Versiunea Beta

Elevii care au primit calculator nou învaţă mai puţin şi au note mai proaste

Ofer Malamud

Copiii au redus cu 3,5 ore săptămânal timpul petrecut în faţa televizorului, dar şi cu 2,3 ore timpul dedicat lecţiilor

Cei care au beneficiat de subvenţia acordată de guvern sunt mai puţin interesaţi să urmeze o facultate

Ministerul Educaţiei a dat, fără să vrea, o lovitură elevilor defavorizaţi pe care i-a ajutat să-şi cumpere un calculator nou. Conform unui studiu realizat de doi profesori americani, copiii care au achiziţionat un computer prin subvenţia de 200 de euro acordată de MECT au redus timpul petrecut în faţa televizorului cu 3,5 ore pe săptămână, însă şi pe cel dedicat pregătirii lecţiilor cu 2,3 ore, înregistrând, totodată, rezultate mai proaste în catalog. În schimb, 70% dintre beneficiarii programului Euro 200 folosesc calculatorul pentru jocurile electronice şi doar 20% declară că întrebuinţează software-ul educaţional cel puţin o dată pe săptămână.

Aceasta, deoarece Ministerul Educaţiei nu a dat nici o indicaţie comercianţilor să instaleze soft educaţional, deşi deţinea un pachet de 530 de lecţii multimedia, care tratau, pentru diferite clase, subiecte de matematică, biologie, fizică, IT, geografie, istorie şi chimie. Ofer Malamud, profesor al Universităţii din Chicago, şi Cristian Pop-Eleches, de la Universitatea Columbia, au ajuns la concluzia că beneficiul adus de programul guvernamental este însoţit de rezultate comportamentale negative, ce merg până la scăderea interesului pentru continuarea studiilor.

Potrivit documentului, procentajul elevilor sprijiniţi financiar prin Euro 200 care sunt interesaţi să urmeze o facultate este cu 13% mai mic decât în cazul colegilor lor. Acelaşi studiu, ce a fost realizat, anul trecut, prin intervievarea a 858 de familii care au beneficiat de program, din judeţele Vâlcea şi Covasna, indică şi faptul că şcolarii dorm zilnic cu 27 de minute mai puţin. 

MECT spune că a da indicaţii părinţilor este o măsură comunistă

Ministerul Educaţiei respinge „cauzalitatea directă” între programul său şi efectele calculatorului asupra copiilor şi aruncă responsabilitatea asupra părinţilor şi a şcolii. „Studiul poate avea părţi bune, pe care le putem accepta, dar trebuie să lărgim perspectiva. Nu putem spune că Euro 200 e responsabil pentru faptul că elevii nu mai vor să meargă la facultate. Având în vedere că se adresează copiilor ce provin din familii cu venituri reduse, aceştia au deja şanse mai mici să urmeze o facultate decât ceilalţi elevi. Apoi, e şi responsabilitatea părinţilor. Ministerul nu le poate da indicaţii despre cum să-şi monitorizeze copiii, pentru că ar fi o măsură comunistă”, ne-a spus Mihaela Suciu, purtătorul de cuvânt MECT.

Info plus:

31 de milioane de euro – costul programului

Euro 200 a demarat în anul 2004, cu scopul declarat de a ajuta elevii şi studenţii proveniţi din familiile nevoiaşe să achiziţioneze un calculator. De pe urma programului MECT au profitat 25.051 de familii în anul 2004, 27.555 în 2005, 28.005 în 2006 şi 38.379 în 2007, care au primit câte o subvenţie în valoare de 200 de euro. Pentru a fi eligibili, aplicanţii trebuiau să aibă sub 26 de ani şi să facă dovada unui venit mediu lunar, pe membru de familie, de maximum 50 de dolari, criteriu coborât, ulterior, la nivelul de 17 dolari, din cauza numărului foarte mare de solicitări. Per total, în anul 2005, Euro 200 a reprezentat 4,4% din vânzările de calculatoare noi din România. Costul proiectului în perioada 2004-2008 a fost de peste 31 de milioane de euro.

Ofer Malamud

Assistent professor la Universitatea din Chicago şi cercetător în domeniul economiei muncii şi al economiei educaţiei la National Bureau of Economics Research şi la University of Chicago Population Research Center. A obţinut doctoratul la Harvard, în anul 2004, după ce, la aceeaşi universitate, a terminat Magna cum Laude studiile masterale în economie şi filosofie.

Cristian Pop-Eleches

Assistent professor la Facultatea de Afaceri Publice şi Economie (SIPA) din cadrul Universităţii Columbia. Şi-a încheiat studiile de master şi cele doctorale la Harvard, în anii 1988, respectiv 2003. În anul 2005, a primit din partea SIPA distincţia de „Profesorul Anului” iar în 2006 Departamentul de Economie al universităţii i-a acordat titlul de „Cel mai bun consultant”.  

 

Citeşte şi »

13 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 18.06.2008 22:33

Ministerul Educaţiei a dat, fără să vrea, o lovitură elevilor defavorizaţi pe care i-a ajutat să-şi cumpere un calculator nou. Conform unui studiu realizat de doi profesori americani, copiii care au achiziţionat un computer prin subvenţia de 200 de euro acordată de MECT au redus timpul petrecut în faţa televizorului

 
#2 un parinte 18.06.2008 22:33

cu acest prilej, ministerul a mai descoperit inca un secret al lui polichinelle : elevii folosesc calculatorul pentru distractie tampa si nu pentru invatat. macar de aici incolo sa ia aminte si sa foloseasca fondurile publice in mod chibzuit. decat sa dea laptopuri la toti elevii de clasa a noua - cum intentioneaza - mai bine mai multe dektopuri in scoala + asigurarea accesului elevilor in afara orelor de clasa pentru proiecte scolare. in loc de jocuri care tampesc, soft educational. in loc de windows, linux.

 
#3 VICKY 18.06.2008 22:53

....mai bine ar da acesti bani pentru reabilitarea scolilor. daca domnul ministru ar cauta pe youtube "chereusa - ...imagini inselatoare" ar intelege care este de fapt situatia reala din teritoriu si s-ar ocupa mai mult cu reabilitarea scolilor nu de proiecte fanteziste ...sau poate nu stie ca in foarte multe localitati de la tara se invata in asemenea conditii si atunci ne miram ca foarte multi copii abandoneaza scoala... cine poate invata in asemenea conditii umilitoare????

 
#4 gandul.info 19.06.2008 01:13

jocurile pe computer nu timpesc... efectul asta s-ar putea sa il aiba asa zisele "programe educationale", care sunt atit de plicticoase, incit e normal ca nimeni nu le acorda nici un fel de atentie.

 
#5 bleah 19.06.2008 02:09

cristian pop-eleches = nemes vandut lui soros

 
#6 tot un parinte 19.06.2008 07:55

elevii care isi doresc calculator au in scoala.cine-i opreste sa le foloseasca atat in timpul orelor, cat si dupa si mai ales in vacante?apoi, sunt cei care beneficiaza de programul "200 de euro". problema este cum sa-i scoatem din lumea virtuala de care multi au devenit dependenti si sa-i ducem in excursii, drumetii, in parcuri etc.poate n-ar fi rau ca banii sa fie alocati unui program national care sa-i ia pe elevi de la calculator. chiar nu ne gandim la coloana lor vertebrala, la sanatatea lor? . sunt scoli care nu au apa curenta, iar toaletele...poate n-am inteles eu bine.

 
#7 megabyte 19.06.2008 09:29

acesti elevi au note mai proaste datorita lacomiei profesorilor care s-au ofticat ca au primit 200 de euro de la stat si nu au impartit subventia cu ei. nici nu va imaginati ce lacomi si jegosi sunt lepadaturile astea de profi.

 
#8 pentru un parinte 19.06.2008 15:01

du-te mah. cine a stabilit ca mersul in aer liber e mai bun ca si calculatorul? eu cu calculatorul castig un salar cum tu numai visezi. din mers in aer liber si excursii castiga numai postasii. incetati odata cu cretinismele. pe vremea mea era bine! chia, mah? iesitul pe afara si excursiile in aer liber erau singura ta distractie, nu aveai alta. erati limitati acum 20 de ani, bah. si tot asa a-ti ramas si acum

 
#9 luminita 19.06.2008 15:13

de ce va mirati?tot ce e gratis distruge !la fel e si cu subventiile:cine plateste gazul integral are mare grija la consum.cine primeste subventie face risipa,pt ca i-l plateste statul.

 
#10 un alt parinte 19.06.2008 17:50

articolul a fost scris pe baza unui studiu, si unor statistici. acei elevi nu vor sa mearga la facultate fiindca n-au de unde. dorm mai putin, ffindca trebuie sa lucreze cu parintii. sunt sigur ca multi se joaca cu calculatorul, dar nici macar nu au de unde cumpara un soft educational care costa, fata de joc pe care il copiaza. si inca ar fi mult de scris, pe seama demagogiei jurnalistice, in special in contextul pendriveului de 4gb.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum