea o temperatură optimă în timpul iernii. Am gândit locuinţa pentru zona Braşovului şi cred că iarna în interiorul clădirii ar fi între 19 şi 21 de grade. Probabil că proiectul a ieşit în evidenţă prin simplitate””, ne-a spus Ciprian. Zece tineri au fost premiaţi în cadrul celei de-a şaptea ediţii a competiţiei „Studentul anului”. Conform PR managerului VIP România, Nona Beicu, circa o sută de studenţi s-au înscris la concursul desfăşurat în acest an. Zece dintre ei au fost premiaţi în cadrul galei ce a avut loc miercuri seară la sediul „Tinerimii Române” din Capitală, banii oferiţi de sponsori însumând 7500 de euro. (R.F.)

 


 

 

Citeşte şi »

6 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 20.03.2009 08:20

Câteva zile în faţa calculatorului, puţină documentare şi un strop de încredere în sine, au adus câteva mii de euro în buzunarele a zece tineri înscrişi în competiţia „Studentul anului”.

 
#2 petre naidin 20.03.2009 08:20

cladiri si regiunea cat mai “verde energetic”!premiul „capitala europeanäƒ verde”-„orasele verzi-proprice vietii”-pentru calitatea vieå£ii:consum de energie in orase:75%-mondial si se produce 80% din emisii ghg.
deosebit de necesara-74% din populaå£ia eu sunt locuitori in oraåŸe cu peste 5000 ca numar- au concurat 35 de oraåŸe si selecå£ionate 8(amsterdam, bristol, copenhaga, freiburg, hamburg, münster, oslo åŸi stockholm) si premiate:
-stockholm în 2010 –prin sistemul de epurare al apelor,integrat de gestionare a deåŸeurilor,taxare a aglomeräƒrii- reducerea nivelului de zgomot-zone de recreere(plaje);obiectiv-fäƒräƒ combustibili fosili pânäƒ în anul 2050;
-hamburg in 2011-prin economisirea energiei în cläƒdirile publice; obiectiv-reducere nivelul emisii co2 cu 40% pânäƒ în 2020-80% pânäƒ în 2050/fata de 1990.eu cu:
****://eficientaenerg.wordpress. com 2.***.sosterra.go.ro

 
#3 Bianca 20.03.2009 09:13

bravo studentilor anului si organizatorilor! as fi bucuroasa sa aud de astfel de initiative mai des in romania. astfel, poate ca tinerii acestia ar ramane in romania si ar contribui la schimbarea ei.

 
#4 Cornelia Vodoiu 20.03.2009 11:39

am trait intr-un bucuresti, capitala a iubirii in timpul studentiei , 1978-1982. am trait alaturi de copiii mei studenti in timisoara, in periada 2001-2007 si pot sa comentez ca profesor de chimie, ca mama , ca nevasta de ofiter -inginer, ca simplu consumator de educatie si servicii medicale. nimic nu se construieste, nimic nu se intretine daca proprietatea intelectuala nu este recunoscuta.« prin caracterul lor cronic, prin raspindirea lor in masa, prin incapacitatea de munca pe care o genereaza , avand si un ridicat grad invalidant, cu repercursiuni economice, sociale si sanitare, precum si datorita faptului ca ocupa primul loc printre cauzele de deces, apare necesitatea stringenta de depistare corecta a bolnavilor cardiovasculari.obiectivele combaterii bolilor cardiovascualre.aces te obiective cuprind : 1.dezvoltarea actiunilor de prevenire a bolilor cardiovasculare ; 2.perfectionarea asistentei de urgenta in toate aceste boli ; 3.cresterea calitativa a activitatii de recuperare a capacitatii de munca a bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare ; 4.obligatia medicului dispensarului de a se instrui in problema bolilor cardiovasculare ; 5. educatia sanitara a populatiei in prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare. se va acorda o atentie deosebita educatiei sanitare a populatiei in prevenirea si combaterea acestor boli prin crearea unui curent de opinie si cultivare a unui comportament corespunzator cerintelor de prevenire si combatere a bolilor cardiovascualre pentru ameliorarea factorilor de risc : diabetul zaharat, obezitatea, dislipemiile, bronsitele cronice, fumatul, abuzul de alcool, abuzul de medicamente etc. in problema principalelor directii de orientare privind profilaxia si asistenta medicala in bolile cardiovasculare medicul dispensarului va limita actiunea asupra unor factori de risc in scopul reducerii influentei nocive a acestora : agenti infectiosi, agenti fizico-chimici, fumatul, alimentatia nerationala si regimul nerational de munca si odihna. » mircea ancusa, ferdinand nistor, « omul , fauritorul propriei sale sanatati » (un ghid pentru medicul de medicina generala), vol.2, timisoara 1981, , p.14.suntem in martie 2009.unde este progresul? haideti sa globalizam educatia, spunand nu "mortii albe" a tinerilor! cu respect, profeosr+chimsit+ofite r cornelia vodoiu.

 
#5 mesedebiliard.com 20.03.2009 15:41

mesedebiliard.com - mese de biliard la pret de producator.

 
#6 Bucuroasa de Vale 20.03.2009 22:24

R,F.ule ...S.F.-ule!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
De ce "credea" judecătoarea din Dosarul Transferurilor că a primit banii de la Cristi Borcea: "Ne plăceam reciproc". Mărturia şocantă făcută în sala de judecată