104 vizualizări 19 mar 2009

Câteva zile în faţa calculatorului, puţină documentare şi un strop de încredere în sine, au adus câteva mii de euro în buzunarele a zece tineri înscrişi în competiţia „Studentul anului”. Cătălin Aurelian Trifan, student în anul V la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi-a adjudecat premiul I al concursului organizat de VIP România printr-un eseu ce a avut ca subiect prevenirea bolilor cardiovasculare.

„Am tratat un concept denumit polypill lansat în 2003 de către doi profesori britanici. Conceptul se bazează pe tratarea factorilor de risc prin utilizarea a şase medicamente dintre care trei sunt pentru scăderea tensiunii şi aspirină pentru a fluidifica sângele. Am făcut o dicuţie pro şi contra pe marginea acestui concept. Ideea e că absolut toată lumea peste 50 de ani, indiferent de sex sau factorii de risc ar trebui să ia acest medicament în fiecare zi. Au făcut o meta-analiza a 700 de studii prin care se afirma că în urma unui astfel de tratament a scăzut rata de infarct miocardic cu 80% şi rata de accident vascular cu 88%. Discuţia e foarte bună dar oamenilor le-ar fi greu să accepte tratamentul. Şi medicilor le-ar fi greu să prescrie aşa ceva pentru că medicamentele au efecte adverse. Cercetarea am făcut-o în două săptămâni jumate şi încă o săptămână jumătate am scris”, ne-a spus Cătălin, care intenţionează să-şi cumpere cu cei 2000 de euro primiţi de la organizatori o motocicletă.

La acelaşi lucru se gândeşte şi Ciprian Răşoiu, student în anul IV la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, de asemenea pasionat de motociclism. Cu diferenţa că pentru cei 1000 de euro ce i-au revenit în urma câştigării secţiunii “arhitectură” a avut ceva mai puţin de lucru: „M-am apucat într-o duminică, nu am dormit deloc şi am terminat luni la ora 12 noaptea. „Proiectul meu se referă la o locuinţă ieftină pentru o familie şi se bazează pe o idee nouă pentru România şi anume casa pasivă. O astfel de clădire nu are nevoie de încălzire centrală. În funcţie de unghiul de înclinaţie al ferestrelor şi de amplasarea lor foloseşte doar razele soarelui pentru a crea o temperatură optimă în timpul iernii. Am gândit locuinţa pentru zona Braşovului şi cred că iarna în interiorul clădirii ar fi între 19 şi 21 de grade. Probabil că proiectul a ieşit în evidenţă prin simplitate””, ne-a spus Ciprian. Zece tineri au fost premiaţi în cadrul celei de-a şaptea ediţii a competiţiei „Studentul anului”. Conform PR managerului VIP România, Nona Beicu, circa o sută de studenţi s-au înscris la concursul desfăşurat în acest an. Zece dintre ei au fost premiaţi în cadrul galei ce a avut loc miercuri seară la sediul „Tinerimii Române” din Capitală, banii oferiţi de sponsori însumând 7500 de euro. (R.F.)

 

Citește și: