Versiunea Beta

400.000 €, cel mai scump cal de curse vândut vreodată în România

400.000 €, cel mai scump cal de curse vândut vreodată în România

3-4 mii de euro pe an costă întreţinerea unui cal, iar banii aceştia pot fi recuperaţi doar prin vânzarea calului sau prin premiile câştigate la cursele de cai

Cursele de cai sunt în multe locuri din lume un magnet pentru milioane de oameni, simpli spectatori sau pariori înrăiţi, dar şi o afacere bună pentru crescătorii de cai. Chiar dacă România nu se poate lăuda că are o mare tradiţie în creşterea cailor, a fost o perioadă în care şi românii puteau face bani frumoşi din această afacere.

Cel puţin aşa susţine Ion Dulugeac, unul dintre cei mai renumiţi crescători de cai din România. "După Revoluţie, a fost o perioadă bună pentru crescătorii de cai şi am avut cai cu care ne-am lăudat şi i-am bătut pe unguri, pe austrieci, pe slovaci, pe sârbi", spune Dulu­geac, "dar uşor-uşor s-au dus, iar acum situaţia trapului românesc este catastrofală. Hipodromul este al Consiliului Local care l-a dat cu contract unor italieni, care după aia i-au dat în judecată iar în timpul procesului nu se mai ţin curse. De aceea trei generaţii de cai s-au irosit, pentru că nu au avut loc curse".

Ion Dulugeac mai spune că, de-a lungul timpului, s-au făcut bani frumoşi în România cu caii de curse. "Eu mai am cai de valoare chiar şi acum, îl am pe Prinţ, un cal pe care mi s-a oferit acum câţiva ani 500.000 de euro, dar nu l-am vândut şi îl ţin pentru montă. L-am avut apoi pe deţinătorul recordului de viteză în România, pe Simson, dar am rămas cu gloria", spune Dulugeac, care ştie că acum mulţi ani se făceau afaceri bune cu caii la noi în ţară: "S-au cumpărat cai şi cu 80 şi cu 100 de mii de euro acum câţiva ani, iar cel mai scump cal vândut vreodată de un român a costat 400.000 de euro. Dar acele vremuri s-au dus. Se mai pot face încă afaceri cu cai la noi, dar ai nevoie de o piaţă de desfacere, iar noi nu mai avem, aşa că este destul de riscant".

Ion Dulugeac explică de ce creşterea cailor este riscantă: "Întreţinerea unui cal te costă 3-4 mii de euro pe an, or, dacă bagi 12 mii de euro, în trei-patru ani trebuie să scoţi sumele astea din premii, ceea ce la noi nu se poate. Chiar şi înainte, când se ţineau curse la hipodrom, erau premii de 10 lei pentru primul loc. Bătaie de joc".

Şi pentru că în România trapul este pe moarte, Dulugeac s-a reorientat şi se ocupă de cursuri de echitaţie: "Eu am renunţat la trap şi am trecut pe obstacole, pentru că trapul, din păcate, nu are viitor. Sunt multe curse în Europa, dar atâta timp cât caii mei nu sunt calificaţi cu un anumit record, nu pot să mă înscriu cu ei în nicio cursă".

INFO PLUS

16 milioane dolari costă cel mai scump cal de curse, un mânz vândut în 2006 la o licitaţie în SUA


 

 

2 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Eu 20.11.2009 12:24

Domnule Dulugeac Ion.....ma bucur enorm pentru ca INCA faceti parte din lumea hipismului..PACAT ca valorile s/au pierdut...nea' Mircea Stefanescu,Tanase...
SIMSONS...cred ca are inca recordul national pe tara 16sec si ceva...Apropo D.ule Dulugeac,nu a/ti spus si cine la facut...Didi,va spune ceva? Eusunt fiica lui. Retraiesc inca,clipele frumoase din fiecare duminica pe HIPODROMUL PLOIESTI...din pacate nu va mai fi niciodata cum a fost..Sper sa cititi aceste randuri si poate cautand printre amintiri sa va aduceti aminte si de Tanti Maria care din pacate....numai este printre noi...Va doresc tot binele din lume alaturi de familie.

 
#2 Dulugeac Ana-Maria 19.02.2013 14:44

Multumesc in numele tatalui meu comentariilor de bine. In ce priveste reportajul, cei ce il scriu spicuiesc din tot materialul ce li se pare lor de citit, sigur interviul a fost mai lung, recordul national este Simson 1'16'4, al lui Simson inca neintrecut, cu Nea Didi in sulki pt care am o mare stima, iar despre Tanti Maria, Dumnezeu sa o odihneasca in pace, daca inchid ochii o vad de parca ar fi langa mine, acolo am crescut, pe Hipodrom, langa niste oameni minunati ca acestea, care din pacate nu cred ca o sa se mai nasca in tara asta...:( Bafta tuturor si numai bine!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE